Για "προδοσία" κάνει λόγο το Sinn Fein στην Ιρλανδία, και καλεί τον κόσμο να βγει στο δρόμο και να διώξει την κυβένρηση και το ΔΝΤ. Βέβαια, πολλοί "προδότες" έχουν μαζευτεί τη σήμερον ημέρα, και μάλλον "κάτι δε πάει καλά", μιας και δεν πρόκειται ακριβώς περί προδοσίας:
Οι κυβερνήσεις ουδέποτε ήταν με το μέρος του λαού, προκειμένου μετά να τον προδώσουν. Οι κυβερνήσεις πάντοτε με τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους ήταν, και αυτούς εξακολουθούν να υποστηρίζουν.
Αυτοί που όντως "πρόδωσαν", με ευθύνη βέβαια και της άρχουσας τάξης και των ιδεολογικών μηχανισμών της, τους αγώνες του παρελθόντος ήταν...οι εργάτες, που επί χρόνια έχουν σταματήσει να αγωνίζονται σοβαρά εναντίον της εκμετάλλευσης τους, της ολιγαρχικής εξουσίας επί της παραγωγής από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, που, ειδικά μετά την πτώση της πρώην ΕΣΣΔ, την ιδεολογική κατάρρευση του κομμουνιστικού οράματος, την ενσωμάτωση στην παγκόσμια αγορά διεσεκατομμύρια κινέζων εργατών, τη μεταφορά τεράστιων κεφαλαίων προς τα εκεί, τη συνεπακόλουθη άνοδο του τραπεζικού δανεισμού στη δύση ως υποκατάστο του μεταναστευμένου κεφαλαίου, έχουν πλέον "ξεφύγει" και είναι "εκτός ελέγχου".
Και τώρα που τα δάνεια που τόσο καιρό επέτρεπαν στην "αγορά" να "κινείται" ΔΕ μπορούν πλέον να αποπληρωθούν, η άρχουσα τάξη το έχει γυρίσει στο ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ - απλά το ονομάζει "πακέτο διάσωσης", που ως ονομασία είναι ομολογουμένως πολύ πιο "σικ".
Και επειδή δε θέλουν να χρεωκοπήσουν, θα χρεωκοπήσουν εμάς.
Στην Ιρλανδία πάντως, για να επιστρέψουμε και στις εκεί εξελίξεις, το Sinn Fein όντως έκανε απ' ότι φαίνεται συγκέντρωση , βουλευτής του πλακώθηκε με τα ΜΑΤ και γενικά είχαμε συγκρούσεις και με την αστυνομία όταν προσπάθησαν να μπουν στο υπουργίο Οικονομικών - εδώ και το σχετικό βίντεο από το BBC:
Χθες μάλιστα το βράδυ, σε ένα περιστατικό που "έριξε λάδι στη φωτιά", ένας υπουργός πάτησε με το αυτοκίνητο του έναν 18χρονο διαδηλωτή - μέλος του Sinn Fein, ο οποίος ήταν έξω από το κτίριο όπου η κυβέρνηση ανακοίνωνε την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, και δε δεχόταν να παραμερίσει για να περάσουν τα αυτοκίνητα των υπουργών όταν αυτοί έφευγαν.
Το κόμμα των Πράσινων, που είναι μέλος της κυβέρνησης συνεργασίας της Ιρλανδίας ζητά πλέον εκλογές, ενώ ο τύπος της Ιρλανδίας έχει πολύ πιο αξιοπρεπή στάση σε σχέση πχ με τον εντελώς δουλοπρεπή τύπο στην Ελλάδα, με πρωτοσέλιδα του στιλ "τους αξίζει να εκτελεστούν", ή αυτό, που είναι και πιο πρόσφατο:
Η "Ελευθεροτυπία" αναφέρει σχετικά:
Η Ιρλανδία υπέγραψε την παράδοσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δέχθηκαν σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σχολιάζει ο σημερινός ιρλανδικός Τύπος, προβλέποντας την επικείμενη πτώση της «υπεύθυνης για τη χρεοκοπία» κυβέρνησης.
«Έπειτα από κατάφωρα ψεύδη δύο εβδομάδων η κυβέρνηση θα ζητιανέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από τη χρεοκοπία της χώρας που προκλήθηκε από την πολιτική της» γράφει η Irish Sun.
«Μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα σώσουν την οικονομία μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας», γράφει το ιρλανδικό ταμπλόιντ.
Με τίτλο «Μία επονείδιστη παράδοση» η Irish Daily Mail καταγγέλλει «μία άνευ προηγουμένου παράδοση», με την οποία η κυβέρνηση «έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία» και «ύψωσε λευκή σημαία».
Εκ μέρους του συνόλου του Τύπου, οι Irish Times ζητούν την παραίτηση της «πολύ αντιδημοφιλούς» κυβέρνησης. «Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος. Ο (κυβερνών) συνασπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη» γράφει η εφημερίδα.
Η Irish Independent χαιρετίζει το γεγονός ότι «επιτέλους, κάποιος έχει τον έλεγχο της χώρας». «Δυστυχώς, αυτό ο κάποιος εκπροσωπείται από ομάδες της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η παρουσία τους αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει» γράφει η εφημερίδα.
...
Η Ιρλανδία επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα αποφύγει το πικρό ποτήρι του... Μνημονίου, αλλά ήταν πλέον εμφανές ότι, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της η τρόικα στο Δουβλίνο, η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει...
Οι ιρλανδικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης, με το κόστος διάσωσής τους να έχει φτάσει στα 50 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας στο 32% του ΑΕΠ.
Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας είναι το γεγονός ότι, μόνο από την τράπεζα Allied Irish, έφυγαν φέτος περί τα 13 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, κυρίως από επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, με χαρακτηριστικότερο το χθεσινό πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία και προσκείμενης στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Fianna Fail εφημερίδας Sunday Independent.
Χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες
Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα δημοσιεύει τα κεφάλια και των 15 υπουργών της κυβέρνησης, με τίτλο: «Μας είπατε ψέματα, μας καταστρέψατε. Για τη σωτηρία της Ιρλανδίας, φύγετε». Στο δε κύριο άρθρο που ακολουθεί, προτρέπει: «Σφάξτε τους όλους μετά τα Χριστούγεννα»!
Η γενική ομοσπονδία εργαζομένων της χώρας οργανώνει διαδήλωση με συμμετοχή συνταξιούχων στο Δουβλίνο, για το Σάββατο, διαμαρτυρόμενη για τις σχεδιαζόμενες περικοπές.
Για το τέλος, και ένα μικρό απόσπασμα από ερωτήσεις Ιρλανδών δημοσιογράφων προς τον πρωθυπουργό της χώρας - έτσι για να δείτε τη διαφορά με τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα - δώστε ιδιαίτερη προσοχή μετά από το 3:50 του βίντεο:
tsak-giorgis