[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
O αραβικός κόσμος φλέγεται
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ολόκληρη η Βόρειος Αφρική και η Μέση Ανατολή συνεχίζουν να συνταράσσονται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντικαθεστωτικά συλλαλητήρια. Ταραχές σημειώνονται πλέον σχεδόν παντού: Στο Μπαχρέιν, στην Υεμένη, στη Λιβύη, στο Ιράν, ακόμη και στο Ιράκ. Στο Μπαχρέιν μάλιστα, το αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής αστυνομικής εφόδου που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα εναντίον των κοιμισμένων διαδηλωτών, είναι ήδη πέντε νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτοσυγκράτηση στις δύο πλευρές συστήνει το αμερικανικό πεντάγωνο. Να αποφύγει τη βία ζητά από την κυβέρνηση του κρατιδίου, ο γ.γ του ΟΗΕ.

Στην Υεμένη, οι ταραχές συνεχίζονται για έβδομη στη σειρά ημέρα, με πραγματικές μάχες μεταξύ αντιφρονούντων και υποστηρικτών του καθεστώτος, και την αστυνομία να βρίσκεται στη μέση, ενώ τουλάχιστον 40 άτομα έχουν τραυματιστεί. Χθες, οι καθεστωτικοί χρησιμοποίησαν ακόμη και συσκευές ηλεκτροσόκ εναντίον των διαδηλωτών, ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του.

Στη Λιβύη, οι διαμαρτυρόμενοι οργάνωσαν «ημέρα οργής» εναντίον του Καντάφι, που κυβερνά απολυταρχικά τη χώρα επί 41 χρόνια! Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί, ενώ σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι νεκροί είναι περίπου 13, και μάλιστα υπάρχουν δεκάδες θύματα τραυματισμού, λόγω αδιάκριτων βολών από ελεύθερους σκοπευτές.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε χθες, ο Καντάφι δεν αναφέρθηκε στις αναταραχές, αλλά τόνισε ότι οι «επαναστάτες» θα επικρατήσουν.

«Κάτω οι εχθροί, κάτω οι εχθροί παντού, κάτω τα ανδρείκελα, τα ανδρείκελα πέφτουν, τα φθινοπωρινά φύλλα πέφτουν. Τα ανδρείκελα των ΗΠΑ, τα ανδρείκελα του Σιωνισμού πέφτουν», είπε.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Jamahirya TV, εν τω μεταξύ, μετέδωσε πλάνα όπου εμφανίζονται εκατοντάδες Λίβυοι να διαδηλώνουν σε εθνικό επίπεδο σε ένδειξη στήριξης προς την κυβέρνηση και να κατηγορούν για μεροληψία το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στις διαδηλώσεις υπέρ του Καντάφι σε ολόκληρη τη χώρα, ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Θυσιάζουμε το αίμα και τις ψυχές μας για εσένα, ηγέτη μας» και «Είμαστε μία γενιά που έφτιαξε ο Μουαμάρ και όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα καταστραφεί».

Όσοι ανέβαζαν μηνύματα στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης libya-watanona.com, η οποία εδρεύει εκτός Λιβύης, καλούσαν τους Λίβυους να διαδηλώσουν.

«Από κάθε πλατεία της αγαπημένης μας χώρας, οι άνθρωποι θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλοι σε μία πόλη και σε μία πλατεία για να κάνουν αυτό το καθεστώς και τους υποστηρικτές του να φοβηθούν και να τους τρέψουν σε φυγή γιατί είναι δειλοί», αναφέρει ένα μήνυμα που αναρτήθηκε από κάποιον, ο οποίος ονομάζεται Μουσταφά.

Σελίδα στο Facebook, η οποία είναι αφιερωμένη στις σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις, κάλεσε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «να κάνουν τη σημερινή ημέρα οργής για τη Λιβύη».

Η σημερινή ημέρα είναι η επέτειος από τα επεισόδια της 17ης Φεβρουαρίου του 2006 στη Βεγγάζη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πολλούς διαδηλωτές οι οποίοι επιτίθεντο κατά του ιταλικού προξενείου στην πόλη.

Στο Ιράν, οι φοιτητές αποπειράθηκαν να οργανώσουν επιμνημόσυνη δέηση για ένα συνάδελφό τους που δολοφονήθηκε χθες, αλλά οι αρχές ασφάλειας τους το απαγόρευσαν.

Συλλαλητήρια σημειώθηκαν ακόμη και στο Ιράκ, με κύριο αίτημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, και τη κυβερνητική διαφθορά. Τρείς διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιά στο αρχηγείο αλλά και στη κατοικία του κυβερνήτη.

Τέλος, στην Αίγυπτο, ο στρατός ανακοίνωσε επίσημα, πως ο απολογισμός των 18 ημερών ταραχών, είναι συνολικά 365 νεκροί.

Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα για την Αμερική, αφού όπως λένε οι ειδικοί αναλυτές: «Επί δεκαετίες ολόκληρες η Αμερική έδινε προτεραιότητα στη σταθερότητα και όχι στη δημοκρατία, εξαιτίας του πετρελαίου, αλλά και του Ισραήλ. Η σημερινή κατάσταση όμως δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο».

S.A.-NY Times, Businessweek

antinews

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...