[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, εκτιμά η S&P
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ακριβώς γιατί κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ζώνης του ευρώ, διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική και μεγάλη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moοdy’s.

«Ο αντίκτυπος θα ήταν τόσο καταστροφικός, που θα γίνουν τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί», δήλωσε ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής τμήματος κρατικού χρέους της Standard & Poor's για την Ευρώπη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Θα δημιουργηθεί κάθε είδους άμυνα για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο» υπογράμμισε ο ίδιος, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα εξετάσει τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κ. Κρέμερ εκτιμά ότι το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα κυμανθεί μεταξύ 30% και 50%.

«Πιστεύουμε ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο βαθμός ανάκτησης (recovery rate) για τους ομολογιούχους θα ήταν μεταξύ 30% και 50%», είπε συγκεκριμένα το στέλεχος της S&P.

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γιατί αυτό πιθανώς να συμπαρέσυρε και άλλους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης τάσσεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz.

«Eάν εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα δημιουργηθεί προηγούμενο, δημιουργώντας εικασίες ότι το ίδιο θα συμβεί και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», δήλωσε ο Μίκαελ Χάιζε, όπως επισημαίνει το Reuters.

«Αυτό ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές και να εκτινάξει σε νέα υψηλά τα spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Allianz, υπάρχουν ακόμα ελπίδες να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά των χωρών της ευρωπεριφέρειας χωρίς περικοπή (haircut) του χρέους τους.

Mια σκληρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική ηγεσία και να τονώσει την οικονομία, εκτίμησε ο Χάιζε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Allianz, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της από το 150% του ΑΕΠ σήμερα στο 115% μέχρι το 2020.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει η ευρωζώνη να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, για παράδειγμα μειώνοντας το επιτόκιο των δανείων διάσωσης ή επιτρέποντας την επαναγορά χρέους.

in

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...