[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πυρηνικό "χαρακίρι" για την παγκόσμια κοινότητα
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Υπό τη σκιά μίας νέας πυρηνικής έκρηξης ζει η Ιαπωνία τα τελευταία 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ

και καθησυχάζει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλά. Η φυσική καταστροφή έχει “γονατίσει” την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και σωστικά συνεργεία από τουλάχιστον 10 χώρες έχουν σπεύσει προς αναζήτηση επιζώντων, μέσα στο χάος, που άφησε στο πέρασμα του, το τσουνάμι. Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 10.000 και αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Σήμερα περισσότεροι από 2.000 αγνοούμενοι βρέθηκαν νεκροί σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μια ολόκληρη πόλη με 18.000 κατοίκους (Ρικουζεντακάτα), στη βορειοανατολική Ιαπωνία «έσβησε» από το χάρτη.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Την ίδια ώρα οι τεχνικοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τον τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στον οποίο σημειώθηκε νέα έκρηξη μετά το μετασεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τοίχος του πυρηνικού αντιδραστήρα κατέρρευσε μετά την έκρηξη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η σημερινή έκρηξη υδρογόνου στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο.3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν προκάλεσε ζημιά στο κέλυφος του αντιδραστήρα και ο θάλαμος ελέγχου παραμένει σε λειτουργία. Ωστόσο το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2.

Η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ στον πυρηνικό σταθμό σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Στρατηγικής και τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ανησυχία πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι άνεμοι στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, στον οποίο σημειώθηκε διαρροή χαμηλού επιπέδου ραδιενέργειας, θα πνέουν νότια ως αύριο, Τρίτη, όταν η κατεύθυνσή τους θα αλλάξει προς την ενδοχώρα, δήλωσε αξιωματούχος μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα παιδιά".

Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε σήμερα την αλληλεγγύη του προς την Ιαπωνία, που χτυπήθηκε από το χειρότερο σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της, υποσχόμενος και πάλι να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια στο Τόκιο.

Ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ιαπωνική οικονομία θα ξεπεράσει το πλήγμα, από την φυσική καταστροφή.


Επανασχεδιασμός στα ευρωπαϊκά πυρηνικά προγράμματα

Ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία που "γέννησαν" τον πυρηνικό εφιάλτη στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας κινητοποίησαν κύμα διαμαρτυριών κατά των πυρηνικών προγραμμάτων σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία. Eπανεξετάζονται οι εθνικοί σχεδιασμοί.

Το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα ανακίνησε την αντίδραση των Γερμανών και την έκφραση της ανησυχίας τους για ανάλογο δυστύχημα στη Γερμανία. Μορατόριουμ τριών μηνών ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων της χώρας, κύριο στοιχείο του προγράμματος του συνασπισμού συντηρητικών-φιλελεύθερων.

Αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία "άλλαξε την κατάσταση και στη Γερμανία", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. "Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα".

Παρά την αντίθεση μιας πλειοψηφίας Γερμανών, το Κοινοβούλιο αποφάσισε το φθινόπωρο την επιμήκυνση κατά 12 χρόνια, κατά μέσο όρο, της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών μονάδων της χώρας.

Οι συντηρητικοί (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και οι φιλελεύθεροι εταίροι τους (FDP) είχαν κάνει αυτό το θέμα μείζονος σημασίας υπόσχεση στην προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2009.

Στη Γαλλία, επίσης, το πυρηνικό δυστύχημα της Ιαπωνίας προκαλεί την ενεργοποίηση των δυνάμεων που τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας. «Είναι ασυνείδητοι όσοι συνεχίζουν να μιλούν για την πυρηνική ενέργεια», «οι Γιαπωνέζοι είναι εξίσου δυνατοί με μας στην τεχνολογία, να κλείσουμε προοδευτικά τους αντιδραστήρες», «η Ιαπωνία έβαλε τέρμα σε μια συζήτηση 25 χρόνων» υποστηρίζεται σχετικά, ενώ οργανώνεται διαδήλωση στο Παρίσι και κινητοποιούνται τα δίκτυα στην Ιταλία και την Αυστραλία.

Όπως αναφέρεται σχετικά, από τους 440 πυρηνικούς αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι, ανά τον κόσμο, παράγεται περίπου το 15% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού. Στα τέλη του 2009 είχε αναγγελθεί ότι κάπου 60 νέοι αντιδραστήρες βρίσκονταν υπό κατασκευή, ενώ η κυβέρνηση Κάμερον είχε ήδη αναγγείλει την πρόθεσή της να εμπλακεί στην πυρηνική ενέργεια εγκαταλείποντας τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Bρετανός υπουργός Ενέργειας αντιδρώντας στις εμφανείς ανησυχίες του κόσμου δήλωσε πως ζήτησε από τους ειδικούς μια έκθεση για τις επιπτώσεις του Ιαπωνικού δυστυχήματος, τονίζοντας πως η βρετανική τεχνολογία είναι διαφορετικήκαι ότι πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πάσχει από σεισμούς... «Πώς μπορείτε να αποκλείσετε εντελώς το ανθρώπινο λάθος ή μια φυσική καταστροφή;» ήταν το αντεπιχείρημα των Πράσινων, ενώ στον βρετανικό δημόσιο διάλογο αναδεικνύεται και το θέμα του οικονομικού κόστους.

Στην Ιταλία τέλος, το δυστύχημα της Ιαπωνίας θα επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (που πρόκειται να λάβει χώρα εντός του προσεχούς τριμήνου) και αφορά την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τα σχέδια για την ανανέωση των πυρηνικών σταθμών της καθώς η ανησυχία δεν παύει να αυξάνεται στην Ιαπωνία σχετικά με αντιδραστήρες σε πολλούς πυρηνικούς σταθμούς.

newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...