[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Θεμέλια για ευρωπαϊκό ΔΝΤ»
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε συμφωνία με Μέρκελ για να προχωρήσει το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης. Σημαντικές οι αποφάσεις, δήλωσε ο Μπαρόζο, αιχμές Ρομπάι για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Ικανοποίηση για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ευρωζώνης αντανακλούσαν οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της ιστορικής Συνόδου Κορυφής.

"Συμφωνήσαμε να θέσουμε τα θεμέλια ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου" τόνισε εξαντλημένος, πλην ικανοποιημένος ο Νικολά Σαρκοζί, ύστερα από 8 ώρες σκληρών διαβουλεύσεων. Ομολογώντας ότι το πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει τους Οίκους Αξιολόγησης σε εκτίμηση "περιορισμένης χρεοκοπίας" της Ελλάδας -της πρώτης στη 12χρονη ιστορία του ευρώ- ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ωστόσο για την ετοιμότητα των κρατών της Ευρωζώνης να αποτρέψουν τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, εξασφαλίζοντάς τους ρευστότητα από την ΕΚΤ.

"Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μειώσει κατά 12% το ποσοστό του ελληνικού χρέους στο ΑΕΠ" εκτίμησε επιπλέον ο Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι οι 17 ηγέτες του Eurogroup συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους όρους δανεισμού όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ότι στις συνομιλίες του με την Μέρκελ αποφασίστηκε να προχωρήσουν στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες (ακόμη και εντός του καλοκαιριού, με "βούληση και φιλόδοξο πνεύμα", όπως είπε). "Σκοπεύουμε να επωφεληθούμε από την ελληνική κρίση χρέους για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση που αφορά το ευρώ" πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογράμμισε ότι έπρεπε να ληφθούν αμέσως αποφάσεις, γιατί η κατάσταση γινόταν σταδιακά μη διαχειρίσιμη. Αφησε ακόμη να εννοηθεί πως η ΕΕ θα εξετάσει τρόπους υποβάθμισης του ρόλου των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης στη διαδικασία λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά παίρνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, επί των οποίων μάλιστα συμφωνούν τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι πολιτικές ηγεσίες. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι "μοναδική".

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σχετικά με τις επιπτώσεις της χθεσινής απόφασης για την Ελλάδα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σχετικά με τις επιπτώσεις της χθεσινής απόφασης για την Ελλάδα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σχετικά με τις επιπτώσεις της χθεσινή απόφασης για την Ελλάδα και τη στάση που θα τηρήσουν οι οίκοι, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο ο κ. Τρισέ απέκλεισε το "πιστωτικό γεγονός" από τους οίκους αξιολόγησης, μια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των CDS. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν απέκλεισε να κηρυχθεί η Ελλάδα από τους οίκους σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας". Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου, εννοώντας προφανώς το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα. Αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών, για την οποία ο κ. Τρισέ ήταν αρχικά αντίθετος, δήλωσε ότι "η ΕΚΤ παρουσιάζει τα επιχειρήματα και τις εισηγήσεις της, αλλά δεν εισακούεται πάντα".

Θετική η Λαγκάρντ

Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη σπουδαία υποστήριξη προς τη χώρα μας
Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη σπουδαία υποστήριξη προς τη χώρα μας
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο "θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του, προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική οικονομία". Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης από το ΔΝΤ βασίζεται στην ανάγκη "ισχυρής" υλοποίησης του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αλλά και στην αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να στηρίξουν την Ελλάδα. Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε "τη σπουδαία υποστήριξη που παρέχεται τώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη, εκ μέρους των ηγετών αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων". Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να συνδράμει το ΔΝΤ και στο μέλλον υπέρ της ελληνικής οικονομίας.

Πώς κατέληξαν σε κοινή θέση Μέρκελ - Σαρκοζί
Το δείπνο στο Βερολίνο, το τηλεφώνημα από τον Ομπάμα και η επίτευξη συμφωνίας

"Οι επτά ώρες που έσωσαν την Ελλάδα και το ευρώ"... "Η Εγκάρδια Συνεννόηση του Βερολίνου"... "Η μυστική Γιάλτα της Ευρωζώνης"...

