[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η τελική λύση
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Μια δύσκολη παρτίδα σκάκι παίζεται αυτές τις ημέρες στην Ευρωζώνη, αν και ορισμένοι θα έκαναν λόγο για παιχνίδι σκληρού πόκερ καθώς το οικονομικό έπαθλο για τον τελικό νικητή είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Οπως και αν το ονομάσει κανείς, πάντως, η συμμετοχή στο παιχνίδι προϋποθέτει παίχτες με ιδιαίτερη ικανότητα να κινηθούν με στρατηγικές και τακτικές κινήσεις, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις σε ένα τόσο σύνθετο πεδίο όπως είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ξεκινά από τις χώρες με προβληματική δημοσιονομική διάρθρωση και φτάνει ως την ισχύ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και την ίδια την υπόσταση και μακροημέρευση του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού σχηματισμού.

Οι αναφορές σε σχέδια και σενάρια για κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες και γύρω από αυτή την πραγματικότητα παίρνουν θέσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει. Το ίδιο κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και η γερμανική κυβέρνηση. Οι αναλυτές σταθμίζουν τις κινήσεις και τις δηλώσεις προσπαθώντας να αποτιμήσουν τις όποιες αντιδράσεις. Οι οίκοι αξιολόγησης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, απειλώντας με υποβαθμίσεις εθνικές οικονομίες και τράπεζες.

Οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς και οι αγορές αφουγκράζονται έτοιμες να δοκιμάσουν κάθε στιγμή τα αντανακλαστικά τους και να στείλουν στην αντίστοιχη κατεύθυνση spreads, μετοχές και νομίσματα.

Φαίνεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν, κατά τον προσφιλή ευρωπαϊκό τρόπο, την τελευταία στιγμή. Αυτό όμως που έχει σημασία και πρέπει να λάβει υπόψη του κανείς είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες δείχνουν να επιταχύνονται προς μια οριστική και τελική λύση τόσο για την Ελλάδα, την οικονομία με τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ενωση, όσο και για το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται στην κόψη του δημοσιονομικού ξυραφιού.

Δεν είναι βέβαιο αν η λύση που θα επιλεγεί θα είναι η καλύτερη δυνατή. Οπως και νά ‘χει όμως θα κλείσει μια άχαρη περίοδο αβεβαιότητας και θα εγκαινιάσει μια καινούργια όπου θα γνωρίζουμε με περισσότερη σαφήνεια τι έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά και τι μπορούμε να αναμένουμε στο μέλλον.


inprecor

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...