[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι επισφαλείς επαναστάσεις
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

του ΡΟΥΣΣΟY ΒΡΑΝΑ






Για τις επισφαλείς...
...επαναστάσεις του αραβικού κόσµου γράφουν οι ευρωπαϊκές εφηµερίδες. Για επαναστάσεις χωρίς κόµµατα και αρχηγούς, που ακριβώς γι’ αυτό απειλούν τη σταθερότητα. Τι σηµαίνει όµως σταθερότητα στη Μέση ανατολή;

Η λεγόµενη...
...σταθερότητα µεταφράστηκε µέχρι σήµερα σε εγκληµατικά καθεστώτα και τυραννίες, που υπό τον ζυγό τους έζησαν και ζουν εκατοµµύρια αραβες. οταν ένα άρµα µάχης µπαίνει σε µια κατοικηµένη γειτονιά σπέρνοντας τον τρόµο και τον πανικό και τα παιδιά τού πετούν πέτρες, πώς το λέµε αυτό; αναρωτιέται ο Γκίντεον Λέβι. ∆ιατάραξη της ειρήνης. Και πώς λέµε τη σύλληψη αυτών των παιδιών, ώστε το άρµα µάχης να συνεχίσει το έργο του ανεµπόδιστα; αποκατάσταση της τάξης. «ετσι επαίσχυντα έχουµε ξεπλύνει τη γλώσσα µας ώστε να εξυπηρετεί τη δική µας, µίακαιµοναδική εκδοχή της αλήθειας», γράφει ο ισραηλινός αρθρογράφος στην εφηµερίδα «Χααρέτζ».

«Πώς αλλιώς θα µπορούσαµε να περιγράψουµε στον εαυτό µας την παραπλανητική πραγµατικότητα στην οποία ζούµε; Στο µεταξύ, τα τανκς δεν µπαίνουν πια σε κατοικηµένες περιοχές. Η τάξη κάπως διατηρείται στα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη και χωρίς αυτά. ο κατακτητής καταπιέζει.

οι κατεχόµενοι ξεπερνούν τις παρορµήσεις τους. Και η τάξη βασιλεύει. Για την ώρα. Η σταθερότητα».

Οι Αιγύπτιοι...
...τόλµησαν ξαφνικά«να διαταράξουν την ειρήνη».

απηυδισµένοι από τη διεφθαρµένη κυβέρνηση της χώρας τους, που φίµωνε τυραννικά τη φωνήτους, βγήκαν στους δρόµους। Ξεσήκωσαν ταραχές. ο δυτικός κόσµος και το ίσραήλ ανησύχησαν ζωηρά. Η σταθερότητα κινδύνευε να υπονοµευτεί. οµως αυτή η σταθερότητα έπρεπε να υπονοµευτεί. Η διατήρησή της θα σήµαινε διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Και αυτή η κατάσταση µπορεί να ήταν αρεστή στη ∆ύση και στο ίσραήλ, αλλά ήταν δυσάρεστη για τα εκατοµµύρια του λαού που πλήρωνε το τίµηµα.

Η λεγόµενη σταθερότητα µεταφράστηκε σε εκατοµµύρια αραβες που φτώχαιναν ολοένα, όσο οι οικογένειες των τυράννων τους γλεντούσαν τα δισεκατοµµύριά τους. αυτή η σταθερότητα περιλάµβανε περιττούς, άχρηστους πολέµους, εµφύλιους σπαραγµούς και συρράξεις µεταξύ χωρών που οι λαοί τους έχυναν µάταια το αίµα τους. Περιλάµβανε καταστολή της ελεύθερης σκέψης, υπανάπτυξη και φτώχεια για τον λαό. Μέσα στη φτώχεια του και την καταπίεσή του αυτός ο λαός ήταν σταθερός. ετσι, µια περιοχή πλούσια σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, που θα µπορούσε σήµερα να ακµάζει όπως η απω ανατολή, παρέµενε σταθερή για δεκαετίες.


Μετά την αφρική, η Μέση ανατολή είναι ο πιο υπανάπτυκτος τόπος στον κόσµο. αυτή τη σταθερότητα θέλουν να διατηρήσουν, καταλήγει ο Γκίντεον Λεβί. αυτή θέλουν οι ΗΠΑ. αυτή θέλει η ευρώπη. Και οποιαδήποτε υπονόµευσή της θεωρείται «διατάραξη της ειρήνης».

Οι λαοί...
...της Τυνησίας και της αιγύπτου έκαναν όµως την αρχή.

αυτή η σταθερότητα έχει ήδη υπονοµευτεί. οταν τα τανκς µπαίνουν στη ζωή µας, πρέπει να τους ρίχνουµε πέτρες. Η εξοργιστική σταθερότητα πρέπει να ανατραπεί. οµως, ο στρατός δεν έχει µιλήσει ακόµη. Και σε κανέναν στρατό δεν αρέσει η αστάθεια…

tanea

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...