ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σοκ, που προκαλούν οι εικόνες της καταστροφής από την Ιαπωνία, διαδέχεται τώρα η αγωνία για την πυρηνική απειλή. Μπορεί η καταστροφή από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ να απέχει χρονικά 25 χρόνια, αλλά οι μνήμες δεν έχουν σβήσει.
Πολύ περισσότερο, που οι επιπτώσεις από τη διασπορά της ραδιενέργειας εξαπλώθηκαν σε μια τεράστια ακτίνα, που περιελάμβανε πολλές χώρες - και της ΝΑ Ευρώπης.
ΦΥΣΙΚΑ τα δεδομένα δεν είναι ίδια. Ολοι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν μέχρι στιγμής ότι δεν υπάρχουν αναλογίες μεταξύ του Τσερνομπίλ και των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας, στα οποία προκλήθηκαν βλάβες εξαιτίας του σεισμού. Οι περισσότεροι μιλούν για «τοπικό φαινόμενο», που δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Καμιά -λένε- για τη δική μας περιοχή, λόγω απόστασης και κλιματικών συνθηκών. Μακάρι να επιβεβαιωθούν.
ΟΙ ΔΥΟ περιπτώσεις ασφαλώς διαφέρουν, καθώς είναι αδιαμφισβήτητη η τεχνολογική υπεροχή των Ιαπώνων, οι οποίοι διακρίνονται για την οργάνωση, την προσοχή και την ευσυνειδησία στη δουλειά τους. Ωστόσο, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, όπως ήταν αυτός ο σεισμός-τέρας, θέτουν σε νέα βάση τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, από την οποία εξαρτούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πολλές χώρες στον κόσμο.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Ιαπωνίας αποδεικνύει ότι άτρωτα συστήματα δεν υπάρχουν. Ή ότι και το πιο ασφαλές σύστημα μπορεί να «αστοχήσει» από έναν απρόβλεπτο παράγοντα. Αρα ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός, ακόμη και σε χώρες με αδιαμφισβήτητη τεχνολογική υπεροχή.
ΣΤΗΝ περιοχή μας παραμένει εν λειτουργία ένα μέρος από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι της γειτονικής Βουλγαρίας.Το ευτύχημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που έκρυβε η απαρχαιωμένη τεχνολογία του και λόγω αμφιβολιών για την αξιοπιστία των ελέγχων, ειδικά μετά τις αλλαγές που έγιναν από το 1989 στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, παρενέβη. Χρηματοδότησε τη γειτονική χώρα, ώστε να υποχρεωθεί να περιορίσει τη λειτουργία του εργοστασίου και τους πιθανούς κινδύνους.
ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι και η γειτονική μας Τουρκία φλερτάρει χρόνια τώρα με την ιδέα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στα παράλιά της, απέναντι από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αναθεωρήσει τα σχέδιά της, μετά το συμβάν στην Ιαπωνία. Αντίθετα, οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της έδειξαν επιμονή στο στόχο, με τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιηθεί η «τελευταία λέξη της τεχνολογίας».
ΤΟ ΘΕΜΑ είναι πολύ σοβαρό. Διότι τα συγκρουόμενα συμφέροντα είναι εξίσου ισχυρά. Οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια συνεχώς αυξάνουν και οι λεγόμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύψουν σημαντικό μέρος τους. Ετσι, η χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας φαίνεται αναπόφευκτη. Από την άλλη, οι κίνδυνοι από τα πυρηνικά εργοστάσια, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, όπως είναι και η δική μας, είναι παρόντες.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της Ιαπωνίας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό
enet