Μηδέν από μηδέν λοιπόν. Στις χειραψίες όλοι ήταν χαμογελαστοί. Όπως επιτάσσει το Προεδρικό πρωτόκολλο. Μετά το πέρας της σύσκεψης όλοι ήταν σκυθρωποί. Όπως επιτάσσει το κομματικό ακροατήριο. Μη ξεγελαστεί δηλαδή κανείς και νομίσει ότι υπάρχει αισιοδοξία για τα προβλήματα της χώρας. Η κυβέρνηση άγνωστο γιατί, αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να κάψει όλα τα χαρτιά μαζί. Υπουργικό συμβούλιο διάρκειας 7 (!) ωρών, τετ α τετ του Παπανδρέου με όλους τους αρχηγούς (πλην Παπαρήγα), συνάντηση κορυφής όλων των αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενδιαμέσως και ένα φλερτ με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Να είστε συγκρατημένα θετικοί» ήταν η «γραμμή» προς τους υπουργούς, μέχρι που την επόμενη ημέρα εγκαταλείφτηκε και η λύση του δημοψηφίσματος.
Πανικός; Το πιο πιθανό ναι. Βλέποντας τα μαύρα σύννεφα να πληθαίνουν το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να πιαστεί από όπου μπορεί. Δεν είναι ασύνηθες στη πολιτική καθότι το επαναλαμβανόμενο σενάριο των τελευταίων δεκαετιών είναι το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Δυστυχώς όμως για μας το 2011 δεν είναι άλλη μια χρονιά από αυτές που περνάνε και χάνονται. Αντιθέτως είναι η χρονιά που όσο περνάει χανόμαστε.
Ο Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο φίλος της Ελλάδας, είπε την Πέμπτη ότι «τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις». Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία για το τι σημαίνει «αναλαμβάνουν το κόστος» πρόσθεσε «να κηρύξουν πτώχευση». Ουσιαστικά δηλαδή ο άνθρωπος που μας έβαλε στην ΕΟΚ (μαζί με τον γέρο Καραμανλή) είπε «αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει». Ναι ξέρω σε αυτό το σημείο θα πεταχτούν οι γνωστοί υπερφίαλοι πατριώτες και θα πουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε γιατί εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία και αν καταρρεύσουμε θα καταρρεύσει μαζί μας και όλη η Ευρωζώνη. Να με συγχωρούν αλλά ο Ζισκάρ έχει και σε αυτό απάντηση. «Αυτό (σ.σ: η έξοδος μιας χώρας από την ζώνη του ευρω) θα ήταν βέβαια καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε… όχι όμως και για την υπόλοιπη ευρωζώνη». Και σαδιστικά συνέχισε: «Δεν υφίσταται κρίση του ευρώ! Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι υγιές, υπερβολικά υγιές μάλιστα κατά την άποψη ορισμένων. Αντίθετα, αυτό που δεν είχαμε προβλέψει, είναι οι κανόνες του παιγνιδιού στην περίπτωση που ένα κράτος όπως η Ελλάδα, χρεοκοπήσει».
Και αν ο Ζισκάρ σας φαίνεται πολύ συντηρητικός, υπάρχει και ο δημοκρατικός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. Ο οικονομολόγος δήλωσε –και αυτός την Πέμπτη- ότι «θα έδινα 50% πιθανότητες στην Ελλάδα να την διώξουν από το ευρώ, όχι τόσο λόγω σκόπιμης πολιτικής αλλά λόγω έκτακτων γεγονότων». Ο «τολμηρός και ασυμβίβαστος» καθηγητής (οι χαρακτηρισμοί είναι του Γιώργου Παπανδρέου που καλωσόρισε τον Κρούγκμαν το 2008 στην Ελλάδα) είπε ότι «η Ελλάδα είναι απίθανο να ξεχρεώσει». Χαμένοι βέβαια κατά τον νομπελίστα θα βγουν και οι ομολογιούχοι των Ελληνικών (όπως και των Πορτογαλικών και των Ιρλανδικών) χρεών, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι απαλύνει τον πόνο μας.
protagon