του Γιώργου Δελαστίκ
Δύο τουλάχιστον είναι οι αναπότρεπτες συνέπειες...
του επάρατου Μνημονίου υποτέλειας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η πρώτη είναι η οικονομική χρεοκοπία. Η δεύτερη είναι η κοινωνική έκρηξη. Το ερώτημα, πλέον, είναι ποια από τις δύο θα λάβει χώρα πρώτη. Αν προηγηθεί η κοινωνική έκρηξη, υπάρχει τουλάχιστον η ελπίδα ότι ίσως οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής και ενδεχομένως προλάβει η χώρα να σωθεί, έστω και στο χείλος του γκρεμού.
Τη χρεοκοπία της Ελλάδας πάντως υπό το καθεστώς το Μνημονίου όλοι σχεδόν τη θεωρούν πλέον βέβαιη – και πρωτίστως στη Γερμανία, η οποία παίζει και τον καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο μεγάλης επιρροής στη Γερμανία επικεφαλής του ινστιτούτου ΙFO Χανς-Βέρνερ Ζιν υποστήριξε τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ και να επανέλθει στη δραχμή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα!
Την ίδια θέση τις ίδιες μέρες πρότεινε με πιο επιθετικό τρόπο στην ΕΕ συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΕΑΕ): ζήτησε ευθέως την εκδίωξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και μεμονωμένων χωρών από τη νομισματική ένωση για να μην διαλυθεί η Ευρωζώνη!
«Ανελέητη περικοπή μισθών»
Καθόλου ευνοϊκότερα διακείμενος απέναντι στη χώρα μας δεν είναι ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (ΕΕΑ) καθηγητής Γιαν Έγκμπερτ Στουρμ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Εμείς λέμε ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες αναδιάρθρωσης, μία εσωτερική και μία εξωτερική. Η πρώτη σημαίνει ανελέητες περικοπές μισθών, η δεύτερη την έξοδο από την Ευρωζώνη... Η Ελλάδα έχει μικρό οικονομικό βάρος στην ΕΕ. Τυχόν έξοδός της από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε δυσκολίες στις τράπεζες, κυρίως τις γαλλικές, αλλά αυτές θα ήταν προσωρινές».
Ο Γερμανός Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, υποστηρικτής της έκδοσης ευρωομολόγου και υπερασπιστής ενός κεϊνσιανού μοντέλου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προβλέπει και αυτός ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
Δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένες περιπτώσεις. Την περασμένη Παρασκευή όχι ένας και δύο, αλλά... 189 (!) Γερμανοί οικονομολόγοι υπέγραφαν επιστολή που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Frankfurter Allgemeine και Handelsblatt. Με την επιστολή αυτή καλούσαν την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να αρνηθεί να αυξηθούν τα δάνεια που θα μπορεί να χορηγήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και έτσι να εξαναγκάσει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν!
Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι τη χρεοκοπία δεν πρέπει να την κηρύσσει η ίδια η ενδιαφερόμενη και θιγόμενη χώρα, αλλά κάποιος διεθνής οργανισμός όπως το ΔΝΤ.
«Όλα θα πάνε χειρότερα»
Τη βαθύτατη περιφρόνηση των Γερμανών προς το πρόσωπό του αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μέσω των αγενέστατων και θρασύτατων ερωτήσεων που του απηύθυνε η χυδαία ακροδεξιά εφημερίδα κατωτάτης υποστάθμης Bild, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου καταδέχτηκε να δώσει συνέντευξη.
«Βάζουμε στοίχημα ότι δεν θα ξεπληρώσετε ποτέ τα χρέη σας», έβαλε τίτλο το ποταπό φύλλο στη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, προβοκάροντάς τον εξαρχής. «Γιατί δεν υπήρξε “ευχαριστώ” από την ελληνική κυβέρνηση, όταν η Bild της πρότεινε να πουλήσει ελληνικά νησιά προκειμένου να μειώσει τα χρέη της»! ήταν ερώτηση που απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό. «Ποιο είναι το όφελος της Ευρωζώνης από την παραμονή σε αυτή των Ελλήνων, εκτός από ελλείμματα και χρέη;» ήταν μια ακόμη ερώτηση, στην οποία απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί και αναφορικά με την «οργή» των Γερμανών φορολογουμένων που καλούνται να «πληρώσουν για μια χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δίνοντας την εξής απίθανη απάντηση: «Καταρχάς πρόκειται για δάνεια για τα οποία πληρώνουμε τόκους και όχι για δώρα. Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω!»
