[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γενετικό κοκτέιλ θανάτου πίσω από την επιδημία
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο συνδυασμός δύο στελεχών του βακτηρίου είναι εκείνος που το κατέστησε τόσο τοξικό, οδηγώντας στον θάνατο 39 ανθρώπους. Εχει την ιδιότητα να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων

Φονικό γενετικό κοκτέιλ κρύβεται πίσω από την επιδημία Ε.Coli, που έχει αναστατώσει τη "γηραιά ήπειρο". Σύμφωνα με γερμανική νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση, ο συνδυασμός δύο στελεχών του βακτηρίου που εντοπίστηκε σε πλήθος λαχανικών είναι εκείνος που το κατέστησε τόσο τοξικό, οδηγώντας στον θάνατο 38 ανθρώπων στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίνστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χέλγκε Καρς, ανακάλυψε ότι το βακτήριο Ο104:H4 είναι σπάνιο και ασυνήθιστα τοξικό, εξαιτίας μιας επικίνδυνης γενετικής μείξης που έχει την ικανότητα να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων: του Ehec (Ε.Coli εντεροαιμορραγικού) και του Eaec (E.Coli εντεροσυναθροιστικού). Το πρώτο απελευθερώνει τις επικίνδυνες τοξίνες Σίγκα και το δεύτερο είναι εκείνο που έχει την ιδιότητα της συσσώρρευσης στα τοιχώματα των εντέρων.

"Η ικανότητα αυτού του βακτηρίου στα επιθηλιακά κύτταρα μπορεί να προκάλεσε τη συστηματική απορρόφηση τοξινών Σίγκα και να εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου", αναφέρει η μελέτη των επιστημόνων που ανέλυσαν το DNA 80 ασθενών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, το οποίο προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, καταστροφή των ερυθρών κυττάρων και έλλειψη αιμοπεταλίων.

Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο βακτήριο από άλλα είναι η ανθεκτικότητά του σε πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες και άλλα διαδεδομένα αντιβιοτικά που ανήκουν στην ομάδα β-λακτάμης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, είναι πολύ πιθανό η χρήση φαρμάκων αυτής της κατηγορίας να επιδείνωσε την υγεία των ασθενών, εξουδετερώνοντας τα αντισώματα που παρήγαγε ο οργανισμός για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Εν τω μεταξύ, η επικίνδυνη μείξη των δύο στελεχών φαίνεται ότι κυκλοφορεί στην Ευρώπη εδώ και μία δεκαετία.

Το τοξικά βακτήρια που εντόπισαν οι επιστήμονες στα δείγματα DNA των ασθενών μεταξύ 3ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου είναι ουσιαστικά "κλώνοι" του HUSEC041, ενός στελέχους που εντοπίστηκε το 2001 σε ένα παιδί με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Τα γονίδια, ωστόσο, του νέου βακτηρίου είναι που το κάνουν περισσότερο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά της ομάδας β-λακτάμης.

Οι περισσότεροι ασθενείς του E.Coli αναρρώνουν πλήρως και σε λιγότερο από το 10% παρουσιάζονται σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου. Μέχρι τις 20 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 39 θάνατοι, 810 κρούσματα ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου και 2.684 απλές περιπτώσεις μόλυνσης από E.Coli που προκαλεί αιμορραγική διάρροια.

Πριν από δύο εβδομάδες το γερμανικό ομοσπονδιακό υγειονομικό Ινστιτούτο Robert Koch κατέληξε στο ότι η πηγή της μόλυνσης ήταν φύτρες φασολιών από αγρόκτημα της Κάτω Σαξονίας

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γενετικό κοκτέιλ θανάτου πίσω από την επιδημία"

Leave a reply