[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Σας θέλουμε πάμπτωχους»...
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Του Σταύρου Χριστακόπουλου




Το ότι η κυβέρνηση λέει συνεχώς ψέματα δεν είναι καινούργια διαπίστωση. Αμφιβάλλω μάλιστα αν υπάρχει πλέον κάτοικος αυτής της χώρας που να εντυπωσιάζεται κάθε φορά που αποδεικνύεται πως ένας ακόμη ισχυρισμός της είναι ψέμα. Είναι πάντως άλλο να το λέει ο οποιοσδήποτε υπουργός και άλλο να ψεύδεται δημοσίως ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου είπε πως η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου στο δάνειο της τρόικας δεν σημαίνουν νέα μέτρα. Μόλις τη Δευτέρα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως «βάση για τις αποφάσεις αποτέλεσαν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία».

Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συνέχισε το κρεσέντο αυτογελοιοποίησης της κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας ότι το 2012 δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Και ύστερα, την Τετάρτη, έσκασε μύτη η τρίτη κατά σειρά έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της επιτήρησης για την εφαρμογή των όρων της δανειακής σύμβασης (δάνειο τρόικας) και του περίφημου μνημονίου που τη συνοδεύει. Τι μας είπε το ευαγές ίδρυμα της Ουάσιγκτον; Πολλά και διάφορα, όπως ότι:

1. «Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος».

2. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες ώστε να... επιτύχει το ΑΕΠ φέτος να συρρικνωθεί μόνο (!) κατά 3%.

3. Η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

4. Οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής για την επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίου δεν ήταν αρκετές για να πάψουν οι αγορές να δυσπιστούν για την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το χρέος της, επομένως η πιθανότητα εξόδου στις αγορές – που υποσχόταν η κυβέρνηση – είναι μια μακρινή προοπτική.

Άλλωστε, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Π. Χριστοδούλου, η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές μόνο εάν θα καταφέρει να επιτύχει επιτόκια της τάξεως του 5% - 5,5%. Δηλαδή όταν το spread των δεκαετών ομολόγων θα πέσει κάπου... 700 (!) μονάδες από το σημερινό επίπεδο. Καληνύχτα δηλαδή.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ΔΝΤ ακόμη μια φορά αποκαλύπτει την πλήρη αναξιοπιστία των λόγων της ελληνικής κυβέρνησης εκθέτοντας αγρίως υπουργό Οικονομικών και πρωθυπουργό.

Αφού λοιπόν σερβίρει πακέτο μέτρων ύψους τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ (γύρω στο 10% του ΑΕΠ!!!) για την τετραετία 2012 - 2015, μας λέει ότι η τιμολόγηση του πακέτου έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση! Αυτή την κυβέρνηση που συνεχώς διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα, ότι έχουμε ήδη... πάθει το 90% των όσων απαιτούνται και άλλες παρόμοιες παπαριές, τις οποίες έχουν σε πρώτη ζήτηση. Μάλιστα την τιμολόγηση αυτή παρέλαβε προ ημερών στην Αθήνα, από κυβερνητικά χέρια, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα.

Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα την ουσία, παραθέτω απόσπασμα από σχετικό ρεπορτάζ της οικονομικής ιστοσελίδας Capital:

«Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην προηγούμενη έκθεσή του για το μνημόνιο, τον Δεκέμβριο, είχε αναφερθεί και πάλι αναλυτικά στα μέτρα. Τότε κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις. Το ίδιο επαναλάμβαναν, ανεπισήμως, και χθες. Το Ταμείο όμως επανέρχεται, αυτή τη φορά με υπολογισμό της αξίας μέτρων που αναφέρει ρητά ως "κυβερνητικό στόχο"».

Σημειώστε ακόμη ότι, ως πρόγευση, θα πρέπει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να σκάσουμε άλλα 1,7 δισ. ευρώ για το 2011, προκειμένου να αντισταθμιστούν η κατάρρευση των εσόδων και η εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 στο 10,3% έναντι 9,5% που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση και έναντι αρχικού στόχου 8,1%.

Τριτοκοσμική αποικία


Ίσως να ήμασταν ευτυχείς αν το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας και του ελληνικού λαού ήταν το ότι τον κυβερνούν καθ’ έξιν και κατά συρροήν ψεύτες. Αυτό άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Το πρόβλημα δυστυχώς βρίσκεται κυρίως στη «φιλοσοφία» των μέτρων που «τιμολόγησε» η ελληνική κυβέρνηση και εξήγγειλε το ΔΝΤ. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Ζητείται η περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων των νοικοκυριών, με όριο συνολικής καταβολής τους το εισόδημα που ορίζεται ως «όριο της φτώχειας», δηλαδή τα 6.900 ευρώ, δηλαδή τα 493 ευρώ σε 14μηνη βάση ή τα 575 σε 12μηνη. Δηλαδή όποιος δεν πεινάει, δεν είναι άστεγος και δεν ζητιανεύει στα φανάρια μαζί με τους Πακιστανούς δεν θα δικαιούται κανενός είδους επίδομα. Κι ας έχουν, κατά καιρούς, δοθεί τα επιδόματα αυτά εν είδει μισθού.

2. Τεράστια είναι και η περικοπή που έχει σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση (2,5% του ΑΕΠ ή 5,8 δισ. ευρώ) από τις δημόσιες επενδύσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε κάθε είδους δημόσιο έργο υποδομής, αλλά και κάθε μικρότερο, τοπικής σημασίας.

Αυτά τα δύο στοιχεία, αλλά όχι μόνον αυτά, δείχνουν – χωρίς καμιά δυνατότητα συγκάλυψης – ότι η ελληνική οικονομία παίρνει τον δρόμο χωρίς επιστροφή. Πρόκειται για την είσοδο της χώρας στην εποχή των παγετώνων. Με κράτος πτωχευμένο, πλήρως αποξενωμένο από την περιουσία του και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του έναντι της κοινωνίας, πλήρως ανάλγητο για την κοινωνική καταστροφή που συντελείται σε ολόκληρη τη χώρα και αποφασισμένο να εκποιήσει το σύνολο της περιουσίας του.

Όλα αυτά με την υπογραφή και τις προτάσεις της ελληνικής (;) κυβέρνησης, της οποίας το μικρότερο αμάρτημα είναι ότι λέει ψέματα. Και με την ανοχή μιας αντιπολίτευσης η οποία αδυνατεί να αντιτάξει ένα πολιτικό σχέδιο εθνικής εμβέλειας κατά της πλήρους χρεοκοπίας. Και με μια κοινωνία η οποία, πλήρως ενοχική και ενοχοποιημένη, μοιάζει έτοιμη να αποδεχθεί το μοιραίο.

Ε, δεν τα πάμε κι άσχημα. Έχουμε όλες τις οικονομικές και πολιτικές προδιαγραφές μιας τριτοσκομικής αποικίας...


topontiki

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...