Μετά το “οικιακό σπορείο” ανοίγουμε τον κύκλο της ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ.
Θα θυμάστε (οι πιστοί αναγνώστες μας), ότι ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ αρκούν για να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχουν οδηγήσει. Αυτάρκεια και Επιστροφή στην ύπαιθρο. Και αν για το δεύτερο, εμείς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε και να σας φανούμε χρήσιμοι, σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας “ερεθίσουμε” με κάποιες απλές σκέψεις και πρακτικές.
Η αυτάρκεια είναι μια λέξη που όσο περνά ο καιρός, τόσο και χάνεται πίσω στον χρόνο και στη λήθη, η σημασία της και η δύναμή της. Φυσικά δε θέλουμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να ζήσουμε όπως ζούσαν οι άνθρωποι πριν 100 χρόνια, αλλά εκμεταλευόμενοι την γνώση και τη δύναμη που μας παρέχει η διάχυση και η άντληση πληροφοριών να προβάλλουμε κάποιες, ανέξοδες λύσεις. Δε θέλουμε να σας κουράζουμε οπότε μπαίνουμε κατευθείαν στο “ψητό”.
Σκοπός της ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ είναι, σε κάθε αγορά και κάθε μας κίνηση να παράγουμε και να καταναλώνουμε δικά μας πράγματα. Μπορεί αρχικά όλο αυτό να φαίνεται μία ουτοπία, αλλά με τη βοήθεια του διαδικτύου και καταναλώνοντας χρόνο, μπορούμε να πετύχουμε αρχικά κάποια θαυματάκια. Αντί να ξοδεύουμε άσκοπα τον χρόνο μας στην τηλεόραση ή σε άλλα ανώφελα πράγματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ΜΟΝΟΙ μας πράγματα που ούτε τα φανταζόμαστε!!! Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Τι χρειάζεται για να επιβιώσει ένας άνθρωπος.
1. Τροφή 2. Νερό 3. Ρουχισμός 4. Σπίτι
Ακόμα και το ρεύμα και το τηλέφωνο δεν προσφέρουν κάτι στην βιολογική επιβίωση, συνεπώς αν και σημαντικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όλα τα άλλα είναι παροχή υπηρεσιών και μη απαραίτητα και καλό είναι τα το θυμόμαστε που και που. Μόνο η υγεία είναι βασική και είναι αδύνατο για τον μέσο άνθρωπο να κατασκευάσει φάρμακα. Φυσικά όμως, και οινόπνευμα μπορεί να παράγει στο σπίτι του αρκετά απλά (και παράνομα !) και σαπούνι μπορεί να φτιάξει… Πως; Δείτε!
Συνταγή για παρασκευή Σαπουνιού. (ΠΗΓΗ)
Μια εύκολη και αποτελεσματική συνταγή για την παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού χωρίς χημικά αλλά μόνο με ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια είναι η παρακάτω.Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:
Ελαιόλαδο : 1 λίτρο
Νερό : 300 γραμμάρια
Καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα : 140 γραμμάρια
Αιθέρια έλαια: 100-120 σταγόνες (5-6 ml)
Η συγκεκριμένη συνταγή θα δώσει 12 σαπούνια των 100 γραμμαρίων το καθένα.
Διαδικασία παρασκευής.
Ρίχνετε το νερό σε μία κατσαρόλα και το ζεσταίνετε μέχρι να γίνει χλιαρό.
Ρίχνετε σιγά σιγά την καυστική σόδα ή την ποτάσα ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα.
Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνετε το λάδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Οταν το μείγμα αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα,( να “δένει” ) κλείστε τη φωτιά και αφήστε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήστε το λίγη ώρα να κρυώσει και στη συνέχεια βάλτε το σε καλούπια τα οποία είναι καλύτερα να βρίσκονται πάνω σε λαδόκολλα .
Οταν η θερμοκρασία του σαπουνιού πέσει ρίξτε τα αιθέρια έλαια (ώστε να μην εξατμιστούν).
Αφήστε τα να ωριμάσουν σε σκιά και σε 3-4 εβδομάδες τα σαπούνια σας θα είναι έτοιμα.
Συνδυασμοί αιθέριων ελαίων για σαπούνια διαφόρων χρήσεων
· Σαπούνι για αδύναμη τρίχα, τριχόπτωση : δάφνη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο
· Σαπούνι για κυτταρίτιδα: δεντρολίβανο, άρκευθος, κυπαρίσσι, λεβάντα
· Σαπούνι για ταλαιπωρημένο πρόσωπο, ακμη : δίκταμος, άρκευθος, λεβάντα
· Σαπούνι για ξηρό δέρμα : λεβάντα, γεράνι, υλάνγκ υλάνγκ
· Σαπούνι για λιπαρό δέρμα : λεμόνι, κυπαρίσσι, λεβάντα
Αν θέλουμε να απολυμάνουμε το σπίτι μας, χρησιμοποιούμε την παλιά χλωρίνη, που ακόμα και σήμερα είναι αρκετά φθηνή.
