Tης Eλλης Tριανταφυλλου
Εξω, στους δρόμους, στους επαγγελματικούς χώρους, παντού, η Ελλάδα, σαστισμένη και αμήχανη, παλεύει να παραμείνει όρθια. Αγωνίζεται και αγωνιά. Εντός των κοινοβουλευτικών τειχών, πάλι, η πολιτική ζωή τραβάει μόνο την ανηφόρα της κορώνας και της καλύτερης ατάκας. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαψεύστηκαν παταγωδώς, αλλά λίγο ενδιαφέρει τους εκπροσώπους της πολιτικής πόσο δυσβάστακτη μπορεί να είναι αυτή η διαφορά του 4% για την τσέπη του μισθωτού, του συνταξιούχου, που έχει ήδη φάει στο κεφάλι μια μεγαλειώδη μείωση, του άνεργου, του φοιτητή, του πολύτεκνου.
Η ακρίβεια έχει ήδη γονατίσει τα νοικοκυριά και ο ερχομός του χειμώνα προκαλεί κυριολεκτικά δέος. Η ανεργία καλπάζει ασυγκράτητη προκαλώντας απόγνωση σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, μεγαλύτερους και νεότερους, που δεν ξέρουν πια σε τι να ελπίσουν.
Ο υπουργός Υγείας βάζει -για την παραμονή του μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου στο πόστο του- τρεις όρους, που κατά γενική ομολογία συνιστούν τα απολύτως αναγκαία και αυτονόητα που χρόνια τώρα θα έπρεπε να έχουν γίνει στον χώρο της υγείας. Στο μεταξύ, το νοσηλευτικό προσωπικό σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας αγοράζει βαμβάκι από το παρακείμενο φαρμακείο για να καλύψει το δραματικό έλλειμμα που παρατηρείται στα αναλώσιμα.
Το κέντρο της πόλης, βρώμικο, εγκαταλελειμμένο, κυριολεκτικώς χρεοκοπημένο, προκαλεί θλίψη και απόγνωση στους κατοίκους του. Οι εμπορικές γειτονιές στενάζουν από τα λουκέτα της απελπισίας και του αδιεξόδου. Η ευρωπαϊκή... πιάτσα βοά ότι έρχεται κι άλλο, σκληρότερο και βαρύτερο πακέτο μέτρων, αλλά, όπως φαίνεται, όλα αυτά είναι μικρές, επουσιώδεις λεπτομέρειες, που το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν είναι ένα μικρό κάψιμο στο λαιμό και μία προς στιγμή φούντωση στο κεφάλι.
Ευτυχώς, διαθέτουμε πυροσβέστες αλλά και νερό, έστω ακριβό, για να τη σβήσουν. Το πληροφορηθήκαμε με μεγάλη ανακούφιση χθες από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, περιχαρής προφανώς που βρήκε μία εφάμιλλης αιχμηρότητας ατάκα με εκείνες του κ. Σαμαρά, χαρακτήρισε τους πολιτικούς του αντιπάλους εμπρηστές που θέλουν να δίνουν μαθήματα στους πυροσβέστες και έχουν και το θράσος να διαμαρτύρονται ότι κοστίζει ακριβά το νερό που χρειάζεται για να σβήσουμε τη φωτιά.
Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το μεστόν του λόγου και το περιεχόμενο «γροθιά στο κατεστημένο» του μηνύματός του, κάλεσε τα στελέχη του να γίνουν «αντι-εξουσιαστές στην εξουσία». Το χθεσινό πολιτικό δελτίο της ημέρας συμπληρώθηκε από τη διευκρινιστική δήλωση του κ. Παμπούκη πως όταν ο πρωθυπουργός έλεγε προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν» εννοούσε «πού είναι τα λεφτά» (!) και από το σχόλιο-αντίδραση του εκπροσώπου της Ν. Δ., Παν. Παναγιωτόπουλου, ότι «τότε, όταν δηλαδή έλεγε ότι υπάρχουν λεφτά, και τώρα, που λέει ότι για όλα φταίει η Ν. Δ., ο κ. Παπανδρέου ψεύδεται».
Σφάζονται στα επικοινωνιακά χαρακώματα και στο ατέλειωτο γαϊτανάκι των εξεταστικών επιτροπών, των αλληλοκατηγοριών και των υπονοούμενων για τα Greek Statistics, το τελευταίο κοινό ένοχο μυστικό, την ουσία του οποίου πιθανότατα δεν θα πληροφορηθούμε στο σύνολό της ποτέ, αφού δεν έγινε μία φορά ούτε από μία κυβέρνηση.
Και όμως. Ισως, για τους πολίτες αυτής της χώρας θα είχε μεγαλύτερη αξία μία «εξεταστική» για τα Greek Politics. Γι' αυτόν τον διαχρονικό, απελπιστικό, αυτοκτονικό στο τέλος-τέλος αυτισμό, που επιμένει ότι είναι δυνατόν η εποχή της πιο συθέμελης κρίσης να είναι ταυτόχρονα εποχή της ατάκας. Σίγουρα η έλλειψη χιούμορ και έμπνευσης που καταγράφεται στις διάφορες ατάκες δεν ποινικοποιείται, οπότε δεν θα ληφθεί υπόψη σε αυτήν την «εξεταστική».
Ας διερευνηθεί όμως, με τη δέουσα σοβαρότητα, ο βαθμός του πολιτικού αυτισμού απέναντι στην πιο βίαιη και ισοπεδωτική αλλαγή που αυτή την περίοδο συντελείται στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την κοινωνία που σίγουρα θερίζει ό, τι έσπειρε στον πολιτικό στίβο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά που εύλογα νιώθει ανυπεράσπιστη και εγκαταλελειμμένη και απαιτεί μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας.
kathimerini