ΥΠΑΡΧΕΙ κίνδυνος να αποπεμφθεί η Ελλάδα από το ευρώ; Μέχρι τώρα το ακούγαμε ως ανάλυση και σενάριο. Και αναζητούσαμε πίσω από αυτό μόνο διεθνείς κερδοσκόπους, που έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας. Κι αυτοί μεν τη δουλειά τους κάνουν, αφού κέρδη θα αποκομίσουν, αν το σενάριο επαληθευθεί.
ΟΜΩΣ, το τελευταίο διάστημα η συζήτηση δεν γίνεται μόνο σ’ αυτούς τους κύκλους. Αλλά και σε ευρωπαϊκούς κύκλους, και δη των πλέον ισχυρών χωρών, όπως η Γερμανία. Τελευταίο «κρούσμα», το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» για τη μυστική συνάντηση της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο και την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε στους φακέλους του, ως ένα από τα ενδεχόμενα, την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα.
ΦΥΣΙΚΑ, καμιά κυβέρνηση της ευρωζώνης δεν θέτει τέτοιο θέμα επισήμως. Αλίμονο αν το έθετε. Και όλοι οι αξιωματούχοι κάνουν κατηγορηματικές διαψεύσεις στην παραμικρή αναφορά. Αλίμονο αν δεν έκαναν. Σ’ αυτή τη φάση ακόμη και η ανακίνηση του θέματος προκαλεί ζημιά στο σύνολο της ευρωζώνης και καθένας μπορεί να φανταστεί πόσο μεγάλη θα ήταν αυτή η ζημιά αν είχαμε την επιβεβαίωση ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται, έστω υπό τη μορφή ενός σεναρίου.
ΕΣΧΑΤΩΣ, όμως, μαθαίνουμε ότι τέτοια συζήτηση γίνεται και στα παρασκήνια των Βρυξελλών. Αυτό αποτυπώνεται στη χθεσινή δήλωση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία επισείει ανοιχτά αυτόν τον κίνδυνο για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «το σενάριο βρίσκεται πλέον στο τραπέζι»!
ΣΥΜΦΩΝΑ με αυτό το σενάριο, που συζητείται και στις Βρυξέλλες -φυσικά όχι επισήμως-, κάποιοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες έχουν οδηγηθεί στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα στοιχίζει στην ευρωζώνη πολύ. Τόσο, που το κόστος απομάκρυνσής της από το ευρώ μπορεί να είναι μικρότερο. Η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται είναι «πετάμε λεφτά σε έναν άδειο κουβά» (εννοούν την Ελλάδα).
ΜΕΣΑ σ’ αυτό το κλίμα πρέπει να συνυπολογιστεί και η σύγκρουση της Γερμανίας της κ. Μέρκελ, η οποία θα ήθελε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και του Ευρωπαίου αρχιτραπεζίτη Τρισέ, που είναι κατηγορηματικά αντίθετος. Εν ολίγοις το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στις Συμπληγάδες των Ευρωπαίων ηγετών και τραπεζιτών, που δεν έχουν ακόμη καταλήξει πώς και πότε θα το αντιμετωπίσουν.
ΟΛΟΙ αυτοί, πάντως, συμφωνούν σε ένα: ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει και το νέο σκληρό πρόγραμμα που ανακοίνωσε τις προάλλες η κυβέρνηση, με νέες περικοπές εισοδημάτων και σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις. Κι επειδή δεν είναι βέβαιοι ότι θα εφαρμοστεί, ασκούν όσες πιέσεις μπορούν και με κάθε τρόπο. Ενας από τους τρόπους είναι και το εκβιαστικό δίλημμα «μένετε ή φεύγετε από το ευρώ». Το οποίο ξεκίνησε ως σενάριο, συνεχίζεται σε ανεπίσημες -ακόμη- συζητήσεις και μεταφέρεται στην Ελλάδα μέσω διαφόρων αξιωματούχων, που γίνονται αποδέκτες του.
ΕΝ ΤΕΛΕΙ καταλήγει να γίνει εκβιαστική απειλή -ανεξαρτήτως βασιμότητας ή μη- ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην εφαρμογή των μέτρων, για την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αμφιβάλλουν και ανησυχούν.
ΠΗΓΗ