[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο νωτιαίος μυελός προβλέπει το Αλτσχάιμερ
Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Τα αυξημένα επίπεδα πρόδρομης πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου


Ο έλεγχος των επιπέδων μιας πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ενδέχεται να προσφέρει έναν αξιόπιστο τρόπο πρώιμης διάγνωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό ανακοίνωσαν γερμανοί ερευνητές οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της πρόδρομης πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology» ότι η νέα μέθοδος εμφανίζεται πολύ πιο ακριβής από άλλα τεστ που έχουν δοκιμαστεί ως σήμερα. Η ανακάλυψη κρίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης ασθένειας θεωρείται σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Δείκτης πρόδρομης β-αμυλοειδούς

Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου του Μονάχου ανέλυσαν τα επίπεδα της πρόδρομης πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς σε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού από 58 ασθενείς με ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία, μια πάθηση που επηρεάζει τη μνήμη και ενδέχεται να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία των ασθενών επί τρία χρόνια.

Μετά την τριετία περίπου το ένα τρίτο από αυτούς εμφάνισε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι συμμετέχοντες που εμφάνισαν τη νόσο είχαν στην αρχή της μελέτης κατά μέσο όρο 1.200 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου πρόδρομης πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς _ επίπεδο εμφανώς αυξημένο σε σχέση με εκείνο των ασθενών που δεν την εμφάνισαν, το οποίο κυμαινόταν γύρω στα 932 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου.

Ως τώρα ήταν γνωστό ότι το β-αμυλοειδές σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Καμία μελέτη ωστόσο δεν είχε εξετάσει την πρόδρομη πρωτεΐνη του ως μέσο πρόβλεψης της ασθένειας. Οι γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της πρόδρομης πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς και των πρωτεϊνών tau, οι οποίες σχετίζονται με τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων, σε συνδυασμό με τον παράγοντα της ηλικίας του ασθενούς μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατά 80% έγκυρη πρόβλεψη της νόσου.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο νωτιαίος μυελός προβλέπει το Αλτσχάιμερ"

Leave a reply