[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Μουμπάρακ, Μπεν Αλί ήρθε η σειρά του Χαμενεΐ»
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

….ήταν το σύνθημα που φώναζαν σήμερα χιλιάδες Ιρανοί διαδηλωτές στην Τεχεράνη, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Αιγυπτιακό λαό. Το δημόσιο κάλεσμα των κινητοποιήσεων έγινε απο τους ρεφορμιστές ηγέτες του πράσινου κινήματος Karroubi και Mousavi, παρόλες τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ότι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Λαβαίνοντας υπόψην τις αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα απο το 2009 ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Αχμαντινετζάντ και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο πρόσωπο του ανώτατου ηγέτη Χαμενεϊ, η κυβέρνηση καταδίκασε την κινητοποίηση ως παράνομη, ενω διέρρευσαν πληροφορίες οτι οι Karroubi και Mousavi βρέθηκαν περιμετρικά σε κατ’ οίκον περιορισμο απο δυνάμεις καταστολής, ενω διεκόπη η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δεύτερο.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι μια ευκαιρία αλλά και ενα τέστ δυνάμεων για το πράσινο κίνημα, έχοντας την προσδοκία οτι η αστυνομική καταστολή δε θα είναι τόσο έντονη όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφενώς εξαιτίας της παρουσίας δημοσιογράφων και αξιωματούχων με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Abdullah Gul στην Τεχεράνη, αλλά κι επειδή το πολιτικό κατεστημένο του Ιραν ενδιαφέρεται για την εικόνα του στον κόσμο της Μέσης Ανατολής, ο οποίος με τα γεγονότα της Αιγύπτου και της Τυνησίας έχει στρέψει την προσοχή πάνω του.

25BahmanAlArabiya.jpgΠαρόλο που το ειδησιογραφικό μέσο Al Arabiya Al Jazeera καταγράφει οτι στο facebook & twitter κάνουν λόγο για εν τέλη συμμετοχη του Moussavi στις συγκεντρώσεις, οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο της πρωτεύουσας αποκλείστηκαν απο την αστυνομία ώστε να παρεμποδιστεί η προσελεύση διαδηλωτών. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές και συλλήψεις φοιτητών στο Πολυτεχνείο της Τεχεράνης, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του M. Karroubi, Saham News, κάνει λόγο για πληρωμή υπερωριών στους κυβερνητικούς υπαλλήλους ώστε να παρακινηθούν και να μείνουν στα γραφεία τους μέχρι τις 18:00 μμ. Αυτό όμως δεν παρεμποδίζει τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο που έχει κατακλύσει οχι μόνο την Τεχεράνη, αλλά και τις πόλεις Isfahan, Shiraz, Kermanshah και Rasht.

25BahmanBBCPersian1.jpg25BahmanBBCPersian2.jpg


Διαδηλωτές χτυπούν παραστρατιωτικό της πολιτοφυλακής Basij



sxoliastesxwrissynora

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...