Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

To δίλημμα της Ελλάδας: αυτοκρατορία ή θάνατος;
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

του Μαξενς Μπρισου




Την Τετάρτη 2 Ιουνίου, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (
Jean-Claude Trichet) πρότεινε τη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού υπουργείου οικονομίας, με αποστολή όχι την εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά τον έλεγχο των δημοσιονομικών και των πολιτικών ανταγωνισμού των κρατών-μελών. Ο πρόεδρος της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) το πρότεινε αυτό ενώ λάμβανε το «βραβείο Καρλομάγνου» στο 'Ααχεν, την πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τα σύμβολα έχουν τη σημασία τους: το συγκεκριμένο δείχνει πως το δημοσιονομικό χρέος της Ευρώπης είναι πρωτίστως πολιτικό.


Όσο για την Ελλάδα, θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της οικονομικής καταστροφής της και της απώλειας της εθνικής της κυριαρχίας. Ας
δούμε γιατί:


Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν υπάρχει τρόπος να αποκτήσει στο μέλλον τα έσοδα που χρειάζεται για να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της, που φθάνει στο 144% του ΑΕΠ της. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ) του Μαΐου 2011 βασιζόταν στη λανθασμένη ιδέα πως το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα ήταν κυρίως πρόσκαιρο πρόβλημα ρευστότητας. Οι γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές θα πυροδοτούσαν την ανάπτυξη και τα παρεχόμενα δάνεια θα εξασφάλιζαν την εξυπηρέτηση του χρέους έως ότου η χώρα επιστρέψει στις αγορές, το 2012. Το λάθος έγκειτο στο ότι για να αποδώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έπρεπε η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης να υποκαθιστούσε αμέσως τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, πράγμα που απαιτεί υποτίμηση του νομίσματος, όπερ άτοπο στην ευρωζώνη.


Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κι επισήμως. Το μόνο ερώτημα αφορά το ποιος θα πληρώσει τις ζημιές της χρεοκοπίας της, που με τη σειρά του εξαρτάται από το πότε θα λάβει χώρα αυτή η επιχείρηση. Είτε η Ελλάδα χρεοκοπεί αύριο και τις απώλειες τις πληρώνουν οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκές εγγυοδοτήσεις, είτε χρεοκοπεί σε λίγα χρόνια, και το βάρος το επωμίζονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που εντωμεταξύ θα έχουν συνεισφέρει τα δάνεια που θα έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβιώσει ως τότε.


Ποιος θα αποφασίσει; Οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες. Οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να επιλέξουν αν θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα ή αν θα την πληρώσουν. Λογικά θα διαλέξουν το δεύτερο: σύμφωνα με τον πρόεδρο της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ (Christian Noyer), η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι «σενάριο τρόμου», ένα είδος «Λέμαν μπράδερς» εις τη δεκάτη, λόγω των απωλειών που θα υφίσταντο ιδιωτικοί και δημόσιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και της πιθανής επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες. Ο φόβος των Ευρωπαίων εμπρός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αρκέσει να τους πείσει να δανείσουν την Ελλάδα και να προετοιμάσουν τις κοινές γνώμες τους για τις επικείμενες απώλειες που θα υποστούν στο μέλλον. Θα επιχειρήσουν επίσης να μειώσουν τις ζημιές, ασκώντας στην Ελλάδα ισχυρές πολιτικές πιέσεις για να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και να τους παραχωρήσει τη δημόσια περιουσία της, ως ένα είδος ενέχυρου.


Η Ελλάδα τότε θα χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην υποταγή της στην αυτοκρατορία ή το θάνατο.

  • Αν αρνηθεί τους όρους δανειοδότησής της, χρεοκοπεί αστραπιαία, πράγμα που επισύρει την ακαριαία επίσης χρεοκοπία των τραπεζών της, την έξοδό της από το ευρώ και την εκτόξευση του πληθωρισμού σε δυσθεώρητα ύψη, που θα προκύψει από την νομισματοποίηση όλων των χρεών της: μιλάμε για οικονομικό «ξαφνικό θάνατο», υπό την έννοια της κατακόρυφης πτώσης του επιπέδου διαβίωσης.
  • Αν αποδεχθεί τους όρους της δανειοδότησής της, υποτάσσεται στην επιτροπεία των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-πιστωτών της και θα χρειαστεί να ρευστοποιήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις της: μιλάμε για υποταγή στην αυτοκρατορία, υπό την έννοια της απότομης ραγδαίας απώλειας της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.


Επανερχόμαστε έτσι στο θεμελιώδες δίλημμα της πολιτικής οργάνωσης της Ευρώπης. Από την εποχή του Καρλομάγνου (Charlemagne) η απάντηση στο ζήτημα αυτό κυμαίνεται ανάμεσα σε δύο πόλους: την αυτοκρατορία ή τα έθνη, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του καθένα.

  • Η αυτοκρατορία εγγυάται την ειρήνη, αλλά καταργεί την ελευθερία: η διατήρηση της πολιτικής ενότητας ενός τόσο ετερογενούς συνόλου απαιτεί αυταρχική εξουσία.
  • Τα έθνη αποτελούν μεν το φυσιολογικό πλαίσιο της δημοκρατίας, αλλά εμφανίζουν έντονη τάση να κάνουν πόλεμο μεταξύ τους.


Η ΕΕ συνιστά μια μοναδική ιστορική προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτή η αντίφαση μεταξύ ενότητας και ελευθερίας: ήθελε να είναι μια δημοκρατική αυτοκρατορία, που θα προέκυπτε από την εθελούσια και ειρηνική ιστορική υπέρβαση των κρατών-εθνών.



Η τρέχουσα κρίση αναδεικνύει τις δυσχέρειες αυτού του εγχειρήματος: στους Έλληνες, η ΕΕ εμφανίζεται ως ο νεκροθάφτης της δημοκρατίας τους· στους Γερμανούς, ως ένας φορέας που τους εξαναγκάζει να είναι αλληλέγγυοι ή τους επιφυλάσσει έναν ηγετικό ρόλο που δεν επιθυμούν.

Ο Maxence Brischoux είναι οικονομολόγος

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...