«Αγκάθι», για άλλη μια φορά, στην συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη με το μεικτό κλιμάκιο της τρόικα αποτέλεσε η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η διεύρυνση εφαρμογής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν ακόμη και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, προκειμένου να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και να επιτευχθεί περαιτέρω ελαστικοποίηση στις εργασιακές σχέσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης παρουσίασε τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2011, τα οποία δείχνουν την ραγδαία άνοδο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην εξάλειψη των γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν την άμεση σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα εντός Σεπτεμβρίου με νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει κατάργηση των κατάθεσης αιτιολογικής μελέτης σχετικά με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ), αλλά και επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων μέσω ταχύτερης έκδοσης αποφάσεων από 6 μήνες που είναι τώρα σε 1,5 μήνα.
Ακόμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην επαναδιατύπωση και αυστοροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του εκάστοτε κλάδου.
Στις σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί με πιο αντικειμενικό τρόπο την προβλεπόμενη από το Νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% των εργαζομένων για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει στον περιορισμό της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, σε αντιστάθμισμα της κατάργησης που ζητεί η τρόικα.
Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν υπογραφεί μόλις 10 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ έως τις 30 Μαΐου εκκρεμούσαν στο Πρωτοδικείο 112 αιτήσεις δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων.