[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η σύζυγος του Strauss-Kahn, μάλλον θα εξαγοράσει την ελευθερία του
Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Όπως παρουσιάζεται, πρόκειται για μια ξεκάθαρη μάχη ηθικής. Από τη μια μεριά η φτωχή μαύρη Αφρικανή καμαριέρα, κι από την άλλη ο πλούσιος, λευκός Dominique Strauss-Kahn.

Στην αμερικανική πλευρά του Ατλαντικού, οι ντόπιοι περηφανεύονται για την υποτιθέμενη ισονομία που επικρατεί στη χώρα τους, αφού ακόμη κι ο πανίσχυρος επικεφαλής του εξίσου πανίσχυρου ΔΝΤ συνελήφθη, και τώρα θα δικαστεί με τη κατηγορία του βιασμού. Αν καταδικαστεί, κινδυνεύει με πολλά χρόνια φυλάκισης.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Γάλλοι γκρινιάζουν, χωρίς όμως πειστικά στοιχεία, ότι ο DSK είναι θύμα συνομωσίας. Άλλοι μιλάνε για μια απαραίτητη αφύπνιση. Οι φεμινίστριες καταγγέλλουν ότι οι πλούσιοι Γάλλοι συνηθίζουν να εφορμούν σεξουαλικά, χωρίς καμιά συνέπεια, εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν.

Σίγουρα, τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο δικαστικό σύστημα και των δυο χωρών. Πιθανώς, στην Αμερική να φυλακίζονται περισσότεροι πλούσιοι απ ότι στη Γαλλία, αλλά σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι πλούσιοι κακοποιοί γλιτώνουν παντού. Πολλές φορές, ούτε καν διώκονται. Ρωτήστε τους τραπεζίτες, τους οίκους αξιολόγησης, και τους υπεύθυνους των hedge funds, που χρεοκόπησαν την Αμερική, διαπράττοντας εξόφθαλμες απάτες το 2008.

Πάντως, παραμένει μυστήριο το πώς και δεν καλύφτηκε η υπόθεση του υποτιθέμενου βιασμού, σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, όπως συνήθως συμβαίνει, άσχετα αν ο δράστης είναι Γάλλος, Αμερικανός, ή Άραβας. Πολύ πιθανόν, η μη αποσιώπηση του να οφείλεται σε κάποιον καινούργιο αστυνομικό ερευνητή, κάποιον καινούργιο εισαγγελέα του Μανχάταν, στις κάμερες του ξενοδοχείου, ή σε κάποιον άλλο παράγοντα, που κατέστησε αδύνατο το κουκούλωμα της υπόθεσης.

Ο DSK είναι παντρεμένος με μια πάρα πολύ πλούσια γυναίκα. Την Anne Sinclair, εγγονή του Paul Rosenberg, που ήταν ο βασικός έμπορος τέχνης του μεγάλου Picassο στις δεκαετίες 1920-1930. Πιστή στον άνδρα της, συναινετική στις σεξουαλικές του παρασπονδίες, η Sinclair δείχνει πρόθυμη να ξοδέψει όσα χρειάζονται για να τον σώσει.

Η καμαριέρα είναι φτωχή, και προέρχεται από μια εξίσου φτωχή οικογένεια της Γουϊνέας. Ο πρώτος δικηγόρος που την ανέλαβε (Jeffrey Shapiro), παραιτήθηκε. Το ίδιο έκανε και ο δεύτερος δικηγόρος της ο Norman Siegel. Κανένας από τους δυο δεν εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του.

Όπως αναφέρει στο περιοδικό Newsweek ο καθηγητής νομικής του Harvard Alan Dershowitz, «…διαισθάνομαι πως το θύμα θέλει να πληρωθεί. Γιατί όμως τώρα, αντί να περιμένει τη καταδίκη, και μετά να κάνει αγωγή; Μάλλον επειδή ο κατηγορούμενος δεν έχει αρκετά λεφτά…Τα χρήματα είναι της συζύγου του. Και ακόμη κι αν κερδίσει μια αγωγή εναντίον του, ακόμη και αν της επιδικαστούν $10 εκατομμύρια, δεν θα πάρει τίποτα, αφού ο Strauss-Kahn θα δηλώσει πτώχευση. Αν όμως προχωρήσει σε συμφωνία από τώρα, τότε πληρώνει η σύζυγος. Επομένως, η διαφορά είναι μεταξύ του ενός εκατομμυρίου σήμερα από τη γυναίκα του, ή δέκα εκατομμύρια από τον ίδιο, τα οποία οι δικηγόροι θα χρειαστεί να τον κυνηγάνε επί χρόνια για να τα πάρουν».

