[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μόνιμος μηχανισμός οικονομικής κατοχής!
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 Posted by STEVENIKO

Συμφώνησε σε όλα με τη Μέρκελ ο ΓΑΠ

Εγκρίθηκε χτες Πέμπτη (16/12), -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο-, κατά τη διάρκεια της πρώτης μάλιστα ημέρας, της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο λεγόμενος Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.

Η απόφαση της Συνόδου, η οποία θα μορφοποιηθεί σε σχετικό ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών το μεσημέρι της Παρασκευής, αποκρυσταλλώνει την ουσία των θέσεων της Γερμανίας.

Δηλαδή τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει, τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όταν αυτός λήξει τον Ιούνιο του 2013. Όπως είναι γνωστό, ο EFSF, που έχει ύψος € 750 δις και χρηματοδοτείται από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αποτελεί δηλαδή το εργαλείο της τρόικας. Τα κεφάλαια του EFSF αποφασίστηκε να μην αυξηθούν, κατόπιν της επίμονης άρνησης της Γερμανίας.

Ο μόνιμος αυτός μηχανισμός, θα αναλαμβάνει ουσιαστικά τη δανειοδότηση (όπως σήμερα της Ελλάδας) αλλά και σαν τελευταία λύση την αναδιάρθρωση του χρέους των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης (σίγουρα της Ελλάδας), αλλά και των λοιπών χωρών της ΕΕ σε «εθελοντική» βάση, όταν αυτές αντιμετωπίσουν σχετική αδυναμία αποπληρωμής του. Σαν «αντιστάθμισμα», ο μηχανισμός αυτός, θα επιβάλει στις χώρες αυτές τη λήψη σκληρότατων μέτρων δημοσιονομικού αλλά και αναδιαρθρωτικού χαρακτήρα.

Με απλά λόγια λοιπόν, στην Ελλάδα αλλά και αλλού οι λαοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν με μνημονιακά μέτρα, εις το διηνεκές, μέχρι να επιτευχθεί η «κινεζοποίηση» ολόκληρων οικονομιών και κοινωνιών. Αυτή η εφιαλτική προοπτική παρουσιάζεται από τους ηγέτες της ΕΕ, ως η σκληρή μεν αλλά απαραίτητη δε λύση για τη διάσωση της Ευρωζώνης.

Αλλά η «λύση» αυτή, δίνει απλώς μια πίστωση χρόνου αλλά καθιστά βέβαιο σε τελική ανάλυση το θάνατο της Ευρωζώνης, καθώς διευρύνει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της. Οι διευρυνόμενες αυτές μακροοικονομικές αυτές ανισορροπίες, μεταξύ των χωρών διαφορετικών ταχυτήτων θα μετατρέψουν την επόμενη συστημική κρίση σε ένα θανάσιμο χτύπημα για την Ευρωζώνη!

Μέχρι τότε, όμως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα έχουν γνωρίσει πρωτόγνωρες όψεις εξαθλίωσης! Με την έννοια αυτή, αποτελεί θέμα επιβίωσης για τους λαούς η δημιουργία σε κάθε χώρα, πολιτικών και κοινωνικών μετώπων για την ανατροπή της ΕΕ και της ΟΝΕ. Η διάνοιξη προοδευτικών και σοσιαλιστικών δρόμων σε μια ή περισσότερες χώρες, που θα αποδεσμευτούν στην συνέχεια αναγκαστικά από την ΕΕ, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση ώστε κάποια στιγμή να ενωθεί η Ευρώπη, σε στέρεες βάσεις που θα προάγουν τα συμφέροντα των λαών και όχι των αγορών.


Τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του Μόνιμου Μηχανισμού


Στα ειδικότερα σημεία του ο Μόνιμος Μηχανισμός θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:


1. Θα είναι στενά συνδεδεμένος με το ΔΝΤ, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα με το EFSF. Θεσμοποιείται δηλαδή η εμπλοκή του ΔΝΤ, στα ζητήματα της ΕΕ

2. Θα υπάρχει συμμετοχή (δηλαδή απώλειες) και των ιδιωτών πιστωτών

3. Η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους θα διαπιστώνεται από την τρόικα ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και η χορήγηση δανείων θα χορηγείται μόνο κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης. Θα ενεργοποιείται μόνο όταν κρίνεται ομόφωνα απαραίτητο από τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι σαν ύστατη λύση όπως ζητούσε η Γερμανία (αυτό αποτέλεσε και τη μόνη «υποχώρηση» της Α. Μέρκελ).

4. Όσα κρατικά ομόλογα εκδίδονται μετά το 2013 θα συνοδεύονται από τη ρήτρα συλλογικής δράσης βάσει της οποίας, η συμφωνία της πλειοψηφίας των πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, θα δεσμεύει όλους ανεξαιρέτως τους πιστωτές.

Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται η αναθεώρηση της Ενιαίας Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (Συνθήκη της Λισαβόνας). Το σχετικό χρονοδιάγραμμα, προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης το Μάρτιο του 2011,ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των σχετικών επικυρώσεων μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013.


Ακαδημαϊκή συζήτηση για το ημίμετρο των ευρωομολόγων...


Αφού τελείωσε το... «ουσιαστικό» κομμάτι των εργασιών της πρώτης ημέρας, μετά η κουβέντα μπήκε σε... ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο καθένας και η καθεμιά μπορούσε να διατυπώσει προτάσεις που θα αφορούσαν το μέλλον, αλλά προς θεού όχι το κοντινό μέλλον! Έτσι, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζόε Σόκρατες, χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα», το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων ενώ ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ έφερε και αυτός στη συζήτηση το θέμα των ευρωομολόγων...


Yesman για άλλη μια φορά ο Γ. Παπανδρέου!


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για άλλη μια φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως»! Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα, την πρόταση της Γερμανίας, χωρίς να διαφοροποιηθεί, έστω για τα μάτια του κόσμου.


Όλα αυτά τη στιγμή που δύο ημέρες πριν ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Σουλτς είχε βγει στα κεραμίδια υποστηρίζοντας έστω την μη-λύση του ευρωομολόγου...

listonplace

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...