1.Φαγητό
Ένα μεγάλο μέρος του οικιακού προϋπολογισμού για φαγητό πάει σε πραγματικά σκουπίδια (junk). Συνεπώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να μην τα αγοράζει και να προτιμά υλικά που να είναι εύκολο να τους δώσεις διάφορες μορφές και φυσικά φτηνά. Για παράδειγμα με λίγο μέλι (μια κουταλιά), λίγη ζάχαρη και σουσάμι μπορεί να φτιάξει κανείς σπιτικό παστέλι, που δίνει πολλές θερμίδες και δύναμη στον οργανισμό μας.
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό σουσάμι
- ½ κιλό μπακαλίσιο μέλι
- ½ κιλό ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το μέλι να πάρει μια βράση , ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ωσότου καραμελώσει το μείγμα (να βγάζει χοντρές φουσκάλες). Προσθέτουμε το σουσάμι και αφήνουμε να βράσει λίγο μαζί με το μείγμα (προσοχή μην βράσει πολύ)
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα από κέικ, αφού προηγουμένως έχουμε τοποθέτηση μέσα μια λαδόκολλα, αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά και χαράζουμε ελαφρά το σχήμα που θέλουμε να κόψουμε το παστέλι αφού κρυώσει καλά κόβουμε έως κάτω εκεί που έχουμε χαράξει και τοποθετούμε το παστέλι σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς, για να το διατηρήσουμε ποιο πολύ καιρό. (ΠΗΓΗ συνταγής)
Αλλά ας κάνουμε ορισμένα βήματα παραπάνω στο θέμα. Ακόμα δυο βασικά (εκτός από την ζάχαρη ή/και το μέλι) είναι το αλεύρι και τα αυγά. Αυγά θα έχουμε από τις κοτούλες (αν δεν μας τις έχουν απαγορεύσει…) Αλεύρι μπορούμε να βρούμε από το γείτονά μας κλπ κλπ… Όλα αυτά στις οικοκοινότητες είναι απλά και εύκολα, μιας και στηρίζεσαι στην ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ και όχι στην ΠΩΛΗΣΗ. Ιδανικό, ουτοπικό θα μας πείτε όλο αυτό το σενάριο, αλλά αν ρωτήσετε τους παππούδες κι τις γιαγιάδες σας… έτσι μεγάλωσαν. Δεν έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια πίσω.
Σε κείνα τα χρόνια ΟΛΟΙ είχαν τα ζωντανά τους. Φυσικά και δεν είναι εύκολο για τον “σημερινό άνθρωπο” να έχει και γουρούνια και κατσίκια και κότες, είναι too much που λένε και οι νέοι, αλλά 20 κοτούλες στην αυλή, δεν είναι κόπος! Ευχαρίστηση είναι!
Εμείς εδώ έχουμε για παράδειγμα τους ελαιώνες μας. Πέρα από τις ελιές τις βρώσιμες, βγάζουμε και το λάδι μας. Για κανένα λόγο δεν πετάμε τα τηγανόλαδα. Με ένα πανί (με πυκνή πλέξη) μπορούμε να το φιλτράρουμε και σε ένα δεύτερο χρόνο να το χρησιμοποιήσουμε για καντήλια [σημ.: και σε φανό θυέλλης το έχω βάλει με επιτυχία παρά το γεγονός ότι καίει γρήγορα το φιτίλι], για σαπούνι και ως λιπαντικό χαμηλής ποιότητας (για καμία πόρτα που τρίζει)! Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και στα σκουπίδια!!! Ολα μπορούν να μας φανούν χρήσιμα σε κάτι. Αυτό είναι το κύριο και βασικό που πρέπει να έχουμε κατά νου.
Αν έχουμε κοντά θάλασσα, πετάμε και κανά αγκίστρι που και που…
Τι να καλλιεργήσουμε;
Eννοείται ότι σε αστικό ιστό, δεν μπορείς να καλλιεργήσεις τίποτα. Αν όμως έχεις 1 στρέμμα, αναλόγως της περιοχής, μπορείς να παράγεις αρκετά προιόντα. Βάζεις “στρατηγικά δέντρα”. Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Μηλιά, ελιά και ένα μικρό αμπέλι είναι η εγγύηση ότι θα έχουμε φρούτα και λιγοστό λάδι για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου. Ακόμα, τα όσπρια δεν ήταν τυχαίο ότι έγιναν το εθνικό μας φαγητό. Μεγαλώνουν εύκολα (ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες) έχουν καλή παραγωγή και πάνω απ’ όλα μπορείς να τα αποθηκεύσεις σχετικά εύκολα. Από αυτά ξέρετε τι θα κάνετε… Θα φτιάξετε το σπορείο σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν και οι σύνδεσμοι. http://www.peliti.gr http://www.kalliergo.gr και ο λαχανόκηπος.
