Μετά από την πτώση των καθεστώτων της Αιγύπτου και της Τυνησίας, οι αρχές των δύο χωρών προσπαθούν να ανακτήσουν τις προσωπικές περιουσίες των διεφθαρμένων ηγετών τους. Αυτή την στιγμή, αρκετά από αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, με συνέπεια το έργο των αρχών να γίνεται αρκετά πιο δύσκολο. Για να καταφέρουν να πάρουν τα χρήματα πίσω, έχουν προσλάβει ειδικούς συμβούλους που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα «ναρκοπέδιο». Στο παρελθόν, αρκετές χώρες επιχείρησαν να πάρουν πίσω τα λεφτά που είχαν καταχραστεί διεφθαρμένοι ηγέτες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Από τις 11 Φεβρουαρίου που παραιτήθηκε ο Mubarak, ο γενικός εισαγγελέας Abdel-Majid Mahmoud έχει ασκήσει αρκετές διώξεις για υπεξαίρεση κατά αρκετών αξιωματούχων του ανατραπέντος καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Habib el-Adly. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις σε κανένα από τα μέλη της οικογένειας του Mubarak. Το ίδιο συμβαίνει και στην Τυνησία, όπου δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τις αρχές, για να παγώσουν τους λογαριασμούς του πρώην προέδρου Ben Ali, της συζύγου του Leila Trabelsi, καθώς και άλλων μελών της οικογένειας του. Όμως αρκετές διεθνείς ΜΚΟ σκέπτονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Στην Αγγλία, ο διεθνής οργανισμός κατά της παγκόσμιας διαφθοράς “Transparency International”, ενδέχεται να επιχειρήσει το πάγωμα των λογαριασμών των δύο προέδρων στο πλαίσιο του νέου νόμου της Βρετανίας για το ξέπλυμα χρήματος. Ανάλογες κινήσεις, μπορεί να γίνουν και για την ανάκτηση λιβυκών κεφαλαίων που πάγωσαν οι βρετανικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπάρχουν αρκετά ιδρύματα και οργανισμοί, στα οποία καταφεύγουν διάφορες χώρες, για να εντοπίσουν και να ανακτήσουν τα χαμένα κεφάλαια τους που έχουν υπεξαιρεθεί από διεφθαρμένους ηγέτες. Τον Ιούλιο του 2010, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ίδρυση της νέας μονάδας για την ανάκτηση υπεξαιρεμένων κεφαλαίων από διεφθαρμένους ηγέτες (Kleptocracy Asset Recovery Initiative). Ωστόσο, οχτώ μήνες μετά, η μονάδα που ανήκει στο τμήμα «Υπεξαίρεσης Κεφαλαίων και Ξεπλύματος Χρήματος» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, απασχολεί μόλις επτά άτομα και μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί με καμία υπόθεση. Από το 2007, η Διεθνής Τράπεζα και ο ΟΗΕ, διατηρούν επίσης ανάλογες υπηρεσίες. Πρόκειται για την «Πρωτοβουλία Ανάκτησης κλεμμένων Περιουσιακών Στοιχείων», με επικεφαλής τον βρετανό Adrian Fozzard. Όμως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, αρνούνται να παράσχουν την απαιτούμενη εξουσία στην συγκεκριμένη υπηρεσία, ώστε να μπορεί να διεξάγει τι δικές της έρευνες. Το μόνο που κάνει, είναι να προσφέρει νομικές συμβουλές. Η μόνη της επιτυχία, ήταν να βοηθήσει την Αϊτή να ανακτήσει 4.6 εκατομμύρια ευρώ, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην πρόεδρου της χώρας Duvalier στην Ελβετία.
Τα κράτη προτιμούν να προσλαμβάνουν ιδιωτικούς συμβούλους στις προσπάθειες τους να ανακτήσουν τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία τους. Οι «παίχτες» που ασχολούνται με αυτή την «επιχείρηση», είναι ελάχιστοι. Μεταξύ των δικηγόρων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ένας από τους πιο δραστήριους είναι ο Tim Daniels του δικηγορικού γραφείου Edwards, Angell Palmer & Dodge. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος, βοήθησε τη Νιγηρία να ανακτήσει τα κεφάλαια που είχε υπεξαιρέσει ο πρώην πρόεδρος της Sani Abacha. Το 1990, η εταιρεία Kroll διεξήγαγε έρευνες για τις κριμένες περιουσίες του Saddam Hussein και του Fredinand Marcos, όμως τις εγκατέλειψε και ασχολήθηκε με τα κλεμμένα κεφάλαια από άλλου πρώην αρχηγούς κρατών. Μία ακόμα γνωστή εταιρεία που αναλαμβάνει τέτοιου είδους συμβόλαια είναι η γαλλική Axis, η οποία προσπαθεί να εντοπίσει τους λογαριασμούς του πρώην προέδρου της Νιγηρίας Mamadou Tandja, καθώς και της Μαδαγασκάρης Marc Ravalomanana.
Είναι προφανές, ότι το ρίσκο σε αυτή την «επιχείρηση» είναι μεγάλο. Η βρετανική εταιρεία Ovag, αφού εργάστηκε για πέντε χρόνια με την Ειδική Ομάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ζάμπια, για να ανακτήσουν τα κλεμμένα κεφάλαια από τον πρώην πρόεδρο Frederick Chiluba, πτώχευσε το 2010 γιατί ο πελάτης δεν πλήρωσε τον λογαριασμό.
Antinews