Αυξάνει την επιβίωση και συνδέεται με λιγότερο πόνο και παρενέργειες σε ασθενείς με μεταστατική νόσο
Ενα νέο φάρμακο για τον καρκίνο το οποίο στοχεύει αποκλειστικά τους όγκους έδωσε τόσο καλά αποτελέσματα στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής ώστε οι ειδικοί που διεξήγαγαν τη μελέτη αποφάσισαν την πρόωρη διακοπή της.
Γιατροί του Νοσοκομείου Royal Marsden στο Λονδίνο χορήγησαν σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη θεραπεία με ακτινοβολία α και είδαν ότι αυτή αύξησε την επιβίωση των ασθενών ενώ παράλληλα συνδέθηκε με λιγότερο πόνο και παρενέργειες.
Πρόωρη διακοπή της δοκιμής
Τα αποτελέσματα της δοκιμής, η οποία περιελάμβανε 922 άτομα, ήταν τόσο εντυπωσιακά ώστε οι γιατροί προχώρησαν στη διακοπή της αποφασίζοντας να χορηγήσουν τη νέα θεραπεία σε όλους τους ασθενείς (στις κλινικές δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα ενός πειραματικού φαρμάκου μια ομάδα ασθενών λαμβάνει το νέο φάρμακο ενώ μια άλλη λαμβάνει εικονικό φάρμακο).
Οι ειδικοί χρησιμοποιούν ακτινοβολία περισσότερο από έναν αιώνα για τη θεραπεία του καρκίνου – και αυτό διότι οι ακτίνες καταστρέφουν το DNA των καρκινικών κυττάρων.
Το σωματίδιο της ακτινοβολίας α (ο πυρήνας του στοιχείου ηλίου) είναι βαρύ και μεγάλο διότι αποτελείται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια. Είναι περίπου 7.000 φορές μεγαλύτερο από το σωματίδιο της ακτινοβολίας β (ηλεκτρόνιο) ή από τα κύματα της ακτινοβολίας γ.
Η ακτινοβολία - «εξολοθρευτής»
Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής της δοκιμής δρ Κρις Πάρκερ, «η ακτινοβολία α είναι πιο καταστρεπτική από τις υπόλοιπες. Χρειάζονται μόλις δύο ή τρία ‘χτυπήματα’ του καρκινικού κυττάρου προκειμένου αυτό να καταστραφεί σε σύγκριση με χιλιάδες ‘χτυπήματα’ ακτινοβολίας β που είναι απαραίτητα για την εξόντωση του καρκίνου».
Συγχρόνως τα σωματίδια α προκαλούν πολύ μικρότερες βλάβες στον υγιή ιστό που περιβάλλει τον καρκινικό. «Εχουν μικρό εύρος, λίγων μόνο εκατομμυριοστών του μέτρου. Ετσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι προκαλούμε βλάβη μόνο στα σημεία που εμείς επιθυμούμε» συμπλήρωσε ο δρ Πάρκερ μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Στο πλαίσιο της δοκιμής παρακολουθήθηκαν ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ο οποίος είχε «πλήξει» τα οστά (σε αυτό το στάδιο του καρκίνου δεν υπάρχουν σήμερα θεραπείες οι οποίες να επιδρούν στην επιβίωση).
Οι μισοί από τους 922 ασθενείς έλαβαν το νέο φάρμακο – ράδιο-223 χλωριούχο – σε συνδυασμό με τη συμβατική χημειοθεραπεία ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν χημειοθεραπεία και εικονικό φάρμακο.
Μικρότερη θνησιμότητα
Τα ποσοστά θανάτου ήταν 30% χαμηλότερα στην ομάδα που είχε λάβει ράδιο-223. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς επιβίωσαν επί 14 μήνες κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 11 μήνες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Το εύρημα αυτό οδήγησε στην πρόωρη διακοπή της δοκιμής καθώς κατά τον δρα Πάρκερ «θα ήταν ανήθικο να μην χορηγήσουμε τη θεραπεία στα άτομα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «πιστεύω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προόδου σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με καρκίνο».
Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι η θεραπεία φάνηκε να είναι ασφαλής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην ομάδα που έλαβε ράδιο – 223 παρουσιάστηκαν λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονική θεραπεία, όπως ανέφεραν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τον Καρκίνο το οποίο διεξάγεται στη Στοκχόλμη.