Η κυβέρνηση του Ομπάμα αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας την ιστοσελίδα WikiLeaks. Όπως μας λένε, η αποκάλυψη κρατικών μυστικών είναι βλαβερή για την ασφάλεια της χώρας. Επίσης, διακυβεύονται οι σχέσεις μας με τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών.
Είναι όμως αλήθεια όλα αυτά; Ή μήπως οι διαρροές αποτελούν μέρος ενός καλά ενορχηστρωμένου σχεδίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ;
Σκεφτείτε το λίγο. Όπως μας λένε, οι Σαουδάραβες θέλουν η Αμερική να αποκεφαλίσει το ιρανικό φίδι. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Hosni Mubarak λέει πως το Ιράν στηρίζει τη τρομοκρατία και πως αυτό «είναι γνωστό σε όλους αλλά δεν μπορεί να το πει δημοσίως διότι θα δημιουργούνταν επικίνδυνες καταστάσεις».
Σε κάποια άλλα σήματα που διέρρευσαν, οι Αμερικανοί διπλωμάτες «κακοχαρακτηρίζουν» τον Hamid Karzai, αλλά και τους συγγενείς του, και μάλιστα με σαφώς απαράδεκτη γλώσσα.
Κάτι συμβαίνει εδώ. Υπάρχει η άποψη πως τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να δώσουν την εντύπωση στο αμερικανικό κοινό, πως οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών είναι σε συνεχή εγρήγορση. Ο πρόεδρος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί αρνητικά για τον Hamid Karzai, αλλά είναι ξεκάθαρο πως τόσο αυτός όσο και οι εκπρόσωποί του τον θεωρούν «τρελαμένο». Ούτε υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε σχέση με το Ιράν ή τη Β. Κορέα. Τέλειωσε δηλαδή ο μύθος ότι ο Ομπάμα δεν ξέρει τι συμβαίνει γύρω του. Και αυτό, από μόνο του, είναι ένα καλό κίνητρο για την αμερικανική κυβέρνηση να «καλωσορίζει» τις διαρροές της WikiLeaks.
Υπάρχουν κι`άλλα. Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες που αναφέρονται στα σήματα, λένε το προφανές. Είναι γνωστό πως εδώ και πολλά χρόνια, τόσο οι Σαουδάραβες όσο και άλλες μετριοπαθείς ισλαμικές χώρες επιθυμούν όπως η Αμερική και το Ισραήλ πραγματοποιήσουν μια καθοριστική επίθεση εναντίον των μουλάδων της Τεχεράνης. Φοβούνται όμως να το δηλώσουν επισήμως. Τώρα, η WikiLeaks τους έλυσε τα χέρια. Την ίδια ώρα που ο Ομπάμα ανεβάζει τη πίεση προς το Ιράν, στο οποίο πρόσφατα δολοφονήθηκε ένας από τους κορυφαίους του πυρηνικούς επιστήμονες. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Αν βοηθάτε το καθεστώς, θα πληρώσετε το τίμημα. Μπορεί οσονούπω να δούμε και κάποια νέα διαρροή επί του ζητήματος, που να μας δείχνει ότι η Μοσάντ είναι αυτή που πραγματοποίησε το χτύπημα.
Η αλήθεια είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται υπερβολικά με την υπέρ το δέον ταξινόμηση και διαβάθμιση των εγγράφων της, κάτι που στηλίτευσε και ο αποθανών γερουσιαστής Daniel Patrick Moynihan, και που συνεχίζει να στηλιτεύει ως διαδικασία η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Ίσως η ιστοσελίδα WikiLeaks να αποτελεί έναν τρόπο παράκαμψης αυτών των νομικών περιορισμών.
Η καταγραφή και δημοσιοποίηση των απειλών της Αμερικής, την ίδια ώρα που αυτή προσποιείται για παραβίαση του απορρήτου, αποτελεί ένα καθοριστικό όπλο. Και αν είναι έτσι, τότε ο Ομπάμα είναι πολύ πιο πολυμήχανος από όσο φανταζόμαστε.
S.A. –The National Interest
antinews
Τον Κώστα Τασούλα προτείνει για ΠτΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πριν από 1 ώρα