Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η Γαλλία εισέρχεται ως ''νέος παίκτης'' στην ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να αποκτήσει τη δική της επιρροή σε έναν χώρο που μονοπωλούνταν επί δεκαετίες από την αγγλοσαξονική γεωπολιτική ισχύ. Συγκεκριμένες κινήσεις, σε στρατιωτικό περισσότερο επίπεδο, καταδεικνύουν μια διάθεση της Γαλλίας να ''επιστρέψει'' σε έναν χώρο όπου, έναν αιώνα πριν, επί αποικιοκρατίας, ασκούσε ισχυρή επιρροή.
Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στο Αιγαίο η ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου "Charles-De-Gaulle". Η παρουσία της γαλλικής ναυτικής μοίρας, πέρα από το επιχειρησιακό σκέλος, επιθυμεί να φέρει ισχυρούς συμβολισμούς. Προβλέπονται λοιπόν κοινές ασκήσεις των αεροσκαφών του γαλλικού αεροπλανοφόρου με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Εδώ εντοπίζεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σενάριο της άσκησης, αυτό που προβλέπει υπεράσπιση ελληνικής νήσου από εχθρική απόβαση. Ο νοών νοείτω, αφού είναι εμφανές το μήνυμα, με αποδέκτη την Άγκυρα και το τουρκικό σχέδιο ''SUGA'', που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και προέβλεπε κατάληψη τριών νησιών του Αιγαίου (Λέρο, Φούρνους, Οινούσσες).
Οι ελληνο-γαλλικές ασκήσεις θα διεξαχθούν στο Αιγαίο Πέλαγος (άγνωστο ακόμη αν θα επεκταθούν ανατολικά της Ρόδου) και περιλαμβάνουν εκτός από το γαλλικό αεροπλανοφόρο, τις φρεγάτες συνοδείας και το υποβρύχιο που απαρτίζουν την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία επιμένει στην ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία 6 φρεγατών ''FREMM'' για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προσφέροντας τα στρατηγικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς ''NAVAL SCALP'' επί των φρεγατών, με εξαιρετικά ευνοικούς όρους (υψηλή ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, χαμηλά επιτόκια, έναρξη αποπληρωμής μετά το 2017). Η Ελλάδα, θα αποκτούσε στην περίπτωση αυτή, ένα εξαιρετικά ισχυρό ''εργαλείο'', προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ανατολικά του Καστελλόριζου.
Πέρα από την στρατιωτική υποστήριξη προς την Ελλάδα, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που κάνουν την Γαλλία να δηλώνει παρούσα στην περιοχή: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στο τμήμα της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών πετρελαιοειδών (κυρίως της ''TOTAL''), και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι, σπάζοντας το μονοπώλιο ΗΠΑ και Ισραήλ.
Το Παρίσι είχε υπογράψει, ως γνωστόν, και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Λευκωσία. Προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η παροχή διευκολύνσεων στη γαλλική πλευρά, στην (ξεχασμένη από την Ελλάδα) αεροπορική βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο. Η συμφωνία αυτή ατόνησε με ευθύνη της κυβέρνησης Χριστόφια, που θεώρησε πως δεν έπρεπε να προκαλέσει Αγγλία και Τουρκία, με τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του κυπριακού σε εξέλιξη.
Καθίσταται εν πάσει περιπτώσει εμφανές, πως το Παρίσι επιθυμεί τη δική του, αυτόνομη και ενισχυμένη παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία προωθεί βάσει συγκεκριμένου σχεδίου τη τελευταία τριετία. Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
hassapis-peter
«Ρε, πού πάτε, ρε! Πού πάτε;»
Πριν από 1 ώρα