Πολλούς τίτλους θα μπορούσε να έχει η μαραθώνια συνάντηση- δείπνο της Τετάρτης στην καγκελαρία του Βερολίνου, ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Μια συνάντηση που το βραδάκι μετατράπηκε σε "τριμερή κορυφής", όταν κατέφθασε ασθμαίνων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Κύκλοι των δύο ηγετών ανακοίνωσαν απλώς ότι οι επικεφαλής του γαλλογερμανικού άξονα κατέληξαν σε "κοινή θέση" για το πρόβλημα της Ελλάδας, αφήνοντας στους... δαιμόνιους ρεπόρτερ και στον ιστορικό του μέλλοντος τη δύσκολη δουλειά για το τι διημείφθη στα δωμάτια. Αλλωστε αυτά που συμφώνησαν αποτυπώθηκαν στο κείμενο της Συνόδου.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα στο κρίσιμο 7ωρο μπήκε στο ράφι η ιδέα της φορολόγησης των ευρωπαϊκών τραπεζών (σε αυτό έβαλε το χεράκι του ο Τρισέ) και η Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την Τρίτη, οπότε δήλωνε απαισιόδοξα ότι "μπορεί να μην υπάρξει θεαματικό αποτέλεσμα" στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Εκτός από τον Ομπάμα -που την πίεσε σχετικά από το τηλέφωνο- η "Monde" περίπου της... απαγόρευσε να μην καταλήξει σε συμφωνία. Σε κύριο άρθρο με τίτλο "Η καγκελάριος και ο πρόεδρος ενώπιον της Ιστορίας", η έγκυρη γαλλική εφημερίδα πίεσε τη Μέρκελ (κυρίως) και δευτερευόντως τον Σαρκοζί να τα βρουν οπωσδήποτε, αφού "η ελληνική τραγωδία παρατράβηξε". "Δεν έχουμε πλέον κρίση ελληνικού χρέους, αλλά κρίση του ευρώ και της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Δηλαδή της ίδιας της Ευρώπης. Αναποφάσιστοι και διχασμένοι, οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι μπαλώνοντας και ξαναμπαλώνοντας ένα φθαρμένο λάστιχο, όπως κάνουν τους τελευταίους 18 μήνες. Ετσι θα συνεχίσουν το ταξίδι για λίγο, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα...".

Οπως αποκαλύπτει η "Figaro", την Τρίτη οι σύμβουλοι της Μέρκελ βρέθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να προετοιμάσουν τη συνάντηση της καγκελαρίας. Φαίνεται ότι αυτά που της μετέφεραν της άρεσαν, αφού στο πλαίσιο του σκοτσέζικου ντους εξέφρασε την Τετάρτη την ισχυρή πεποίθηση ότι η Σύνοδος θα καρποφορήσει. Ανάλογα θετικά μηνύματα εξέπεμπαν και οι σύμβουλοι του Σαρκοζί. Ενας εξ αυτών δήλωσε στη "Figaro" πως οι αγορές έχουν ανάγκη από μια "νέα 14η Οκτωβρίου 2008, όταν οι ηγέτες της ΕΕ διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αφήσουν καμία τράπεζα να χρεοκοπήσει".

Τα δύσκολα βέβαια βρίσκονται μπροστά, αφού η Μέρκελ πρέπει να υπερβεί τον κάβο του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα νέα πακέτα στήριξης της Ελλάδας. Πάντως, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπός της, θα αναχωρήσει οπωσδήποτε το Σαββατοκύριακο για διακοπές δύο εβδομάδων στον αγαπημένο της θερινό προορισμό, τα βουνά της Βόρειας Ιταλίας. Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σκοπεύει να μη γυρίσει στο Βερολίνο έως τον Σεπτέμβριο. Και ο Νικολά Σαρκοζί θα επιθυμούσε να περάσει όλο τον Αύγουστο στη Ριβιέρα, δίπλα στην έγκυο Κάρλα. Ολα αυτά... Οίκων Αξιολόγησης επιτρεπόντων.


πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Θεμέλια για ευρωπαϊκό ΔΝΤ»"

Leave a reply