Ένας δημοσιογράφος της Le Figaro ρώτησε τον Dershowitz, πως μπορεί κάποιος να σιγουρέψει μια τέτοια συμφωνία, νόμιμα; Και η απάντηση του καθηγητή: «Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός συγγενούς που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Νέας Υόρκης. Οι συγγενείς του DSK στο Παρίσι, για παράδειγμα, είναι τέτοιοι. Αν προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνία με τον δικηγόρο στη Νέα Υόρκη, μπορεί να κατηγορηθούν για παρεμπόδιση δικαιοσύνης. Αν όμως διαπραγματευτούν απευθείας με την οικογένεια της ενάγουσας, εκτός της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στη Γουϊνέα, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι μια λεπτή διαδικασία… ο εισαγγελέας δεν μπορεί να εμποδίσει την οικογένεια από το να επιδιώξει μια συμφωνία. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απειλήσει με δίωξη για παρεμπόδιση δικαιοσύνης. Αυτό όμως είναι δύσκολο. Μπορεί ο δικηγόρος της γυναίκας να θέλει να απονεμηθεί η δικαιοσύνη, αλλά τα λεφτά συνήθως είναι πιο σημαντικά».

Και ο Dershowitz συμπληρώνει: «Όταν ο συνήγορος της ενάγουσας δήλωσε πως συνεργάζεται με τον εισαγγελέα, αυτό ήταν ένα μήνυμα στην υπεράσπιση ότι περιμένει μια πρόταση…».

Ποιος είναι τώρα ο συνήγορος της καμαριέρας; Η δικηγορική φίρμα Thompson Wigdor, που άλλες φορές είναι ο Δαβίδ, και άλλες ο Γολιάθ, αφού εκπροσωπεί πολυεθνικές εναντίον των υπαλλήλων τους, αλλά και υπαλλήλους εναντίον των πολυεθνικών.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια εξωδικαστική συμφωνία είναι ο εισαγγελέας Cyrus Vance Jr, γιος του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και αγαπημένος των φιλελεύθερων. Σίγουρα δεν θα θέλει να χαλάσει τη φήμη του, εμπλεκόμενος σε μια συμφωνία που θα έχει σχέση με τα χρήματα της κας Sinclair. Θα προτιμήσει να δει τον DSK στη φυλακή.

Και σίγουρα η καμαριέρα θα δέχεται συμβουλές από πολλές πλευρές. Η άποψη όμως που μετράει είναι αυτή του δικηγόρου της Kenneth Thompson της Thompson Wigdor.

Η εφημερίδα New York Times έγραψε πως η οικογένειά της στη Γουϊνέα, δεν μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί της ούτε στο τηλέφωνο, ούτε στο κινητό.

Υπάρχει πάντως μια παράλληλη ενδιαφέρουσα ιστορία που ίσως να παίζει κάποιο ρόλο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση έβγαλε από πακιστανική φυλακή τον πράκτορα της CIA Raymond Davis, που συνελήφθη για τη δολοφονία δυο νεαρών Πακιστανών, που όπως λέει προσπάθησαν να τον σκοτώσουν.

Σύμφωνα με έμπιστες πηγές του CounterPunch, η Αμερική πλήρωσε $1.5 εκατομμύρια για το κάθε θύμα, ενώ θα δοθεί η αμερικανική υπηκοότητα σε δέκα συγγενείς του καθενός, με εγγυημένη εργασία για τους ενήλικους, και εκπαίδευση για τα παιδιά. Μια προσφορά πολύ πιο πολύτιμη από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν οι τεθλιμμένοι συγγενείς, και που τους έβαλε σε πειρασμό ώστε να συγχωρήσουν τον δράστη.

Το χρήμα, όταν είναι αρκετό, σπάνια χάνει την επίδρασή του.

S.A.-The First Post


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η σύζυγος του Strauss-Kahn, μάλλον θα εξαγοράσει την ελευθερία του"

Leave a reply