[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οχι σε δικαστικό συμβούλιο για Μαρκογιαννάκη - Αλογοσκούφη
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 Posted by STEVENIKO

Απορρίφθηκε η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση γνωμοδοτικού δικαστικού συμβουλίου για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη


Η Βουλή δεν ενέκρινε τη σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων που θα είχε την ευθύνη για το νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ και της ουσιαστικής βασιμότητας της, για την υπόθεση της Siemens.

Κατά τη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη βάση της πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ΄ εξακολούθηση, για τα δύο πολιτικά πρόσωπα, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στην μυστική ψηφοφορία, ενώ "λευκό" δήλωσαν ότι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία). Έτσι, από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:

  • Για τον κ. Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν "ναι" 141, "όχι" 7 , "παρών" 6, "λευκό" 13 και βρέθηκαν και 11 άκυρα.
  • Για τον κ. Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8 βουλευτές, "παρών" 10 βουλευτές, και στην κάλπη βρέθηκαν 13 "λευκά" και 11 άκυρα.


Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το γνωμοδοτικό συμβούλιο, είχε περιληφθεί και πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν σχετικά με την υπόθεση της Siemens. Ως εκ τούτου η πρόταση αυτή τελεί σε εκκρεμότητα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωναν ότι η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Και πρόσθεταν ότι στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία.

Επίσης, σχολίαζαν ότι η ΝΔ για μια ακόμη φορά "απείχε επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας".

Η υπόθεση δεν κλείνει

Στον απόηχο της εκπεφρασμένης απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικώς κατά του ελληνικού δημοσίου, επιδιώκοντας να μην καταβάλλει αποζημίωση για το μεγάλο σκάνδαλο των προμηθειών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή δεν κλείνει σήμερα, γιατί στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης, έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ολοκληρωθεί η έρευνα γρήγορα.

Όπως επίσης έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Παπαϊωάννου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη με τη Siemens και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό να πει με ποια μέτρα θα στραφεί εναντίον της μητρικής και θυγατρικής Siemens.

"Υπάρχουν θέματα αποζημιώσεων, διοικητικών κυρώσεων που θα επιβληθούν", διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή προκειμένου να λαμβάνονται σύντομα ανάλογες αποφάσεις ώστε να μην δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή.

Είναι "πράσινο" το σκάνδαλο

Ικανοποιημένη από την απόφαση για μη παραπομπή των πρώην υπουργών, εμφανίζεται η ΝΔ, μετά την ψηφοφορία, από την οποία απείχε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι "ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου της Siemens που επιχείρησε η κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ", προσθέτοντας ότι "το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα πλέον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος".

Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι "η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψει το "πράσινο" σκάνδαλο της Siemens σε ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον μόνο δύο υπουργών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή απέτυχε οικτρά και τους γύρισε μπούμερανκ".

Ως κατάρριψη κατ' ουσία μιας "άθλιας μικροκομματικής προσπάθειας" εμπλοκής του στην υπόθεση της Siemens, χαρακτηρίζει και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

"Κουκούλωμα" καταγγέλει το ΚΚΕ

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που έχουν την ευθύνη για το σκάνδαλο της Siemens οδήγησαν τελικά σε αυτό που το ΚΚΕ είχε προβλέψει: Στο κουκούλωμα και τη συγκάλυψη της υπόθεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: "H όλη εξέλιξη αποδεικνύει πως το καπιταλιστικό σύστημα και οι υπηρέτες του που γεννά και παράγει και τη διαφθορά έχει και τους μηχανισμούς και το πολιτικό προσωπικό για την συγκάλυψή τους. Όχι άλλες αυταπάτες για το λαό. Πολιτική καταδίκη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής."


πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οχι σε δικαστικό συμβούλιο για Μαρκογιαννάκη - Αλογοσκούφη"

Leave a reply