Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Ελλάδα: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναδιάταξη χρέους
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου κυριαρχεί και πάλι η Λιβύη, αλλά οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες αφιερώνουν αναλύσεις στην Ελλάδα και στα σενάρια εξόδου από τον φαύλο κύκλο των χρεών


«Που είναι η μεταρρύθμιση;» είναι ο τίτλος ανάλυσης στην Süddeutsche Zeitung για την «ευρωπαϊκή σιωπή» έναντι της ελληνικής κρίσης και του ενδεχόμενου να αποτύχει το ευρωπακέτο διάσωσης και η Ελλάδα να μην βγει από τον φαύλο κύκλο των χρεών.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην τακτική εθελοτυφλίας που εφάρμοσαν στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί για να μην πλήξουν πολιτικά τους εταίρους τους με αποτέλεσμα να αναγκαστούν πέρσι να προχωρήσουν στα πακέτα ευρωβοήθειας και υπογραμμίζει:

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος και τώρα πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποκρύψουν από τους πολίτες τους την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι που μην είναι πια δυνατόν να το πράξουν. Και κατόπιν να αναγκαστούν να επαναλάβουν το περσινό σενάριο: μια νέα, γρήγορη οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

Έτσι όμως διαμορφώνετ

αι ένα σύστημα μόνιμου δημοσιονομικού συμψηφισμού, μέσω του οποίου οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να επιδοτούν κάθε εταίρο που ζει πάνω από τις δυνατότητές του.

Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθεί από τώρα τι θα γίνει με την Ελλάδα, έστω και αν αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ρευστό.»

«Η αλήθεια είναι ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να αποδεχθούν αυτή την αλήθεια σήμερα και όχι το 2013, όταν θα λήξει το ευρωπακέτο βοήθειας.

Μονόδρομος είναι και το δεύτερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή: η ελληνική οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν επιθυμεί να αποφύγει μια νέα καταστροφή. ..(…)

Επιπλέον πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που μέχρι

τώρα προστατεύονταν. Διότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ούτε καν η οδηγία της ΕΕ για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, επειδή τα συνδικάτα μπλοκάρουν ό,τι θα κλόνιζε το κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα αυτά δεν συνιστούν εθνικό καθήκον των Ελλήνων, αλλά ευρωπαϊκό.

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που προτείνει η κ. Μέρκελ πρέπει οι Ευρωπαί

οι εταίροι να μεριμνήσουν τώρα, ώστε η Ελλάδα να γίνει όντως ανταγωνιστική.»


Η μείωση του χρέους και ο ρόλος της ΕΚΤ


Bildunter

schrift: Gro

ßansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ζαν-Κλοντ Τρισέ - πρόεδρος της ΕΚΤ

Καλυτερη η μείωση του χρέους», τιτλοφορεί σχόλιό της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Εκτιμά ότι η καλύτερη λύση είναι η μείωση του χρέους και καλεί τους

Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν άμεσα τα σενάρια που είναι ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:


Οι πολιτικοί που έχουν προσβληθεί από το ‘σύνδρομο του μονόδρομου’ σώζουν τη μια τράπεζα μετά την άλλη και τη μία χώρα μετά την άλλη.

Για τους Ευρωπαίους πολιτικούς που παίζουν αυτό τον ρόλο συνιστά ταμπού το ερώτημα, μήπως η ΕΚΤ κατήντησε ήδη μια γιγαντιαία Bad Bank (= τράπεζα που έχει συγκεντρώσει ‘άχρηστα ή τοξικά πακέτα και ομόλογα’).

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων από τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης και επομένως έμμεσα χρηματοδοτεί τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Έτσι ελλοχεύουν όμως πολλοί κίνδυνοι στον ‘παραφουσκωμένο’ ισολογισμό της ΕΚΤ, διότι από 900 δισεκατομμύρια ξεπέρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης τα 1900 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΚΤ προχώρησε εξάλλου και σε μια άλλη τακτική διάσωσης, μειώνοντας επικίνδυνα τα στάνταρ ασφαλείας: αντάλλαξε με ρευστό κρατικά ομόλογα που πήρε από τις εθνικές τράπεζες των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.

Προχώρησε μάλιστα τόσο πολύ που εάν μια υπερχρεωμένη χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενδέχεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης.


Γι’ αυτό η ΕΚΤ έχει πάρει θέση εδώ καιρό: επιδιώκει να αποτρέψει μία αναδιάταξη χρεών, διότι θα αναγκαστεί να αποδεχθεί τις υψηλότερες παραγραφές από τις απαιτήσεις της.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προπαγανδίζει λοιπόν την επαναγορά των κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φαίνεται ότι εκεί θα ήθελε ευχαρίστως να ξεφορτωθεί τα άχρηστα ομόλογα που έχει συγκεντρώσει.

Σε αυτό αντιτίθεται ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος ακόμα της Bundesbank, διότι δεν είναι δυνατόν οι πιστωτές των χρεωμένων χωρών να φορτώσουν τα ρίσκα στις χώρες που τις στήριξαν οικονομικά.


Οικονομολόγοι και επιχειρηματίες ζητούν δικαίως την αναδιάταξη των χρεών των προβληματικών χωρών και τη συμμετοχή των ιδιωτών-πιστωτών στις απώλειες πριν είναι πολύ αργά και την πληρώσουν όλοι.»


dw-world.de

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...