«Απάτη του αιώνα» αποκαλεί την εφημερίδα Bild μελέτη του ιδρύματος κοινής ωφέλειας Otto Brenner της IG Metall, του πιο ισχυρού συνδικάτου στη Γερμανία. H μελέτη επικεντρώνεται στην παρουσίαση της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη το 2010 από την σκανδοληθηρική εφημερίδα, την οποία αποκαλεί «αυτόματο μηχάνημα πωλήσεων».
Για τη μελέτη με τίτλο: «Το έντυπο Bild: Μία μάρκα και οι υπηρέτες της: Η παρουσίαση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη το 2010» και συντάκτες τον επιστήμονα Hans-Jürgen Arlt και το δημοσιογράφου Wolfgang Storz, η Bild «δεν είναι κανονική εφημερίδα, αλλά απλώς παρουσιάζεται ως τέτοια προκειμένου να μπορεί να κάνει τις συναλλαγές που θέλει. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα: Με τα "προϊόντα" της η Bild κατάφερε να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο έμπορο λιανικής στη χώρα».
Η Bild προωθεί περισσότερα από 100 προϊόντα από Η/Υ μέχρι επενδυτικά ταμεία. Κάθε επιχείρηση πληρώνει μεταξύ 0,6 και 1,2 εκ. ευρώ για κάθε καταχώριση. Η Bild είναι προπάντων ένα μοντέλο πωλήσεων, συμπεραίνουν οι συντάκτες της μελέτης. «Ό, τι και να κάνει η Bild, αυτό εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την προβολή του φύλλου και δευτερευόντως, ως παρενέργεια, την ενημέρωση».
Κατά τους συντάκτες της μελέτης, η δημοσιογραφία είναι για το έντυπο αυτό μία λειτουργία για την ίδια τη μάρκα, όχι για το κοινό. Η εφημερίδα κάνει δημόσιες σχέσεις και μεριμνά για την αυτοπροβολή της, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίζει να συναλλάσσεται με τον τρόπο που επιθυμεί.
Η μελέτη επικεντρώνεται στην παρουσίαση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης το 2010. Περίπου 121 δημοσιεύματα κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ανακύκλωναν συστηματικά το ερώτημα «Θα καταστρέψουν οι Έλληνες το ευρώ;», συνήθως στο πρωτοσέλιδο ή στη δεύτερη σελίδα.
Το φθινόπωρο εγκαινιάστηκε νέα εκστρατεία κατά της χώρας, αυτή τη φορά με τον τίτλο «Μυστικοί φάκελοι Ελλάδα: Πώς η Αθήνα στραγγάλισε το ευρώ». «Κοινός παρονομαστής των δημοσιευμάτων είναι η δραματοποίηση, η ηθικολογία, η προσωποποίηση και η ένταση του θυμικού στοιχείου», τονίζει η μελέτη.
Η εκστρατεία κατά της Ελλάδας αποτέλεσε προπάντων ένα εργαλείο διαχείρισης της εικόνας και της φήμης της ίδιας της μάρκας Bild, η οποία αυτοανακηρύχθηκε προστάτης των συμφερόντων του Γερμανού φορολογούμενου. Το πολιτικό μέρος και οι επιπτώσεις της εκσρατείας, συμπληρώνει η έρευνα, είχαν εξαρχής δευτερεύουσα σημασία. Οι συντάκτες της μελέτης προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να διασφαλίσουν μία συνέντευξη με τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας, Kai Diekmann.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της εν λόγω εφημερίδας είναι η εμμονή της με τις αποκλειστικότητες, ιδίως σε επίπεδο αποκαλύψεων. Δεν ενδιαφέρει καθόλου, εάν πράγματι πρόκειται για αποκλειστικές πληροφορίες. Το κέρδος προέρχεται από τη διαφήμιση της αποκλειστικότητας. Η διαπίστωση αυτή δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο συγκεκριμένο έντυπο, αλλά αποτελεί διαδεδομένη πρακτική.
Ο όμιλος Bild αποτελεί επομένως την «κότα με τα χρυσά αυγά» για τον εκδοτικό όμιλο Axel Springer, παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία της καταγράφει σταθερά πτώση τα τελευταία χρόνια. Από 5,5 εκ. αντίτυπα η κυκλοφορία της έπεσε στα 3 εκ. Καλά ενημερωμένες πηγές υπολογίζουν ότι τα ετήσια κέρδη της εφημερίδας κυμαίνονται στα 250 εκ. ευρώ, ποσό που ασφαλώς αποτελεί μεγάλη επιτυχία στο χώρο.
tvxs