του Φώτη Γεωργελέ
Όταν προωθείται μια αλλαγή, ο Τύπος της συντήρησης και της καταστροφολογίας βάζει πάντα πρωτοσέλιδο, «έρχονται νέα μέτρα». Στα ελληνικά ΜΜΕ δεν υπάρχει η λέξη μεταρρυθμίσεις. Μόνο μέτρα. Τα μέτρα είναι πάντοτε κακά. Ακόμα κι όταν με καθυστέρηση 35 χρόνων δημιουργούνται επιτέλους οι πρώτοι δασικοί χάρτες, ο τίτλος είναι «νέα παράβολα». Στις πίσω σελίδες, με μικρά γράμματα υπάρχουν ειδήσεις που δεν προσέχει κανένας: «Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών διαμαρτύρονται γιατί, 4 μήνες μετά την ψήφιση της απελευθέρωσης του κλειστού επαγγέλματος των μεταφορών, οι νόμοι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα». Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε πραγματικότητα, την πραγματικότητα των δελτίων ειδήσεων. Μόλις τελειώσουν τα θέματα εκεί, μόλις ψηφιστεί ένας νόμος στη Βουλή, νομίζουμε ότι συμβαίνει κιόλας. Κάνουμε λάθος. Οι νόμοι σ’ αυτή τη χώρα, ακόμα κι αν ψηφιστούν, δεν εφαρμόζονται. Χρειάζεται έκδοση των νόμων, υπουργικές αποφάσεις, δημοσιεύσεις, εκατοντάδες εγκύκλιοι, ερμηνευτικές διατάξεις. Κάπου εκεί το θέμα ξεχνιέται, τίποτα δεν αλλάζει. Καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν προχωράει. Το μνημόνιο δεν «απέτυχε», όπως λένε οι πολιτικοί της αδράνειας, το μνημόνιο της ευρωπαϊκής κοινότητας δεν εφαρμόστηκε ακόμα.
Με απίστευτη αντοχή, ένα σύστημα δαιδαλωδών πελατειακών σχέσεων, κομματικής και κρατικής γραφειοκρατίας, ευνοημένων επαγγελματικών ελίτ, κρατικοδίαιτων ΜΜΕ και κομματικά σιτιζόμενων δημοσιογράφων, διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας και θεσμικού υποκόσμου, αντιδρά σε κάθε αλλαγή για να μην πάψει να τρώει με χρυσά κουτάλια, όπως έκανε επί δεκαετίες. Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική και αδιέξοδη. Ο ιδιωτικός τομέας, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, δεν μπορεί πια να σηκώσει όλο το βάρος. Όσες έκτακτες εισφορές κερδών κι αν βάλουν, οι επιχειρήσεις πια είναι ζημιογόνες. Όσους φόρους κι αν αυξήσουν, οι εργαζόμενοι είναι άνεργοι, τα ταμεία δεν εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι μάταιες, η κατανάλωση καταρρέει.
Η πολιτική των γραφειοκρατικών κομματικών και συνδικαλιστικών ελίτ είναι αυτοκαταστροφική. Μέχρι τώρα επιβαρύνει τη μισή Ελλάδα, την Ελλάδα του ιδιωτικού τομέα. Καθώς ο τελευταίος αρχίζει να καταρρέει, να μην μπορεί πια να χρηματοδοτήσει τις όλο και μεγαλύτερες δαπάνες του δημοσίου, τα μεγαλύτερα θύματα της εσωτερικής χρεοκοπίας θα είναι τα στρώματα τα οποία υποτίθεται τώρα προστατεύουν. Όσοι σιτίζονται από το ευρύτερο δημόσιο, θα ακούσουν ένα ωραίο πρωί ότι δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά για μισθούς, για συντάξεις, για νοσοκομεία, για σχολεία. Τότε ίσως καταλάβουν πόση τύφλωση χαρακτήριζε τις διεκδικήσεις υπεράριθμων προσλήψεων στο δημόσιο εν μέσω χρεοκοπίας, τα επιδόματα «αγαμίας» και τις «υπερωρίες για τις ημέρες σχολικής εκδρομής». Θα είναι όμως αργά. Η χρεοκοπία θα σαρώσει οδυνηρά αυτούς που τώρα την προετοιμάζουν με την πολιτική τους.
athensvoice