του Αντώνη Καρακούση
Επισφάλειες, υποβαθμίσεις και πρόσθετες εγγυήσεις περιορίζουν το λιγοστό χρήμα
Μια δεύτερη κρίση μέσα στην κρίση τείνει να διαμορφωθεί εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών στην πραγματική οικονομία, αλλά και της εντεινόμενης πίεσης των αγορών. Ηδη στις Τράπεζες επικρατεί πυρετός για την επερχόμενη «τέλεια καταιγίδα», όπως την έχει προαναγγείλλει σε ανύποπτο χρόνο ο Διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ.Απ. Ταμβακάκης και η οποία θα εκδηλωθεί συνδυασμένα από την σύγκληση εσωτερικών συνθηκών και εξωτερικών γεγονότων.
Στα ανώτερα κλιμάκια των Τραπεζών πιέζονται αυτές τις μέρες από τρείς διαφορετικές πλευρές. Από την επιδείνωση των συνθηκών στην εσωτερική αγορά, από τα προβλήματα ρευστότητας πολλών μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες συσσωρεύουν χρέη και επισφάλειες και διεκδικούν χρηματοδότηση που δεν είναι ευχερής στις παρούσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
Οι τραπεζίτες βλέπουν την πίεση να αυξάνεται, τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών να υποχωρούν, υγιείς μέχρι πρότινος επιχειρήσεις να δοκιμάζονται και υπολογίζουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης της εσωτερικής αγοράς θα είναι πρωτοφανείς, με πολλές εστίες προβληματικότητας, η διαχείριση των οποίων θα απαιτεί ενισχυμένους χρηματοδοτικούς πόρους, που αυτή την ώρα δεν είναι εξασφαλισμένοι.
Ταυτόχρονα αναμένουν με αγωνία τις νέες υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Εχουν προειδοποιηθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Fitch, ο μόνος που διατηρεί επενδύσιμη την Ελλάδα, θα μας κατεβάσει κάμποσες σκάλες τις επόμενες μέρες και θα τείνει να κατατάξει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των σκουπιδιών. Επίσης ο οίκος των Moody''s αναμένεται να υποβαθμίσει εκ νέου στα μέσα Ιανουαρίου τις έξη μεγαλύτερες ελληνικές Τράπεζες.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί από το νέο έτος τις εγγυήσεις που απαιτεί για τη χρηματοδότηση των Τραπεζών, πράγμα που δημιουργεί νέες ανάγκες για τις Τράπεζες. Θα είναι υποχρεωμένες να βρούν καινούργιες σε μια περίοδο που οι χρηματοδοτήσεις κάμπονται και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέων υγιών βάσεων χρηματοδότησης, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφερθούν ως εγγύηση για απορρόφηση νέων πόρων από το θησαυροφυλάκιο του κ. Τρυσέ.
Ο συνδυασμός τα παραπάνω διαιίτερων συνθηκών μοιάζει με εφιάλτη για τους τραπεζίτες. Με τους οίκους αξιολόγησης να αφαιρούν δυνατότητες, τον κ. Τρυσέ να ζητάει πρόσθετες εγγυήσεις και την εγχώρια επιχειρηματική αγορά να μην μπορεί να αποπληρώσει παλαιά δάνεια και να διεκδικεί ρυθμίσεις και νέο χρήμα, τα πράγματα προφανώς δεν είναι τα καλύτερα.
Ο οικονομικός εφιάλτης είναι μπροστά λένε, στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους, οι τραπεζίτες και ''η τέλεια καταιγίδα'' έξω από την πόρτα μας. Είναι εποχή για γερά νεύρα και ακόμη πιο γερό στομάχι, λένε σε όποιους τους ρωτάει για τη συνέχεια. Από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο θα πηγαίνουμε βδομάδα- βδομάδα και μήνα - μήνα. Μήπως και κάποια στιγμή ισορροπήσει η κατάσταση και εκεί κοντά στο καλοκαίρι αρχίσουμε να παίρνουμε κάποιες ανάσες.
tovima