2.ΝΕΡΟ
Εδώ βρισκόμαστε στο πιο δύκολο κομμάτι. Επειδή το έχουμε ζήσει (κάποτε κουβαλούσαμε πόσιμο με μπετόνια και εκμεταλευόμασταν για πότισμα μόνο το βρόχινο), προτιμούμε να ζήσουμε κάπου που να υπάρχει μόνιμη παροχή. Πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας υπάρχει υδροδότηση και έτσι διαλέγουμε ένα μέρος που να έχει νερό. Χωρίς αυτό δυσκολεύουν όλα. Οπότε αποτελεί τον βασικό παράγοντα για να επιλέξει κάποιος την μόνιμη κατοικία του. Ειδικά αν υπάρχει πηγάδι ή γεώτρηση, τόσο το καλύτερο.
Το βρόχινο νερό που μπορούμε να συλλέξουμε από την στέγη μας μπορεί ΑΝΕΤΑ να χρησιμοποιηθεί για πότισμα και χρήσεις εντός σπιτού. Αρκεί να έχουμε κάποια καλά φίλτρα.
3.ΡΟΥΧΑ
Καλά εδώ την λύση την έχετε ήδη μπροστά σας. Αν ανοίξετε οι περισσότεροι τις ντουλάπες σας, θα καταλάβετε γιατί το λέμε. Τα ρούχα που έχουμε οι περισσότεροι αρκούν για… πολλά χρόνια. Φυσικά και δεν πετάμε ΤΙΠΟΤΑ! Όλα τα υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Όσο λιγότερα πράγματα πετάμε, τόσο περισσότερα κερδίζουμε.
Ενδιαφέρον έχει το παρακάτω…
Για μια πραγματικά φτηνή λύση για κασκόλ, κάλτσες ακόμα και για μπλούζες υπάρχει η ιδέα του οικιακού αργαλειού [εδώ: http://www.craftstylish.com/item/2546/how-to-weave-on-a-cardboard-loom ]. Τα υλικά για να τον φτιάξει κάποιος είναι χαρτόνι (!), μια μεγάλη βελόνα και ένα πιρούνι αν θέλει κανείς να το πιέσει λίγο παραπάνω. Στο site υπάρχει μια άριστη εξήγηση πως μπορεί να το κάνει κάποιος και σίγουρα ούτε είναι ακριβά τα υλικά, ούτε είναι δύσκολο μια που ακόμα και ένα μικρό παιδί είναι σαφώς ικανό.
Βασικά όμως το καλύτερο είναι η εκμετάλλευση το υφάσματος που έχουμε μέχρι “τελικής πτώσης”. Στην αγορά υπάρχουν υφάσματα με 1 ευρώ το μέτρο [σημ.: Βάλτε το σαν όρο στο google και θα βρείτε και την διεύθυνση] γεγονός που δίνει την δυνατότητα με περίπου 2-3 ευρώ να φτιάξει κάποιος αρκετά πράγματα (μπλούζες, πανωφόρια, ακόμα και παντελόνια). Επιπλέον μια μικρή ραπτομηχανή έχει κόστος που ξεκινά από 30 ευρώ γεγονός που σαν επένδυση την κάνει μια καλή ιδέα. Ενδιαφέροντα link θα δείτε εδώ http://www.burdastyle.de/chameleon/outbox/public/f19b3130-95c6-11af-2da1-945602fdfe27/E-007_DL_Mod_09_GR.pdf, εδώ http://www.youtube.com/watch?v=-zuOOoQF5lo&feature=related, εδώ http://www.youtube.com/watch?v=fsdy2MccSTo&feature=related, εδώ για τους εντελώς άσχετους http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=500 πως να ράψουν ένα κουμπί και εδώ για πάρα πολλά σχέδια και ιδέες http://www.freeneedle.com/directory.php?directory=Costume-and-Fancy-Dress .
