"Τελεσίγραφο" δύο εβδομάδων αρχής γενομένης από σήμερα δίνει η ευρωζώνη στη χώρα μας ώστε να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και οι εφαρμοστικοί του νόμοι και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ της επόμενης δόσης.
Υστερα από δύο ημέρες κρίσιμων συναντήσεων, αυτό που ουσιαστικά ζητούν από την Ελλάδα οι υπουργοί της ευρωζώνης είναι η ελληνική κυβέρνηση, η Βουλή αλλά και η... κοινωνία -όπως σημειώνει κάνοντας μάλλον μαύρο χιούμορ το Reuters- να έχει έως τις 3 Ιουλίου εγκρίνει, ψηφίσει και αποδεχθεί το νέο πακέτο με τις περικοπές δαπανών, τις επώδυνες φορολογικές ρυθμίσεις και τα μέτρα - εξπρές των ιδιωτικοποιήσεων που θα αφαιρέσουν ή απαλλάξουν από τη δημόσια σφαίρα της οικονομίας μία σειρά από επιχειρήσεις.
"Η ψήφιση (του μεσοπρόθεσμου) από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι απολύτως απαραίτητη και πρέπει να έρθει σε χρόνο τέτοιο ώστε να μπορούμε να πάρουμε απόφαση στις 3 Ιουλίου" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Και συμπλήρωσε ορθά – κοφτά προς τους δημοσιογράφους τα εξής: "Είναι σαφές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ομως θα παραμείνει βιώσιμο μόνον εάν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις προς τις οποίες συμφώνησε με την τρόικα".
Λίγο προτού ο πρόεδρος του Eurogroup τοποθετηθεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε και αυτός χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα δεν έχει έχει χρόνο για χάσιμο, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα περάσει. "Κάθε μέρα είναι εξαιρετικής σημασίας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία ώρα", είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών που δίνει ίσως τη σκληρότερη μάχη των τελευταίων 20 μηνών οικονομικής καταιγίδας.
Ομως και μετά την συνάντηση που είχε επί εβδομήντα λεπτά ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δηλώνοντας την υποστήριξή του "προς τον πρωθυπουργό και την ακάματη προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας", πρόσθεσε "την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα".
Σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρομπάι, "το πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηριχθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουλίου".
Το ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προσλαμβάνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χαρακτηριστικά λυδίας λίθου για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, υπέδειξαν επίσης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών υποθέσεων της Κοινότητας, Ολι Ρεν δηλώνοντας ότι η λύση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελλάδας.
Σχεδόν ταυτόχρονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωνε ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι να βεβαιωθεί το ίδιο ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο και -προπαντός- ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται από την ευρωζώνη.
Μάλιστα, με τη δήλωσή του αυτή, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκυ διασκέδαζε την εντύπωση που πήγε να δημιουργηθεί (σχετικές πληροφορίες είχαν δημοσιοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες) ότι το Ταμείο θα έβαζε νερό στο κρασί του για να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ανεξαρτήτως της πορείας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας του επόμενου δεκαπενθημέρου είναι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής, υπουργοί οικονομικών και αξιωματούχοι του G7, -της ομάδας των επτά πλέον ανεπτυγμένων κρατών- και του Καναδά. Ανήσυχοι για το δυνητικό αποτέλεσμα ενός ελληνικού πιστωτικού γεγονότος στις παγκόσμιες χρηματαγορές, οι αξιωματούχοι του Group, συνέχισαν τις επαφές τους καθ' όλη τηn διάρκεια της Δευτέρας, υποστηρίζει το Reuters.
Ετσι, το νέο έκτακτο eurogroup που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup αντιμετωπίζεται από τους διεθνείς αναλυτές ως ξεκάθαρη απόπειρα να επιβληθεί στην Αθήνα συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των συμπεφωνημένων, μια προθεσμία δηλαδή η οποία εκπνέει στις 3 Ιουλίου όταν και θα αποφασισθεί η εκταμίευση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το οποίο δεν λείπουν πικρόχολες δηλώσεις ("αφήστε τους πια να χρεοκοπήσουν"), σκληρά δημοσιεύματα ("Μαρτύριο χωρίς τέλος για την Ελλάδα") και εμπρηστικά πρωτοσέλιδα τύπου Spiegel, το ευρώ υποχώρησε (οριακά) έναντι του δολαρίου ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου ελληνικών και ιταλικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας πήραν την ανηφόρα υπό το φόβο ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών δημοσιονομικών αμαρτημάτων μπορούν να "μολύνουν" και άλλες υπερχρεωμένες χώρες του μεσογειακού Νότου.
Μόλις την Παρασκευή άλλωστε, η Moody's ανακοίνωνε την πιθανότητα υποβάθμισης της Ιταλίας μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, υπό το φόβο ότι η ελληνική κρίση μπορεί να επηρεάσει την πορεία ανάκαμψης της γειτονικής χώρας.