Αναπόφευκτα μια χώρα θα φύγει σταδιακά από την ευρωζώνη δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος, ενθαρύνοντας ταυτόχρονα τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη σύσταση ενός “σχεδίου β” ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη οικονομική κατάρρευση.
Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του σε δημόσια συζήτηση στη Βιέννη, πιστεύει πως είναι “πιθανώς αναπόφευκτη” η έξοδος μια χώρας από την ευρωζώνη ενώ είναι αναγκαίο να συσταθεί από τους πολιτικούς ένα “σχέδιο Β” που θα μπορούσε να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από την διαφαινόμενη οικονομική κατάρρευση.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Ρόυτερς, ο Σόρος “διάσημος γιατί έβγαλε ένας δις δολάρια ποντάροντας κατά της βρετανικής λίρας στα 90'ς, δεν κατονόμασε ποια θα είναι αυτή η χώρα (που θα εγκαταλείψει το ευρώ), αλλά πολλοί υποθέτουν ότι θα είναι η Ελλάδα καθώς οι πολιτικοί της παλεύουν να περάσουν κι άλλα μέτρα λιτότητας, τα οποία ζητάνε οι ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα για την μη πτώχευση της”.
Ο Σόρος δήλωσε στη Βιέννη πως κατά την άποψη του όλα ξεκινάνε από εγγενές πρόβλημα του ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε χωρίς κοινό θησαυροφυλάκιο ή πολιτική ένωση, ενώ δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη για την ικανότητα για “διόρθωση”.
Δεν υπάρχει “σχέδιο Β” είπε “γιαυτό και όλες οι χώρες επιμένουν στο υπάρχον καθεστώς, το οποίο θέλουν να διατηρήσουν υπέρ τους αντί να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να διορθώσουν τα θεμελιώδη λάθη”.
Τόνισε ακόμα ότι η κρίση χρέους δοκιμάζει την συνοχή της ΕΕ, καθώς οι πλούσιες χώρες αντιδρούν στα σχέδια διάσωσης των φτωχών ενώ οι ηγέτες τους πρέπει να επιδιορθώσουν την κατάσταση.
“Ας το πάρουμε απόφαση, είμαστε στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, που μπορεί να αρχίσει στην Ελλάδα αλλά δεν θα σταματήσει εκεί και θα απλωθεί εύκολα. Το σύστημα είναι ευάλωτο...” προειδοποίησε.
Προτείνοντας στην ΕΕ να δημιουργήσει ένα μεγάλο κεντρικό ταμείο που θα εγγυηθεί για τις τράπεζες και θα τριπλασιάσει το μέγεθος των δανείων μέσα από τη φορολόγηση.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι "αν το πακέτο μέτρων δεν γίνει δεκτό στην Ελλάδα -παρότι όλοι περιμένουν ότι θα γίνει δεκτό- τότε δεν θα υπάρχουν οι προυποθέσεις για την εκταμίεση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης της".