Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν πώς αντιδρά η όραση των ζώων στο φως
Τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν και αντιδρούν τα ζώα σε διαφορετικές συνθήκες φωτός ανακάλυψαν ειδικοί από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Το μάτι της …μύγας
Μελετώντας μύγες δροσόφιλες, οι ειδικοί εντόπισαν την πρωτεΐνη INAD η οποία δρα ως «ρυθμιστής» και βοηθά τα ζώα να προσαρμόζουν την όρασή τους ανάλογα με την ένταση του φωτός - από το αμυδρό νυχτερινό φως μέχρι την έντονη ηλιοφάνεια.
«Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς εδώ και δεκαετίες προκειμένου να καταφέρουν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς των οπτικών συστημάτων των ζώων - δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουν το φως υπό διαφορετικές συνθήκες: από το βαθύ σκοτάδι της νύχτας μέχρι την έντονη ηλιοφάνεια της ημέρας» αναφέρουν οι ειδικοί.
Παρά το γεγονός ότι η πρωτεΐνη INAD δεν αποτελεί καινούργια ανακάλυψη, οι ειδικοί ωστόσο κατάφεραν τώρα να προσδιορίσουν τον ρόλο της ως «ρυθμιστή» της οπτικής αντίδρασης στο φως.
Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζουν ότι προβλήματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα έως καταστροφικά.
Ταχύτητα ζωτικής σημασίας
«Εάν ένα άτομο δει ένα όχημα να πλησιάζει και αντιδράσει μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα και όχι μέσα σε κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου, όπως θα έπρεπε, τότε πιθανόν κάτι τέτοιο είναι μοιραίο για τη ζωή του. Το ίδιο θα μπορούσε αντίστοιχα να συμβεί και στην περίπτωση που μία μύγα αργούσε να αντιδράσει στο κούνημα της μυγοσκοτώστρας» εξηγεί γλαφυρά ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Μινγκζιέ Ζανγκ.
«Μέσα από τη διαδικασία πρωτεϊνικής οξείδωσης, κατά την οποία η INAD ρυθμίζει την αντίδραση της όρασης στο φως, οι ειδικοί θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα και άλλες νόσους όπως το AIDS και ο καρκίνος. Πρόκειται για μία διαδικασία που συνδέεται άμεσα με αρκετές ανθρώπινες νόσους» καταλήγει ο ειδικός.