Αρκετοί ίσως να έχετε δει κάποιες διαφημίσεις για μια νέα ελληνική σελίδα δημοπρασιών. Το συγκεκριμένο site, eprosfora.gr, προσφέρει διάφορα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και εσείς καλείστε να πλειοδοτήσετε για να τα κερδίσετε. Στη λίστα με τις ολοκληρωμένες δημοπρασίες βλέπουμε άτομα να έχουν κερδίσει τηλεοράσεις 32 ιντζών με μόλις 30 euro, PSP με 4 και laptop με 50 euro. Ο νικητής καλείται να πληρώσει το ποσό στο οποίο έληξε η δημοπρασία και θα αποκτήσει το προϊόν που κέρδισε.
Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος όταν αποκτά πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ότι “Αν κάτι είναι πολύ καλο για να είναι αληθινό, τότε είναι πολύ καλο για να είναι αληθινό!” και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του συγκεκριμένου site. Καταρχή για να έχετε το δικαίωμα να πλειοδοτήσετε για ένα προϊόν, πρέπει να έχετε διαθέσιμα credits στο λογαριασμό σας, τα οποια στοιχίζουν από 0.40 euro μέχρι 0.70 ανάλογα με την ποσότητα που θα αγοράσετε. Όλα οι δημοπρασίες αρχίζουν στην τιμή των 0.99 euro και ο χρόνος διαρκειας την δημοπρασίας είναι ένα λεπτό. Κάθε φορα που πλειοδοτείτε ξοδεύετε ένα από τα credits σας, ανεβάζετε την τιμή του προϊόντος κατά 1 cent του euro, και επαναρχίζετε το χρόνο διαρκειας τις δημοπρασίας στο ένα λεπτό. Δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε, όπως περιμένατε στο ebay, να πλησιάσει προς το τέλος η δημοπρασία πριν πλειοδότησε αφού θα επαναρχίσετε τον χρόνο δίνοντας αμέσως την ευκαιρία σε κάποιο άλλο να ανεβάσει την τιμή αν πλειοδοτήσει εντός του λεπτου. Παρα τον φαινομενικά μικρό χρόνο δημοπράτησης, ορισμένες αν όχι οι πλείστες δημοπρασίες ξεπερνούν τις ώρες λειτουργίας και διακόπτονται για να συνεχιστούν την επομενη μέρα. Όλα εδώ φαίνονται νομότυπα(και είναι) και μας δημιουργείται η απορία πως καταφέρνουν αυτοί οι τρελοί να βγάζουν κέρδος πουλώντας ένα laptop αξιας 600 euro για 60 μόλις euro.
Με απλά μαθηματικά, βλέπουμε ότι αν κάποιο αντικείμενο άρχισε στα 0,99 και έκλεισε στα 60,00 euro, αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει συνολικά 5901 πλειοδοτήσεις, αφού με κάθε πλειοδοτήση η τιμή αυξάνεται κατά 1 cent. (60,00 – 0,99)/0,01 = 5901
Η τιμή για κάθε credit είναι 0,4 -0,7 και για ευκολία μας, ας υποθέσουμε ότι ένα περίπου ο μέσος ορος τιμής για κάθε credit είναι 0,50 euro.
Επόμενος, 5901 πλειοδοτήσεις που κοστίζουν 0,50 euro η κάθε μια, φέρουν ένα κέρδος 2950,50 euro. Προσθέτοντας και την τιμή κλεισίματος την οποια καλείται ο νικητής να πληρώσει το άθροισμα είναι 2950,50 + 60 = 3010,50 euro. Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο site καταφέρνει να πουλήσει ένα laptop αξιας 500-600 euro για 60 euro, αλλα χάρη στο σύστημα πλειοδοτήσης καταφέρνει να έχει κέρδη της τάξης του 500%.
Και ενώ όλα φαίνονται νομότυπα αφού όλα περιγράφονται στους όρους συμμετοχής, βρίσκουμε ότι το εν λόγο site λειτουργεί στην Pουμανια με την ονομασία PretBomba.ro, μιας και έχουν ξεχάσει την ρουμανικη ονομασία του site στον τίτλο τις σελίδας με τους Ορους(http://www.eprosfora.gr/conditions.aspx). Επίσης διαβάζοντας για αυτό το site σε διαφορα forum, φαίνεται ότι λειτουργεί σε ακόμη 2 τουλάχιστον χώρες. Και αν είστε κάτοικος Ελλάδας και δοκιμάσετε να πλοηγηθείτε στο PretBomba.ro, θα βρεθείτε στο eprosfora.gr και αντίστροφα, μιας και απ’ ότι φαίνεται οι διαχειριστές δεν θέλουν να γνωρίζουμε την ύπαρξη του εν λόγο site σε άλλες χώρες. Ακόμη, οι δημοπρασίες είναι κοινές για όλες τις χώρες. Δηλαδή πλειοδοτώντας στην ελληνική έκδοση τις ιστοσελίδας, η πλειοδοτησή σας εμφανίζεται και στις άλλες χώρες. Επομένως ενώ οι πλείστοι επισκέπτες έχουν την εντύπωση ότι πλειοδοτούν εναντίον άλλων χρηστών από την ίδια χωρα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πλειοδοτήσεις από τις άλλες χώρες. Επίσης άξιο προσοχής είναι ότι κάποιες δημοπρασίες εμφανίζουν διαφορετικά προϊόντα για κάθε χωρα. Δηλαδή εσείς μπορεί να βλέπετε ότι πλειοδοτείτε για μια τηλεόραση, κάποιος στην Ρουμανια ένα laptop και κάποιος κάπου αλλου ένα iPhone. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των διαχειριστών στο group που άνοιξαν στον facebook, ο λόγος για την διαφορά του αντικειμενου στην δημοπρασία είναι ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και τα αντικαθιστούν με άλλα αντικείμενα ίσης αξίας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι κανεις δεν εγγυάται ότι οι διαχειριστές/ιδιοκτήτες δεν έχουν bots(προγράμματα) τα οποία να ανεβάζουν τις τιμές στις πλειοδοτήσεις και να μην αφήνουν τις δημοπρασίες να κλείσουν πριν φτάσουν σε μια αξία που να έχουν σημαντικό κέρδος. Ακόμη χειρότερα αν οι πλειοδοτήσεις κλείσουν σε κάποιο από τα bots, τότε κανεις δεν έχει ουσιαστικά κερδίσει το προϊόν, ενώ θα έχουν μαζέψει τα κέρδη τους από τα credits που ξοδεύτηκαν.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά ποσο είναι νόμιμος συγκεκριμένος τρόπος δημοπρασίας ή η ταυτόχρονη παρουσία μιας δημοπρασίας, με διαφορετικά προϊόντα σε διαφορετικές χώρες ή αν υπάρχουν η όχι bots. Αλλα τα πολλά ερωτηματικά που μας αφήνει το συγκεκριμένο site και ο τρόπος λειτουργίας του είναι αρκετά για να το αποφύγουμε.< fasolaki.com