Εχουν περάσει γύρω στα δυόμιση χρόνια από την έναρξη της κρίσης των τοξικών παραγώγων προϊόντων που οδήγησαν σε κατάρρευση τραπεζικούς κολοσσούς και την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίση με πολλές διαστάσεις, τα αποτελέσματα της οποίας βαραίνουν διάφορες περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την Ευρώπη.
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, αλλά το μόνο που δεν έχει διαφοροποιηθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνει τις δουλειές του το «έξυπνο χρήμα» αναζητώντας ολοένα περισσότερα κέρδη ακόμη και εκεί όπου εμφανώς υπάρχουν φούσκες παραγεμισμένες με αέρα. Διαβάζουμε λοιπόν σε δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η αλχημεία «των εργαστηρίων του χρήματος» καλά κρατεί.
Τράπεζες και hedge funds πραγματοποιούν πλήθος συναλλαγών σε Credit Default Swaps τα οποία στηρίζονται στο χρέος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors
Οι πράξεις αυτές δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα αν δεν υπήρχε μια μικρή ...λεπτομέρεια: ουσιαστικά δεν υπάρχει χρέος της General Motors αφού η εταιρεία διέγραψε χρέος ύψους 40 δισ. δολαρίων και έχει προγραμματίσει να μηδενίσει και το υπόλοιπο μέρος του ύψους 4,6 δισ. δολαρίων.
Τα CDS είναι παράγωγα προϊόντα τα οποία θεωρητικά εξασφάλιζαν τις τράπεζες που δανειοδοτούσαν την εταιρεία. Πολλοί αμφισβητούν την πρακτική ικανότητα αυτών των προϊόντων να πραγματοποιήσουν αυτό που υπόσχονται, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα hedge funds να παίζουν «στοιχήματα» χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Στην πράξη διαπιστώνει κανείς ότι τα προϊόντα αυτά στηρίζουν περισσότερο τις κερδοσκοπικές κινήσεις με την πιστοληπτική ικανότητα μιας εταιρείας ή μιας χώρας και ελάχιστα την εξασφάλιση από την έκθεση σε χρηματοπιστωτικό κίνδυνο.
Οι νομοθετικές και εποπτικές αρχές ανά τον κόσμο υποσχέθηκαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ότι θα υφάνουν πλέγμα προστασίας των αγορών από πρακτικές που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προσπαθούν να δημιουργήσουν εικονικά κέρδη, τα οποία στη συνέχεια τα διαχέουν ως πραγματικά στήνοντας απολύτως ασταθή οικονομικά οικοδομήματα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι «βόμβες» αυτές είναι όχι μόνο καλά κρυμμένες, αλλά συνήθως έχουν και την ευλογία των οίκων αξιολόγησης που με μεγάλη ευκολία καταδικάζουν τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Ετσι τις εντοπίζεις μόνο όταν είναι αργά, όταν εκραγούν με πάταγο και έχουν καταστροφικά αποτελέσματα
naftemporiki
Πέθανε ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης
Πριν από 1 ώρα