Μια περιήγηση στα παραπάνω σίγουρα είναι μόνο μια αρχή γιατί υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που μόνο με την πείρα (λόγου χάρη η αφή του υφάσματος) ή με διάβασμα τελικά τις μαθαίνει κανείς. Αν όμως αγοράσει κανείς ελληνικά υφάσματα (όσο υπάρχουν ακόμα) θεωρώ ότι και βοηθά την πραγματική ελληνική οικονομία και μειώνει την στυγνή εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας στα ασιατικά κράτη.
4.ΣΠΙΤΙ
Εδώ θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά. Αν σκεφτείτε πόσα δίνουν το μήνα σε δάνεια, πολλοί συμπατριώτες μας θα φρίξετε. Και τι αγόρασαν; Ποια πραγματική ανάγκη (πέρα από τη στέγασή τους) εξασφάλισαν; Αν για αυτήν την ανάγκη έδωσαν τόσα χρήματα, για τις υπόλοιπες πόσα πρέπει να δώσουν;
Eν ολίγοις προτείνουμε την αγορά ενός σπιτού διαστάσεων, που να καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες. Δε θα γυρίσουμε στις… πατριαρχικές οικογένειες που όλοι ζούσαν και κοιμόντουσαν σε ένα δωμάτιο, αλλά τα παιδιά, αν είναι 2 μπορούν να μείνουν σε κοινό χώρο.
Φυσικά το σπίτι μας θα πρέπει να έχει ηλιακό θερμοσίφωνα. Υπάρχουν λύσεις στο ίντερνετ για την κατασκευή φωτοβολταικών με πολύ χαμηλό κόστος, αλλά επειδή το θέμα δε το γνωρίζουμε, θα προτιμούσαμε να το “αφήσουμε” σε ειδικούς.
Για τη θέρμανσή μας , ξύλα. Άφθονα από το χωράφι μας, από τα κλαδέματά μας και από το δάσος. Πιο δάσος θα μας πείτε. Ε υπάρχουν ακόμα. Δεν πρόλαβαν να τα κάψουν όλα, ευτυχώς!
Στο Άγιο Όρος για παράδειγμα, μας έχουν κάνει εντύπωση κάποιες εντοιχισμένες ξυλόσομπες. Αυτές σαν κατασκευή είναι πολύ απλές. Βέβαια για να τις φτιάξει κάποιος σήμερα, θα πρέπει να έχει τη γνώση, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ζεσταίνοντας “τα ντουβάρια” η θέρμανση διατηρείται για πάρα πολλές ώρες.
Επίλογος
Δώσαμε το ερέθισμα. Οι παραπάνω σκέψεις για έναν αστό, φαντάζουν γελοίες και ουτοπικές. To γνωρίζουμε και το αντιλαμβανόμαστε. Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε πόλη, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί τον εαυτό του, στη … “ζούγκλα” της φύσης. Και πολύ δυσκολότερη θα του φανεί η επιβίωσή εκεί.
Αυτό που θα θέλαμε να σκεφτείτε όλοι κλείνοντας αυτήν την ανάρτηση είναι το εξής. Πόσα πράγματα και υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε σήμερα, τα έχετε πραγματικά ΑΝΑΓΚΗ; Πόσα προιόντα από αυτά που αγοράζετε από το σούπερμάρκετ πηγαίνουν “σχεδόν κατευθείαν” στα σκουπίδια; Γιατί μας μάθαν να υπερκαταναλώνουμε; Μπορούμε εμείς που ζούμε στην επαρχία να φτιάξουμε πράγματα μόνοι μας, αλλά πόσες ώρες σκοτώνουμε από δω και κει άσκοπα; Πόσο καλύτερα θα νιώσετε, όταν δημιουργήσετε ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ κάτι δικό σας;
Καλή αντάμωση αδέρφια στον ΑΓΩΝΑ . Οι μικρές θυσίες που θα απαιτήσουν οι καιροί, θα είναι παιχνιδάκι για αυτούς που ξέρουν, έστω και κάποια απλά πραγματάκια για να επιβιώσουν!
Καλή δύναμη σε όλους. Δεν σκύβουμε το κεφάλι ποτέ και δεν απογοητευόμαστε, γιατί είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ. Είχε άλλος λαός, Οδυσσέα;;;
υ.γ Τα περισσότερα στοιχεία είναι παρμένα από το http://giorgosvagionis.wordpress.com και οι σχετικές αναρτήσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ. Μας τις έστειλε και απλώς εμείς προσθέσαμε τη δική μας πινελιά. Τον ευχαριστούμε ΘΕΡΜΑ!
Θα παρακαλούσαμε όποιος μπορεί να βοηθήσει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του να μας στείλει οτιδήποτε θεωρεί ενδιαφέρον, ώστε στο τέλος ο “οδηγός της αυτάρκειας” να είναι όλων μας!
Το… “αναρχικό” ypotheto