Τα τελευταία γκάλοπ φέρνουν πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 36,6%-37%, δεύτερους τους Σοσιαλιστές με 31%-32% και τρίτο το δεξιό CDS με 11%-12%. Καθηλωμένο στο 15%-17% το αντιμνημονιακό μέτωπο του "Μπλόκο" της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος
Από τη μια οι "Αγανακτισμένοι", από την άλλη η τρόικα και στη μέση? εκλογές. Ελάχιστα θα αλλάξουν τη ζωή των Πορτογάλων οι αυριανές κάλπες, αφού τα τρία μεγαλύτερα κόμματα συναινούν στο Μνημόνιο, που επέβαλαν τον Μάρτιο στη χώρα ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ. Ισως γι" αυτό το 61% των Πορτογάλων πιστεύουν ότι σε έναν χρόνο τα πράγματα θα είναι? χειρότερα για τους ίδιους και τη χώρα, και μόνο το 14,4% αισιοδοξεί για καλύτερες μέρες.
Η εκταμίευση των 78 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2013 προϋποθέτει πρόσθετα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ορισμένα από αυτά, όπως η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ίσως χρειαστούν συνταγματική μεταρρύθμιση από τα 2/3 της Βουλής. Οπως είναι φυσικό, οι δανειστές της Πορτογαλίας εύχονται τον σχηματισμό αυτής της πλειοψηφίας από τα τρία "μνημονιακά" κόμματα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέντρο Πάσος Κοέλιο με 36,6%-37%, δεύτερους τους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, με 31%-32% και τρίτο το δεξιό CDS (δεν είναι? ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο) με 11%-12%.
Οσο για το αντιμνημονιακό μέτωπο του "Μπλόκο" της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος, εμφανίζεται καθηλωμένο στο 15%-17%. Τα δύο κόμματα κατεβαίνουν χωριστά μεν, αλλά με πολιτική συναντίληψη και πιθανή μετεκλογική συνεργασία. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν αποτελούν ορατό εναλλακτικό πόλο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες και το CDS, με εναλλακτικά σχήματα έναν "μεγάλο συνασπισμό" των δύο πρώτων κομμάτων ή μια "τριμερή οικουμενική του μνημονίου".
Σημειώνεται πως η τρόικα στην Πορτογαλία δεν χρειάστηκε να πιέσει πολύ για συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων στο πρόγραμμα λιτότητας. Οι αρχικές αντιστάσεις του Κοέλιο κάμφθηκαν κι έτσι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν τα χέρια για τη "σωτηρία της χώρας".
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το 20% των Πορτογάλων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ μισθοί και συντάξεις των 250-280 ευρώ τείνουν να γίνουν κανόνας. Συνεπώς δεν είναι παράξενο που το κύμα της "Αγανάκτησης" άγγιξε Πόρτο και Λισαβόνα. Στα μέσα Μαρτίου το κίνημα "Γενιά της Αβεβαιότητας" κατέβασε 500.000 κόσμο στους δρόμους μέσω Facebook. Αυτό τον καιρό στις πλατείες νέοι και παλαιότεροι ξεθάβουν από τη μνήμη την Επανάσταση των Γαριφάλων της 25ης Απριλίου 1974, με τα πρωτοπόρα για την εποχή σοσιαλιστικά οράματα. Η συμπαράσταση στους "Αγανακτισμένους" της Ισπανίας και της Ελλάδας είναι πλέον ορατή, καθώς εκατομμύρια Πορτογάλοι ζουν από τις αποθήκες της ΜΚΟ "Τράπεζα Τροφίμων" και από δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