Μετά την ήττα του Ζοζέ Σόκρατες, η Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μοναδικός που παραμένει στη θέση του ηγέτη κράτους – μέλους της ευρωζώνης που έχει λάβει βοήθεια, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο για τον έλληνα πρωθυπουργό, όσο και για τους επενδυτές και τους φορολογούμενους, αυξάνονται τα ερωτηματικά σχετικά με το αν θα ολοκληρώσει τη θητεία του που λήγει το 2013 και αν θα καταφέρει να μειώσει τα έξοδα του προϋπολογισμού και αν θα καταφέρει να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις που ζητούν οι πιστωτές του.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ, θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ η υπομονή του ελληνικού λαού μειώνεται και οι αντιδράσεις αυξάνονται.
Αυτή η εβδομάδα μπορεί να είναι μία δοκιμασία και για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, επισημαίνει στο Bloomberg ο Τζενς Μπάστιαν, οικονομολόγος από το St. Antony’s College της Οξφόρδης.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο 58χρονος έλληνας πρωθυπουργός έχει, μέχρι στιγμής, αποφύγει τη μοίρα του πορτογάλου Ζοζέ Σόκρατες και του ιρλανδού πρώην πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν, ενώ τονίζεται ότι ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έχει ήδη ανακοινώσει ότι δε θα ξαναδιεκδικήσει την εξουσία, αφότου επέβαλε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας στη χώρα του.
Τέλος, το πρακτορείο αναφέρεται και στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και παραθέτει την άποψη του Άλαστερ Νιούτον, πολιτικού αναλυτή του Nomura International Plc, ότι το τρέχον κύμα διαδηλώσεων δεν έχει σχέση με τις διαδηλώσεις των αναρχικών, αλλά παραπέμπει πιο πολύ στην Αργεντινή της περασμένης δεκαετίας.