[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Καζάνι» που βράζει η Αίγυπτος Σκηνές βίας ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Χαώδης η κατάσταση στον αραβικό κόσμο, με επίκεντρο τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία. Σε παρόμοια γραμμή κινείται από χθες και η Υεμένη. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Τρίτη στην Αίγυπτο.

Στις φλόγες παραδόθηκε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σουέζ, στην ανατολική Αίγυπτο, μετά από ρίψη βομβών μολότοφ από διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για το θάνατο πολιτών σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το τμήμα πριν διαδηλωτές το πυρπολήσουν. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά σε άλλο αστυνομικό τμήμα και απαίτησαν την απελευθέρωση συγγενών τους και διαδηλωτών που συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις.

Οι κινητοποιήσεις, που έχουν βασικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1981, μαίνονται από την Τρίτη σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις, περιλαμβανομένων του Καΐρου και του Σουέζ. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Τρίτη, δήλωσε χθες αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, από τους οποίους οι 40 έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος από τον γενικό εισαγγελέα. Η παρουσία των δυνάμεων της τάξης ήταν έντονη χθες στο κέντρο του Καΐρου, ύστερα από ένα χωρίς προηγούμενο διήμερο διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και δεκάδες τραυματίσθηκαν. «Το Κίνημα της 6ης Απριλίου», το οποίο βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, κάλεσε τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι δύο θάνατοι, το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο, προκλήθηκαν, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, από αυτοκινητιστικό ατύχημα και όχι από τις μάχες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι στο Κάιρο αστυνομικοί με πολιτικά έσερναν από το πλήθος άτομα και τα ξυλοκοπούσαν με γκλομπ. Άλλους τους άρπαζαν βίαια και τους μετέφεραν σε φορτηγάκια προφανώς της Αστυνομίας. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάγκντι Ράντι δήλωσε ότι η αστυνομία επιδεικνύει τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», όταν αντιμετωπίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, αλλά επενέβη «σθεναρά» στο Σουέζ, αντιδρώντας σε βανδαλισμούς. Το πλήθος έκαψε λάστιχα και πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών σε πολλά σημεία στο κέντρο του Καΐρου, σκηνές πρωτοφανείς για τη χώρα, όπως εκτιμούν ξένοι παρατηρητές.

Επέστρεψε ο ΕλΜπαραντέι

Ο Αιγύπτιος διαφωνών, πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) και τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε ότι περιμένει μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα Παρασκευή στην Αίγυπτο και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Απηύθυνε πάντως έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο», στην περίπτωση που το ζητήσουν οι διαδηλωτές. Ο ΕλΜπαραντέι διέμενε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε χθες βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από τη Βιένη.

Στη Συρία ο Ουίλιαμ Χέιγκ

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει ν΄ ανταποκριθεί στα αιτήματα για μεγαλύτερη διαφάνεια, τα οποία διατυπώθηκαν κατά τις πρόσφατες, ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις, δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Σαφώς, σε πολλές από τις χώρες αυτές, οι άνθρωποι διαμαρτύρονται δικαιολογημένα για οικονομικά και πολιτικά ζητήματα», τόνισε ο Χέιγκ σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC. Ο Χέιγκ τόνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να άρει τα μέτρα κατά της λειτουργίας ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, έφθασε χθες Πέμπτη στη Συρία, στα πλαίσια μίας διήμερης επίσκεψης. Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η αναταραχή έχει επεκταθεί και σε τμήματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου και του γειτονικού Λιβάνου.

Την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα στην Αίγυπτο εξέφρασε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Θέλουν να φύγει ο Σάλεχ

Την ίδια ώρα, 16.000 άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν χθες στη Σαναά της Υεμένης, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, μετέδωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου. «Όχι στην ανανέωση της θητείας, όχι στην κληροδότηση της εξουσίας», φώναζαν διαδηλωτές στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε ύστερα από έκκληση ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Αλί Σάλεχ επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2006 για μια νέα επταετή θητεία. Στο Κοινοβούλιο, παρά την άρνηση της αντιπολίτευσης, διεξάγεται συζήτηση για τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ισόβια παραμονή στην εξουσία του σημερινού προέδρου.

Ψάχνει τον Μπεν Αλί η Interpol

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση χθες στους δρόμους της πόλης Σίντι Μπουζίντ της κεντροδυτικής Τυνησίας, αφετηρία της τυνησιακής εξέγερσης, ζητώντας την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης, ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ισχυρής εργατικής συνομοσπονδίας UGTT, η οποία απηύθυνε έκκληση για γενική απεργία στην πόλη και τη γύρω περιοχή, για ν΄ασκηθεί πίεση στη μεταβατική κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές απαιτούν καθημερινά την αποχώρηση των επτά υπουργών του πρώην καθεστώτος που παραμένουν στην κυβέρνηση. Η λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία ξεκίνησε από το Σίντι Μπουζίντ, μετά την αυτοπυρπόληση ενός νεαρού πλανώδιου πωλητή φρούτων στις 17 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη η Interpol εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του έκπτωτου Τυνήσιου πρόεδρου Μπεν Αλί και έξι συγγενών του, μετά από αίτημα της νέας κυβέρνησης της χώρας. Ο Μπεν Αλί, που διέφυγε στη Σαουδική Αραβία, με τη συζυγό του Λεϊλά και άλλα πέντε μέλη της οικογένειας, κατηγορούνται πως απέκτησαν παράνομα κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά και ότι έβγαλαν παράνομα κεφάλαια από τη χώρα, όταν ξέσπασε η «Επανάσταση του Γιασεμιού».

sigmalive

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...