Μετά από ένα μεγάλο γλέντι, που κράτησε χρόνια, η κελτική τίγρη Ιρλανδία, ξύπνησε απότομα με πονοκέφαλο, ένα άδειο πορτοφόλι, και έναν απλήρωτο λογαριασμό. Τη περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνησε εξέπληξε τον τρομαγμένο λαό, αποκαλύπτοντας πως το συνολικό οικονομικό κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας, θα φτάσει στο δυσθεώρητο νούμερο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο αυτού που μέχρι τώρα υπολογίζονταν, με αποτέλεσμα να σοκαριστούν τα 5 εκατομμύρια Ιρλανδών
Το πακέτο διάσωσης θα στοιχήσει περίπου 10.000 ευρώ για τον κάθε κάτοικο της χώρας, η οποία και θα πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανών για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια. Και όπως προειδοποιεί η ΕΕ, η νησιώτικη αυτή χώρα δεν μπορεί να παραμείνει σε καθεστώς χαμηλής φορολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan, παραδέχεται ότι τα νούμερα τρομάζουν, αλλά παραμένει αισιόδοξος πως θα υπάρξει μια αποτελεσματική διαχείριση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Η αντίδραση των ΜΜΕ στο Δουβλίνο, όπως και των ΜΜΕ στις οικονομικές πρωτεύουσες του πλανήτη, ήταν η ίδια: Η κελτική τίγρη πέθανε.
Η εφημερίδα Daily Star του Δουβλίνου δημοσίευσε στη πρώτη σελίδα της ένα τάφο με την ένδειξη «Ενθάδε Κείται η Ιρλανδία». Η Wall Street Journal σημειώνει πως οι νεκρικοί σπασμοί της Ιρλανδίας δείχνουν πως θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Ελλάδα, και πως θα πρέπει να τεθεί υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ.
Το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Brian Cowen, είναι τώρα πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί το αλματώδες δημόσιο χρέος. Προς το παρόν, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην δανειστεί χρήματα από τους ξένους επενδυτές για έναν τουλάχιστο χρόνο.
Η τραγωδία που ζει η Ιρλανδία είναι το αποτέλεσμα αθρόων δανεισμών εκ μέρους των τραπεζών της στη διάρκεια των ετών της ανάπτυξης, που τερματίστηκε το 2007, και που καθώς οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, έχει μετατραπεί σε μια από τις χειρότερες καταρρεύσεις όλων των εποχών.
Το κόστος μόνο για τη διάσωση της Anglo Irish bank, υπολογίζεται στα 34 δισ. Οι επικεφαλής της δάνειζαν εξωφρενικά ποσά σε επιχειρήσεις ώστε να αγοράσουν οικόπεδα και ακίνητα, τα οποία σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Ακόμη πιο σοκαριστικό για μια χώρα στην οποία οι τράπεζες θεωρούνταν ως οι στιβαροί πυλώνες της υποδομής του κράτους, είναι το γεγονός πως μια από τις δυο μεγαλύτερες, η Allied Irish Banks, στην ουσία κρατικοποιήθηκε, καθώς το κράτος έβαλε 3 δισ. ευρώ για να τη συνεφέρει. Ο Brian Lenihan δηλώνει πως προσπαθεί να βάλει τέλος σε «έναν εφιάλτη με τον οποίο ζει αυτός και η Ιρλανδία από τον Σεπτέμβριο του 2008».
Εν τω μεταξύ, το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αγγίξει το 32% του ΑΕΠ, δέκα φορές πάνω από το όριο που υπάρχει για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι ο λαός είναι δικαίως οργισμένος, αφού καλείται να επωμιστεί το βάρος των ασύδοτων δαπανών των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων. Η οργή αυτή έγινε φανερή πριν από τέσσερις ημέρες, όταν ένας 40χρονος διαδηλωτής οδήγησε ένα φορτηγό με τσιμέντο στις πύλες του ιρλανδικού κοινοβουλίου στη πρωτεύουσα.
Όπως λένε πολλοί, η Ιρλανδία βρίσκεται στο σημείο μηδέν, και θα πρέπει να ξεκινήσει την αναδόμησή της το συντομότερο δυνατό.
(The Global Post)
antinews
Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου
Πριν από 2 ώρες