Η κεντρώα εφημερίδα SüddeutscheZeitung σε σχόλιό της ήταν σαφώς φιλικότερη προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά ούτε αυτή του έδινε καμιά ελπίδα επιτυχίας.
«Στο Βερολίνο ο Γιώργος Παπανδρέου επεδίωξε να εξασφαλίσει εμπιστοσύνη, αλλά εισπράττει σκεπτικισμό. Και στην πατρίδα του ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του, εισπράττει όμως θυμό και παραίτηση», γράφει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Αν κάνει κάποιος ένα λαό να υποφέρει, πρέπει τουλάχιστον να του δίνει ελπίδες. Οι Έλληνες όμως πιστεύουν ότι όλα θα γίνουν ακόμη χειρότερα... Ο Παπανδρέου δεν έχει κατορθώσει να εμπνεύσει στο λαό την απαραίτητη εμπιστοσύνη γι’ αυτή τη δυναμική επέμβαση. Και μόνος του δεν θα πετύχει», υπογραμμίζει το σχόλιο.
Εκατό χιλιάδες λαού στους δρόμους
Η SüddeutscheZeitung έχει απόλυτο δίκιο. Εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν πλέον απολύτως καμία εμπιστοσύνη στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος άλλα υποσχόταν, άλλα έλεγε και τα εντελώς αντίθετα έκανε.
Πάνω από εκατό χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν την περασμένη Τετάρτη στους δρόμους της Αθήνας διαδηλώνοντας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Ακριβώς αυτής για την οποία κόμπαζε στο Βερολίνο ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας στην Bild ότι «υλοποιήσαμε μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες».
Η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου έχει φέρει σε απόγνωση τους Έλληνες και έχει οδηγήσει σε απίστευτα ύψη τη δυσπιστία τους προς όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς και πολιτεια κούς θεσμούς, όπως αποκαλύπτεται και από τα ευρήματα του φθινοπωρινού Ευρωβαρόμετρου, της εξαμηνιαίας ενδελεχούς έρευνας της κοινής γνώμης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Το 98% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένο με την οικονομική κατάσταση της χώρας και το 75% προβλέπει επιδείνωσή της μέσα στο 2011.
Το 76% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ το 73% δεν εμπιστεύεται ούτε την ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Βουλή. Ακόμη χειρότερα, το 93% (!) των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται πλέον τα πολιτικά κόμματα.
Σε ποσοστό 56% οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται επίσης ούτε καν τη Δικαιοσύνη, ενώ ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης παρουσιάζουν απέναντι και στα εργατικά συνδικάτα (65%) και φυσικά απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις (79%).
Υψηλότατα ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι και στην τηλεόραση (78%) και στις εφημερίδες (71%).
Βαθύτατη δυσπιστία των Ελλήνων και απέναντι στους διεθνείς θεσμούς. Δεν γλιτώνει τίποτα από αυτή τη διάθεση κατεδάφισης των πάντων. Σε ποσοστό 74% οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται πια τον ΟΗΕ, σε ποσοστό 60% δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ μόνο το... 7% (!) πιστεύει ότι το ΔΝΤ μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
Δεν πιστεύουν σε τίποτα
Τέτοια κατάρρευση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού σε όλους τους θεσμούς είναι πρωτοφανής. Σε τέτοια έκταση και σε τέτοια ποσοστά δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ μέχρι τώρα. Το σύστημα έχει γκρεμιστεί στο σύνολό του στις συνειδήσεις των Ελλήνων, οι οποίοι προφανώς ακροβατούν ανάμεσα στην απόγνωση και στην έκρηξη.
Είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των θεσμών, οι οποίοι έχουν όλοι απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου και έχουν καταστεί κενοί περιεχομένου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα εκδηλωθεί εκλογικά απλά και μόνο, όπως, π.χ., στην Ιρλανδία, όπου στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Παρασκευής το κυβερνών δεξιό κόμμα που υπήγαγε τη χώρα υπό καθεστώς Μνημονίου υπέστη πρωτοφανή συντριβή: από το 42% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 2007 έπεσε τώρα στο... 17%!
Το βέβαιο είναι πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς που απαξιώθηκαν στις συνειδήσεις τους αυτή τη διετία θα χρειαστεί πολλά, πολλά χρόνια, ίσως ολόκληρες δεκαετίες.
Ο κόσμος αλλάζει και σύντομα θα αλλάξει ακόμη πιο βίαια, όπως όλα δείχνουν αυτή την εποχή. Ίδωμεν...
epikaira