[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Η χθεσινή επιστολή του κ. Σόϊμπλε προς την ΕΚΤ, ουσιαστικά αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σε αυτό συμπέρασμα κατέληξαν πολλοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες όταν έγινε γνωστό ότι η ΕΕ πρότεινε στους ιδιώτες επενδυτές να βοηθήσουν τη χώρα να λύσει τα προβλήματα του δημοσίου χρέους της.


Τα Υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ πρότειναν στις ιδιωτικές τράπεζες- κατόχους των ελληνικών κρατικών ομολόγων να τα ανταλλάξουν με τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα χρεόγραφα πολυετούς απόσβεσης ως 7 χρόνια. Τέτοια πληρωμή με δόσεις θα δώσει στην Ελλάδα επιπρόσθετα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξάλειψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού της. Σε περίπτωση που οι επενδυτές δεν θα επιδείξουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για αυτή την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει έκτακτα μέτρα. Θα πάψει π.χ., να δέχεται ως ενέχυρο τα παλιά ομόλογα και θα δέχεται μόνο τα νέα. Το ίδιο το γεγονός της προσφυγής στις ιδιωτικές τράπεζες και ο σκληρός τόνος των μέτρων που παίρνονται δείχνουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αρχίσει πια και απλώς δεν έχει κατοχυρωθεί νομικά. Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων "Capital" Φιόντορ Ναούμοφ.

Κρίνοντας τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας ουσιαστικά η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Η οικονομία βρίσκετε σε βαθιά ύφεση και οι πιθανότητες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια είναι μηδαμινές. Το χρέος της χώρας ξεπερνά το 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και το έλλειμμα του δημοσίου τα ξεπερνά σχεδόν το 10% το χρόνο. Σ΄ αυτές τις συνθήκες με την οικονομία να μην μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα είναι φυσικό τα φορολογικά της έσοδα να μην φτάνουν να καλύψουν της κρατικές δαπάνες και φυσικά δεν γίνεται λόγος για αποπληρωμή των δανείων ούτε ακόμη και αυτών των τόκων. Σε αυτό το περιβάλλον αν προσθέσει κανείς την μη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στο σχεδιασμό και υλοποίηση συγκεκριμένης πολιτικής εξόδου από την κρίση καθίσταται ιδιαίτερα αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας.

Πολλοί εμπειρογνώμονες παρατηρούν ότι είναι κατανοητή η θέση της ΕΕ και η επιμονή με την οποία προσπαθεί να αποτρέψει την νομική χρεοκοπία της Ελλάδας. Η χρεοκοπία ή η αναδιάρθρωση του χρέους θα αποκλείσει τη δυνατότητα νέων δανείων. Η χρεοκοπία όμως ενός κράτους της ευρωζώνης θα επηρεάσει με τον χειρότερο τρόπο την οικονομική κατάσταση όλων των άλλων χωρών-μελών και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Αυτό ακριβώς βλέπουν το τελευταίο καιρό οι Γερμανοί και αρχίζουν να γίνονται υπέρμαχοι της σωτηρίας της Ελλάδας
. Η ενεργοποίηση του Ταμείου για το δεύτερο πακέτο στήριξης δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μέρκελ, χωρίς όμως αυτό να είναι απαγορευτικό για την προώθηση της συμφωνίας, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. του Ταμείου χωρίς αναγκαστική έγκριση από τα κοινοβούλια.

Κατά τη γνώμη της αμερικανικής έκδοσης "Business Insider", μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια χώρες όπως η Πορτογαλία και Ιρλανδία, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα οικονομικά προβλήματα, έχουν αυξημένες πιθανότητες χρεοκοπίας. Δεν αποκλείεται ότι αιτία τέτοιας τροπής των εξελίξεων να είναι η ίδια η λανθασμένη πολιτική της ΕΕ, η οποία διατηρεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη μέσω μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων σε ξεχωριστές χώρες.

Σ΄ αυτό το φόντο, όπως προβλέπουν πολλοί οικονομικοί αναλυτές, μπορεί να αρχίσει τα επόμενα χρόνια η αποσύνθεση της ΕΕ.
Οι χώρες, προσπαθώντας να σώσουν τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συστήματα θα αρχίσουν να βγαίνουν από ευρωζώνη. Η ιστορία θα δείξει…

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...