[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το τουρκικό μοντέλο στον αραβικό κόσμο
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Την Τουρκική Μουσουλμανική κληρονομιά θα προβάλλει η ηγεσία της γείτονος με σκοπό να προσεγγίσει τα αραβικά καθεστώτα και να επιβληθεί ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη. Έρευνα που διεξήχθη σε 7 αραβικά κράτη δείχνει πως 65% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει μοντέλο επιτυχημένης σύνδεσης των ισλαμικών και δημοκρατικών αρχών.

Η έρευνα καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία είναι αντιπαθής στον αραβικό κόσμο· για την ακρίβεια , συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο : μια αυξανόμενη συμπάθεια. Ωστόσο, το οικονομικό και πολιτικό μοντέλο της Τουρκίας, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση σε χώρες όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, δεν είναι εφαρμόσιμο στις αραβικές κοινωνίες καθώς αυτές παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη πολιτικών ελευθεριών και θα χρειάζονταν δεκαετίες για να αφομοιωθεί.

Ένα άλλο θέμα που τίθεται είναι ο ρόλος του στρατού : η επέμβασή του στην κρίση της Αιγύπτου και η ισχυρή θέση εξουσίας που είχε από το 1952 τον διαφοροποιεί σημαντικά από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος , ναι μεν έχει ανατρέψει 4 κυβερνήσεις, αλλά προβάλλεται ως ο τελικός εγγυητής των αρχών του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.

Παράλληλα, η Τουρκία αρνείται ότι αλλάζει τους άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, εγκαταλείποντας τη Δύση και στρεφόμενη προς την Ανατολή , ενώ αυξάνει η εμπιστοσύνη των αραβικών κρατών στον διαμεσολαβητικό ρόλο που εκείνη, όλο και περισσότερο, αναλαμβάνει στην περιοχή. Πιο ελκυστική εταίρο την καθιστά,τέλος, η έλλειψη ηγεσίας και η αγανάκτηση έναντι των καθεστώτων της περιοχής.

Χαρακτηριστικά, 78% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα έπρεπε να αναλάβει πιο δραστικό ρόλο στην επίλυση του παλαιστινιακού ενώ ένα 61% καλωσορίζει την μεσολάβησή της ανάμεσα σε Ιράν και Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του πρώτου. 40% θεωρούν ότι η Τουρκία είναι η ισχυρότερη οικονομία της περιοχής μετά την Σαουδική Αραβία ενώ πιστεύουν ότι θα αναδειχθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε οικονομικό ηγέτη της περιοχής.

Η προοπτική εγκατάστασης ισλαμικών καθεστώτων σε Αίγυπτο και Τυνησία ανησυχεί την Ουάσινγκτον η οποία στήριξε τα αυστηρά αραβικά καθεστώτα σαν οχυρά εναντίον της απειλής του στρατιωτικού ισλάμ. Η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ και η εξάρτηση από την Μέση Ανατολή για την προμήθεια σε πετρέλαιο ναρκοθετεί την αραβική εμπιστοσύνη προς τον άλλοτε ισχυρό σύμμαχό τους.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις επιδιώξεις της Τουρκίας η οποία πλέον έχει καταστεί ένας απρόβλεπτος σύμμαχος καθώς ακολουθεί ένα διαφορετικό μονοπάτι σε βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως στο θέμα του Ιράν. Επιπλέον, η οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ , ισχυρό φίλο των ΗΠΑ και μισητό εχθρό των αραβικών καθεστώτων, κέρδισε τον θαυμασμό των Αράβων ενώ έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στην τουρκο-ισραηλινή φιλία.

Ο Τυνήσιος αρχηγός του ισλαμικού κόμματος συνέκρινε το κόμμα του με το Κόμμα Ανάπτυξης & Δικαιοσύνης, ένα ακόμα ενδεικτικό του σεβασμού και εκτίμησης που χαίρει το τουρκικό κυβερνόν κόμμα, το οποίο κατάφερε να εξελιχθεί από μια απαγορευμένη ισλαμική κίνηση σε ένα σύγχρονο και μοντέρνο κόμμα που ευνοεί τις εξωτερικές επενδύσεις. Η εκλογική επικράτησή του θεωρείται ένας θρίαμβος του πολιτικού Ισλάμ που επιδιώκει την διάδοση και επικράτηση των μουσουλμανικών αρχών σε αντίθεση με την αυστηρή εφαρμογή του Ισλαμικού νόμου.

epikaira

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...