Καλώς ήρθατε στον εργασιακό μεσαίωνα με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς τα εργασιακά θέματα, ανατρέπει πλήρως, αν όχι διαλύει, την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα.
Η κυβέρνηση έκανε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που είχε υποσχεθεί όχι μόνο προεκλογικά (είναι ανέκδοτο οι προεκλογικές της ανακοινώσεις) αλλά και τους επόμενους μήνες, μέχρι πρόσφατα.
Αύξηση των ορίων ηλικίας και δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων είναι το βασικό μενού που δεν χωνεύεται από κανέναν. Εκτός απ’ το γεγονός ότι πλήττονται όλοι, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο τις γυναίκες, τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και τους εργαζόμενους σε βαριές δουλειές.
Αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν καθαρίσαμε με το ασφαλιστικό. Έρχονται και νέες αλλαγές, ίσως και από του χρόνου αφού η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και νέας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων. Αυτό θα γίνει εφόσον οι ανά διετία αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι τα Ταμεία δεν πάνε καλά και το σύστημα δεν αντέχει, οπότε πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις.
Δεμένη στο άρμα της Τρόικας η κυβέρνηση άφησε με ανοικτό το στόμα εκατομμύρια Έλληνες αλλά ικανοποίησε πλήρως τους χαρτογιακάδες της Κομισιόν που έσπευσαν να την συγχαρούν για την τόλμη της που πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις!
Αν και οι ρυθμίσεις είναι λίγο πολύ γνωστές θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ορισμένα καυτά σημεία τονίζοντας όμως ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Πέρα από την ανατροπή που μπορεί να έλθει μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια, ελληνικά και διεθνή. Και όπως λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο πολύ πιθανόν να δικαιωθούν και το κυβερνητικό έκτρωμα να κριθεί αντισυνταγματικό. Οι βασικές ρυθμίσεις είναι:
- Νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος ή το 60ό, αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία.
- Όσοι θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα είναι τυχεροί και μπορούν να φύγουν. Επίσης, η 35ετία χωρίς όριο ή η 37ετία και το 58ο έτος ηλικίας ισχύει για τους εργαζόμενους και ασφαλισμένους προ του 1983 σε ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ, όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.
- Μπορούν όλοι να εξαγοράσουν μέχρι και 7 έτη πλασματικού χρόνου. Όμως εκτιμάται ότι θα είναι τόσα πολλά τα χρήματα που πρέπει να δίνονται που δε θα συμφέρει. Ως εξαγοράσιμα έτη θεωρούνται χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης – λοχείας κλπ).
- Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως προέβλεπε το μνημόνιο. Αντικαθίσταται με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.
- Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ
- Τελικό ποσοστό αναπλήρωσης είναι το 64% από 70% – 80% μέχρι σήμερα ενώ σ’ αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Η κυβέρνηση μιλά για αυξήσεις συντάξεων μέχρι τα 1.500 ευρώ και μείωση 7% από εκεί και πάνω. Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για μείωση 30% λόγο του υπολογισμού με βάση όλο τον εργασιακό βίο κι όχι τις καλύτερες 5ετίες ή 10ετίες.
- Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.
- Σχετικά με τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.
- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
- Έρχεται από τον Αύγουστο ο (αντισυνταγματικός) ΛΑΦΚΑ. 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.
- Αναφορικά με τα εργασιακά, είναι τα γνωστά δραματικά. Δηλαδή το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ είναι πάντως διαλυμένος και υπερχρεωμένος, οπότε που θα βρεθούν τα λεφτά μόνο ο Λοβέρδος το ξέρει.
Σε γενικές γραμμές, η λέξη ταφόπλακα είναι λίγη για να περιγράψει το έγκλημα που γίνεται σε βάρος του λαού στο όνομα της δήθεν σωτηρίας της χώρας.
antinews