Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Ο κρίσιμος παράγοντας πετρέλαιο στα γεγονότα της Λιβύης
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Οι επικεφαλής αρκετών εταιριών πετρελαίου στον Κόλπο της Sidra της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσαν προχθές ότι δεσμεύονται για την αφοσίωσή τους προς τον λαό, και πως διαφωνούν με το καθεστώς του Καντάφι.

Ο Κόλπος της Sidra αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, και από τα λιμάνια του διακινείται το 77% των συνολικών εξαγωγών του λιβυκού πετρελαίου. Ακόμη είναι πολύ νωρίς, αλλά αν οι δυνάμεις της ανατολής αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής αυτής, τότε θα αποκτηθεί μεγάλο πλεονέκτημα στο «πόλεμο» εναντίον της πρωτεύουσας.

Όπως έγινε γνωστό, οι αποσκιρτήσαντες διευθυντές προέρχονται από την Arabian Gulf Oil Company κα τη Sirte Oil Company, που αποτελούν περιφερειακές θυγατρικές της κρατικής National Oil Corporation. Η πρώτη, με έδρα τη Βεγγάζη, λειτουργεί τις πετρελαιοπηγές Nafoora, Messla and Sarir, ενώ η Sirte Oil με έδρα τη Marsa el Brega, λειτουργεί διυλιστήριο, που παράγει έως και 200.000 βαρέλια την ημέρα, πλην όμως, εξαιτίας κυρώσεων, περιορίζεται στα 18.000.

Οι τρεις πετρελαιοπηγές, φέρεται να ελέγχονται σήμερα από τη φυλή Zawiya, η οποία απείλησε να διακόψει τη ροή πετρελαίου προς τη Δυτική Λιβύη, αν οι αρχές δεν σταματήσουν τη καταστολή των διαδηλωτών. Προς το παρόν, το πετρέλαιο συνεχίζει να βγαίνει, αφού η φυλή συνεργάζεται με τις εταιρίες, αλλά όλα δείχνουν ότι τόσο το διυλιστήριο της Marsa el Brega, όσο και αρκετές πετρελαιοπηγές που το προμηθεύουν, δεν βρίσκονται πια υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

Στις 22/2/11, ένας Φιλιππινέζος εργαζόμενος που ζει στη Βεγγάζη, ανέφερε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του ότι μετατέθηκε από τη Βεγγάζη στη Marsa el Brega, επειδή «ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο». Με δεδομένο ότι πολλές στρατιωτικές μονάδες έχουν ήδη αυτομολήσει προς την αντιπολίτευση, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο εργαζόμενος αυτός εννοούσε τον κανονικό στρατό, ή τους αντάρτες.

Πέραν των ανακοινώσεων των υπευθύνων των εταιριών, διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι ελέγχουν και τη περιοχή Ajdabiya, επίσης κοντά στον Κόλπο της Sidra, και στο στρατηγικό λιμάνι της Zuetina. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, η εγγύτητα των διαδηλωτών μπορεί να σημαίνει ότι το λιμάνι αυτό κινδυνεύει να χαθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ήδη στην Ανατολή, το λιμάνι του Tobruk που εξυπηρετεί την πετρελαιοπηγή Sarir , δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Καντάφι. Υπενθυμίζεται ότι τα ¾ των εσόδων της Λιβύης από τις εξαγωγές πετρελαίου, που ανέρχονταν στα $30 δισ. το 2009, οφείλονται στον Κόλπο της Sidra.. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται πως το διυλιστήριο της Ras Lanuf, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας, έχει ημερήσια παραγωγή 220.000 βαρέλια.

Η Δυτική Λιβύη διαθέτει τη πετρελαιοπηγή Elephant, με 110.000 βαρέλια ημερησίως, όπως και τον αγωγό φυσικού αερίου Greenstream, που διακινεί 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, και αποτελεί τον βασικό αγωγό μεταφοράς αερίου προς την Ιταλία. Τα συνολικά έσοδα όμως από το φυσικό αέριο είναι αρκετά λιγότερα, μόλις $3.8 δισ. το 2009.

Προς το παρόν, η ρευστότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα ως προς το ποιες περιοχές ελέγχει ποιος. Αν και φαίνεται να υπάρχει μια επίδραση ντόμινο από Ανατολάς προς Δυσμάς, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις, και η επιτυχία τους εξαρτάται από τους κυρίαρχους παράγοντες σε κάθε μια από αυτές. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετοί γεωγραφικοί περιορισμοί που εμποδίζουν τη μετακίνηση των διαδηλωτών και τη δημιουργία κοινού μετώπου εναντίον της Δυτικής πλευράς της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για διαδηλωτές να ελέγχουν τις περιοχές Ras Lanuf και As Sidra., για αυτό και θεωρείται ότι ελέγχονται ακόμη από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ο έλεγχος της περιοχής του Κόλπου της Sidra, είναι μάλλον γεωγραφικά διαιρεμένος μεταξύ Marsa el Brega στην Ανατολή και Ras Lanuf στη Δύση, με τη δεύτερη να είναι πολύ πιο σημαντική όσον αφορά στην οικονομία της χώρας.

Τέλος, οι αυτομολήσεις των πετρελαϊκών εταιριών, εκτός από το άμεσο πλήγμα που επιφέρουν στο καθεστώς, μπορεί να συνεισφέρουν ένα σημαντικό στήριγμα σε ένα ενδεχόμενο αποσχιστικό κίνημα στην ανατολική Λιβύη. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά ο έλεγχος του Κόλπου της Sidra μπορεί να δώσει μεγάλη στρατηγική ώθηση, σε περίπτωση που η περιοχή αυτή αποφασίσει να αποσχιστεί από τον έλεγχο της Τρίπολης.


S.A.-Stratfor.

antinews

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...