Ο γαλλογερμανικός άξονας πρότεινε χθες ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη και οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ελπίζοντας να κερδίσουν την χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών προς τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν σχεδόν άμεσες αντιδράσεις στις γαλλογερμανικές προτάσεις. Οι κριτικές επικεντρώθηκαν τόσο στο τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν, δηλαδή χωρίς ευρεία συζήτηση, όσο και στην ουσία των μέτρων.
Οι μεγάλες αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρωζώνη των 17 είχαν ως αποτέλεσμα ισχυρότερα έθνη, όπως η Γερμανία, να σπεύσουν να "διασώσουν" δύο υπερχρεωμένες χώρες, την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Με την Πορτογαλία και την Ισπανία να είναι επίσης αντιμέτωπες φέτος με την πιθανότητα αίτησης για πακέτα διάσωσης, η Μέρκελ επέμεινε ότι περαιτέρω στήριξη της Γερμανίας θα υπάρξει μόνο υπό όρους, που θα έχουν τη μορφή της ενίσχυσης του συντονισμού των δαπανών και των προϋπολογισμών μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα.
Το Παρίσι και το Βερολίνο, οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την πολιτική της ευρωζώνης, διαμόρφωσαν μία δέσμη μέτρων που θα προωθήσουν στις χώρες της ευρωζώνης και κάποιες άλλες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
- όρια για τα επίπεδα του χρέους, στα πρότυπα της Γερμανίας,
- αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα (σήμερα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι 67)
- κατάργηση σύνδεσης μεταξύ μισθών και πληθωρισμού (ΑΤΑ) και αντ' αυτής σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την παραγωγικότητα και την αύξηση του ΑΕΠ
- εισαγωγή ενός ελάχιστου συντελεστή στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, όπου η ψαλίδα σήμερα φτάνει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των χωρών με την χαμηλότερη και την υψηλότερη φορολογία.
"Ως Γερμανία και Γαλλία, επιθυμούμε θα καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε την πρόθεση να υπερασπιστούμε το ευρώ ως νόμισμα, (...) αλλά θέλουμε επίσης να το υπερασπιστούμε ως πολιτικό σχέδιο", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πριν την παρουσίαση των προτάσεών τους στους Ευρωπαίους ηγέτες. "Θα θέλαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοπεύουμε να αναπτυχθούμε μαζί. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να θεσπιστεί ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα", είπε η Μέρκελ.
Ωστόσο, πολλές μικρότερες χώρες της ευρωζώνης δήλωσαν ότι κάποια μέρη της πρότασης θα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά.
"Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίζει τις ηλικίες συνταξιοδότησης, επειδή υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των επιμέρους χωρών", τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν. "Δεν θεωρώ ορθό να γίνεται παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως έχουν ζητήσει κάποιοι".
Επίσης, η Ιρλανδία διαφωνεί με την θέσπιση ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιτίθενται στην κατάργηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών. Το μέτρο που αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης βρίσκει αντίθετες τις περισσότερες χώρες.
Οι περισσότερες από τις προτάσεις των Γερμανών και των Γάλλων έχουν ήδη καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο, στα πλαίσια της ετήσιας έρευνας για την ανάπτυξη της ΕΕ, που έγινε στα πλαίσια της εφαρμογής μιας νέας, αυστηρότερης διαδικασίας του δημοσιονομικού συντονισμού, που ονομάστηκε "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο".
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπήρχε ανάγκη για χωριστές συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων για πιο αποτελεσματική οικονομική συνεργασία, δεδομένου ότι το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με βάση την πρόταση της Επιτροπής.
Ωστόσο, η Γαλλία και η Γερμανία ευελπιστούν ότι μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων θα εξασφαλίσει την ταχύτερη επίτευξη μιας συμφωνίας, πράγμα που θεωρείται σημαντικό, δεδομένης της άμεσης πίεσης που ασκείται στην ΕΕ λόγω της κρίσης του χρέους.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης επιθυμούν να συμπεριλάβουν το σύμφωνο σε ένα "ολοκληρωμένο πακέτο", το οποίο οι ηγέτες των κρατών-μελών θα κληθούν να συζητήσουν τον Μάρτιο, οπότε και θα επικυρωθεί μια δέσμη μέτρων που είναι πιθανόν να συμβάλει στην έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση του χρέους.
"Συνεργαζόμαστε στενά, ως Γαλλία και Γερμανία, με σαφή και συνολική αποφασιστικότητα να στηρίξουμε το ευρώ", δήλωσε ο Σαρκοζί.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ταμείο διάσωσης των 440 δισεκατομμύρια ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, το οποίο αποσκοπούσε στην αύξηση της πραγματικής ικανότητας δανεισμού. Οι αλλαγές στοχεύουν στο να παράσχουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται τα ποσά του ταμείου.
Με συνοπτικές δηλώσεις που είχαν προετοιμάσει εν όψει της συνόδου, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δήλωσαν ότι θα εξετάσουν "συγκεκριμένες προτάσεις" για την ενίσχυση του Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας "προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ευελιξία και χρηματοδοτική δυνατότητα". Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται επίσης να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα.
Ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι η αποτυχία στην επίτευξη μιας συμφωνίας σε συγκεκριμένα μέτρα πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Μαρτίου είναι πιθανόν να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες της αγοράς.
Μια ένδειξη της επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών ήταν το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας σημείωσε απότομη πτώση στις αγορές ομολόγων την Πέμπτη, ενώ η Πορτογαλία είχε ανάλογους ενθαρρυντικούς δείκτες.
Πηγές: Τelegraph Journal, The Boston Globe
kostasxan