[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το τελευταίο χαρτί παίζει ο Μουμπάρακ
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Aιματηρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης μετά τον ελιγμό του για αποχώρηση τον… Σεπτέμβριο


Δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης είχαν μεταφερθεί σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο, σε μια πάροδο της πλατείας, ενώ σποραδικοί πυροβολισμοί, πιθανότατα στον αέρα και περιπολίες στρατιωτικών ελικοπτέρων προσέθεταν ένταση στην ατμόσφαιρα.

Οι εξελίξεις υπήρξαν καταιγιστικές μετά το διάγγελμα του Μουμπάρακ, αργά τη νύχτα της Τρίτης. Υπό την πίεση των γιγαντιαίων κινητοποιήσεων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, ο Αιγύπτιος πρόεδρος πραγματοποίησε θεαματικό ελιγμό: Δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο, στις οποίες δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος και ότι μέχρι τότε θα επιβλέπει την ομαλή μετάβαση της χώρας, ώστε να μη δημιουργηθεί κενό εξουσίας. Υπενθυμίζοντας το στρατιωτικό παρελθόν του, ο 82χρονος πολιτικός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποποιηθεί τις ευθύνες του και ότι εννοεί να πεθάνει στην Αίγυπτο - εν ολίγοις, ότι δεν πρόκειται να πρόκειται να γίνει «Αιγύπτιος Μπεν Αλι».

Ο ελιγμός του Μουμπάρακ για «ήρεμη, αξιοπρεπή αποχώρηση» είχε προφανή στόχο να διασπάσει τις γραμμές της αντιπολίτευσης και να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Στο πρώτο επίπεδο μάλλον απέτυχε, καθώς μόνο το παραδοσιακό αστικό κόμμα Ουάφντ υποδέχθηκε θετικά την πρότασή του και δέχθηκε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικότερο καθεστώς με τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Αχμέντ Σαφίκ. Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, απέρριψε την πρόταση και δήλωσε στην «Ιντιπέντεντ» ότι ο Μουμπάρακ θα ήταν καλύτερο να φύγει από τη χώρα, αν θέλει να σώσει το τομάρι του. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το μοναδικό κόμμα που, αν και παράνομο, διατηρεί σοβαρή οργανωτική υποδομή σε όλη τη χώρα, ζήτησε προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η κυριότερη αντίδραση, όμως, προήλθε από το πλήθος που ξενυχτούσε στην Πλατεία Ταχρίρ και ξέσπασε σε θυελλώδεις εκδηλώσεις οργής μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ζητώντας την άμεση παραίτησή του. Η αντιπολίτευση έθεσε ως αποφασιστικό ορόσημο την Παρασκευή, ημέρα οπότε αναμενόταν να οργανωθεί συλλαλητήριο στην Πλατεία Ταχρίρ και πορεία προς το προεδρικό μέγαρο με στόχο να «τελειώσει» τον Μουμπάρακ. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος πέτυχε τον δεύτερο στόχο του, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τον σκληρό πυρήνα του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του συμμετείχαν στη χθεσινή αντιδιαδήλωση που οργάνωσαν στην πλατεία Μουσταφά Μαχμούντ.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην πλατεία Μουσταφά Μαχμούντ και μιας ανάλογης έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, ομάδες οπαδών του Μουμπάρακ κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ, όπου ξέσπασαν οι αιματηρές οδομαχίες γύρω στις 2 το μεσημέρι. Οι συγκρούσεις κλιμακώνονταν τη νύχτα, με βόμβες μολότοφ, τραυματισμούς και τους πρώτους πυροβολισμούς.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, η αστυνομία ήταν απούσα από τον χώρο των επεισοδίων, όπως και από όλο σχεδόν το Κάιρο - σε μια εκδήλωση κατάρρευσης της κρατικής μηχανής, με μοναδική εξαίρεση τον στρατό, που έχει αναλάβει καθήκοντα διατήρησης της τάξης, με τα τανκς παρόντα σε όλες τις βασικές αρτηρίες και τα στρατηγικά σημεία.

Eπίθεση σε δημοσιογράφους

Τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί δημοσιογράφοι, μεταξύ τους ο Αντερσον Κούπερ του CNκαι η Κριστιάν Αμανπούρ του ABC, δέχθηκαν επίθεση από το πλήθος στη διαδήλωση των οπαδών του Μουμπάρακ.

kathimerini

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...