[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δεν έχει τέλος η καταστροφή στην Ιαπωνία
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας βίαια τα κτίρια στο Τόκιο. Τσουνάμι 10 μέτρων χτύπησε τις ιαπωνικές ακτές. Εικόνες βιβλικής καταστροφής, αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες, ενώ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο της Ιαπωνίας, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 88.000, ενώ περίπου 6.000 κάτοικοι εκλήθησαν σήμερα να εκκενώσουν την περιοχή Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, που πλήγηκε από τον σεισμό.

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος αποτελεί τον πέμπτο ισχυρότερο παγκοσμίως από το 1900, εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων. Παράλληλα, ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά, μόλις δύο μέρες μετά τη δόνηση των 7,2 Ρίχτερ.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει 13 μετασεισμούς πάνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι η δόνηση έγινε αισθητή ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας. Διαβάστε ποιες είναι οι ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις που έχουν συγκλονίσει την Ιαπωνία.

OHE και διεθνείς ηγέτες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην Ιαπωνία και είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση.

Φονικό τσουνάμι

Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε την ακτή του Σεντάι στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι του αιώνα.

Tα παλιρροϊκά κύματα ήταν ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. "Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι περισσότερο ευάλωτες σε αυτού του είδους της καταστροφές. Το τσουνάμι είναι η μεγαλύτερη απειλή", τόνισε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολ Κόνιαλι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.

Παράλληλα, συναγερμός κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής (όπως η Χιλή), ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των παλιροϊκών κυμάτων.

Οι αρχές στις Φιλιππίνες κήρυξαν συναγερμό για τσουνάμι σε 19 επαρχίες της χώρας, ενώ κύματα ύψους ενός μέτρου ήδη έπληξαν τις Νήσους Κουρίλες απ΄όπου έχουν απομακρυνθεί 11.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στη Σαχαλίν.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής -Αυξάνονται δραματικά οι ανθρώπινες απώλειες

Έως και 300 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε ακτή της Σενταί, στην Ιαπωνία, μετά το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, ενώ στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων.

Πάντως, ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 337 νεκρούς και 627 τραυματίες. Την ίδια ώρα ωστόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο της Ιαπωνίας μεταδίδει ότι αγνοούνται 80.000 άνθρωποι.

Ένα πλοίο που μετέφερε 100 ανθρώπους παρασύρθηκε στη νομαρχία Μιγιάγκι (βορειοανατολική Ιαπωνία), μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να κάνουν γνωστή την τύχη των επιβατών. Στην ίδια περιοχή, αγνοείται και επιβατικό τρένο.

Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι. Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Παράλληλα φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σήμερα σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.

Τραυματίες υπάρχουν στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου γνωστοποίησε σήμερα την ανησυχία της για τις πιο φτωχές από τις παράλιες χώρες που απειλούνται από τα κύματα που προκάλεσε ο σεισμός.

Μεγάλος ήταν ο φόβος των κατοίκων, παρά την εξοικείωσή τους με τις σεισμικές δονήσεις.

Συναγερμός για πυρηνικό σταθμό

Αυξημένο επίπεδο συναγερμού κηρύχθηκε στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της νομαρχίας Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έπειτα από σχετική ενημέρωσή της από την Ιαπωνία.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα ότι 6.000 κάτοικοι των περιχώρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εκλήθησαν να εκκενώσουν την περιοχή, μερικές ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις του ιαπωνικού στρατού για την πυρηνική προστασία.

Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν επίσης την ΙΑΕΑ ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός έχει κλείσει και ότι δεν εντοπίστηκε διαρροή ραδιενέργειας.

Ωστόσο τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής στο σταθμό, καθώς υπήρξε πτώση του επιπέδου του ύδατος σε αυτόν.

"Η ΙΑΕΑ ζητεί περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση στο σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι και άλλους πυρηνικούς σταθμούς και ερευνητικούς αντιδραστήρες, όπως και πληροφορίες για την ηλεκτροδότηση στον σταθμό και εκτός αυτού, για τα συστήματα ψύξης και την κατάσταση του κτίσματος των αντιδραστήρων", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διεθνής υπηρεσία.

"Το πυρηνικό καύσιμο απαιτεί συνεχή ψύξη ακόμη και μετά το κλείσιμο ενός σταθμού", καταλήγει.

Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές την ενημέρωσαν ότι σβήστηκε η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Οναγκάουα.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών που έπληξε το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

"Μας ενημέρωσαν ότι οι σταθμοί στην Οναγκάουα, στην Φουκουσίμα Νταϊίτσι και στο Τοκάι κλείστηκαν επίσης αυτομάτως και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας", προστίθεται στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.

"Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι οι άνεμοι πνέουν ανατολικά, μακριά από την ιαπωνική ακτή", καταλήγει η ΙΑΕΑ στην ανακοίνωσή της.

sendaiTo σημείο της ισχυρής δόνησης


Σχετικά Βίντεο










newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...