Κάλπες στη σκιά του μνημονίου
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση που διανύει η χώρα από τις αρχές του '80, καθώς και την όποια διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πρώτο κόμμα στα γκάλοπ οι Σοσιαλδημοκράτες, στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλιστές του Ζ. Σόκρατες
Δίλημμα ανάμεσα στην άγρια λιτότητα και την... ακόμη πιο άγρια λιτότητα έχουν οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι που την Κυριακή προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης που θα "διαχειριστεί" τη χειρότερη οικονομική κρίση που διανύει η χώρα από τις αρχές του '80 καθώς και την όποια "διαπραγμάτευση" με την τρόικα.
Οπως υποστηρίζουν αναλυτές, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα στην απόρριψη του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες, και τον φόβο μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία έχει υποσχεθεί να προχωρήσει "περισσότερο από την τρόικα" σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Με το 20% του πληθυσμού -περίπου 2 εκατ. ανθρώπους- να ζει σχεδόν "διαχρονικά" κάτω από το όριο της φτώχειας, τόσο οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου Ζοζέ Σόκρατες όσο και οι Φιλελεύθεροι κεντρώοι του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, δύσκολα μπορούν να υποσχεθούν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον.
Δύο μήνες μετά την παραίτηση του Σόκρατες και ενώ όλα τα κόμματα -με εξαίρεση την παραδοσιακή Αριστερά- έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους όρους του σχεδίου διάσωσης στο οποίο κατέληξαν αρχές Μαΐου η Λισαβόνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ με αντάλλαγμα χορήγηση δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ, μεγάλο μερίδιο ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο εκφράζοντας παράλληλα "απορία" για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των κομμάτων "αφού όλοι υπέγραψαν το ίδιο κείμενο".
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συντηρητική αντιπολίτευση, δηλαδή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έχει επανέλθει στο τιμόνι της κούρσας συγκεντρώνοντας 35,8%, την ώρα που οι Σοσιαλιστές του Σόκρατες φαίνεται να λαμβάνουν 32,2%. Ωστόσο, το μειοψηφούν κόμμα της Δεξιάς, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο, έρχεται τρίτο και εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 12,7% με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να οδηγούνται στο συμπέρασμα πως είναι πολύ πιθανό η επόμενη κυβέρνηση να είναι μια συμμαχία κεντροδεξιών κομμάτων.
Απορρίπτοντας ως "υποκριτικό" το επιχείρημα του Σόκρατες πως το κόμμα του "είναι το μοναδικό με την κατάλληλη εμπειρία για να διαχειριστεί την κρίση, το φαβορί για τη νίκη στις κάλπες, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, υποστηρίζει πως οι απερχόμενοι σοσιαλιστές πρέπει να τιμωρηθούν γιατί "είπαν ψέματα για την κατάσταση της χώρας".
Προειδοποίηση
Επιπλέον, ο 46χρονος Κοέλιο προειδοποίησε πως σε περίπτωση νέας νίκης των Σοσιαλιστών, τότε η Πορτογαλία μπορεί να βρεθεί "σε διάστημα έξι μηνών στην τραγική κατάσταση της Ελλάδας".
Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σόκρατες υποστηρίζει πως ο ίδιος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποφύγει την εξωτερική παρέμβαση ενώ, κατά την άποψή του, η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κεντροδεξιά αντιπολίτευση δεν είχε απορρίψει στις αρχές Μαρτίου το νέο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής του προκαλώντας την παραίτησή του.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του "μνημονίου" που έχει υπογράψει η Πορτογαλία, ο κύριος κορμός των μέτρων λιτότητας για το 2011 έχει ήδη τεθεί σε ισχύ με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος από το 9,1% στα τέλη του 2010 στο 5,9% αυτόν τον χρόνο και στο 3% το 2013.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