Οι ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου, οι βίαιες ανατροπές στους μισθούς, την εργασία και γενικότερα τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, έχουν και μια άλλη παράμετρο που θα τη δούμε πολύ σύντομα. Στο ερώτημα γιατί δεν τα έκανε τόσα χρόνια και θα τα κάνει τώρα που του έβαλε η τρόικα το πιστόλι στον κρόταφο, η απάντηση είναι ότι δεν μπορούσε να τα κάνει διότι θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με την κοινωνία ολόκληρη.
Για φανταστείτε: Κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους στο Δημόσιο και άλλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Επίσης, η Ελλάδα θα δει να πωλούνται τα πάντα μπιρ παρά, να κλείνουν και να συγχωνεύονται εταιρείες, να ανοίγει ο δρόμος στους ξένους επιχειρηματίες να αλωνίσουν στη χώρα μας.
Μπορεί η κυβέρνηση να τα αντέξει όλα αυτά τώρα; Μας φαίνεται πολύ δύσκολο. Έτσι, μάλλον πλησιάζουν παρά απομακρύνονται οι πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση θα βάλει το δίλημμα, ή μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία για να πιάσει ψάρια. Και ο Παπανδρέου δεν αποκλείεται να πει στην ΔΕΘ: «εμείς κάνουμε μεταρρυθμίσεις μκαι αν δεν τις θέλετε, θα πέσουμε ηρωικά».
Θα καταφέρει να ξεγελάσει τον κόσμο; Μάλλον δύσκολο. Μετά από τόσες θυσίες το να έρχονται να σου μπήγουν το μαχαίρι στο λαιμό, δεν το αντέχει ούτε ο πιο φανατικός Πασόκος.
Απόψε πάντως είναι διάχυτη στην πολιτική σκηνή η εντύπωση ότι μετά το διάγγελμα του «πρωθυπουργού» Βενιζέλου η χώρα τίθεται πάλι σε προεκλογική τροχιά.
Από την άλλη μεριά, λίγες ημέρες πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΑΠ, ο Βενιζέλος να του έβαλε ενδεχομένως μία ωραιότατη τρικλοποδιά: Αφού αντιπρόεδρος δείχνει να κατεβάζει την κοινωνία (συνδικάτα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, απλοί πολίτες) στους δρόμους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο.
Ωστόσο στην πολιτική πρέπει να είμεθα πρακτικοί: όλα θα κριθούν στο πεδίο και της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής αποδοχής. Ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί να ψηφίσει όλα αυτά που ανακοίνωσε ο Βενιζέλος με ένα νομοσχέδιο. Αλλά ας υποθέσουμε ότι το κάνει (διότι ΠΑΣΟΚ είναι, μεταξύ τους τα βρίσκουν). Έχει αυτή η καταρρέουσα κυβέρνηση την δυναμική να χειραγωγήσει την κοινωνία ή ο Βενιζέλος με όσα είπε τροφοδοτεί τους «αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα;
Επίσης προλαβαίνει η κυβέρνηση να κάνει όσα αποφεύγει τόσο καιρό και να έχει μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα μέσα στο 2011 (έχουμε έλλειμμα 1,7 δις ως τώρα);
Και στο πολιτικό επίπεδο: αν ο Σαμαράς δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο, στις επόμενες δημοσκοπήσεις πόσες μονάδες θα είναι μπροστά;
Σε όλα αυτά προσθέστε την επίθεση του Πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό εναντίον των ΜΜΕ και το νέο άρθρο του Νίκου Παπανδρέου που επιχειρεί τώρα στο τέλος να ανορθώσει το ρημαγμένο προφίλ της οικογένειας Παπανδρέου και εντάσσεται σαφώς σε σκηνικό εκλογών.
Εκλογομαχίες στην κυβέρνηση
Πάντως, πριν από τις δραματικές δηλώσεις Βενιζέλου στην κυβέρνηση έπαιζαν την κολοκυθιά με τις εκλογές και τα σενάρια συγκυβέρνησης. Τα θέματα για το ΠΑΣΟΚ είναι δύο: εκλογές, συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.
Γύρω από αυτά τα ενδεχόμενα «στοιχίζονται» οι υπουργοί. Για παράδειγμα ο Χρυσοχοϊδης επιδιώκει να δημιουργηθεί κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και μετά να γίνουν εκλογές ενώ παρόμοιες απόψεις εκφράζει και ο Σκανδαλίδης.
Αντίθετα ο Λοβέρδος, που είναι από τους ριγμένους του ανασχηματισμού, προτιμά εδώ και τώρα εκλογές – αίτημα που έχει διατυπώσει προ καιρού και ο Καστανίδης.
«Όχι σε εκλογές» λέει η Διαμαντοπούλου, αλλά εσχάτως και ο Βενιζέλος (τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο του), που σταθερά επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με τον Σαμαρά.
Κρατήστε εδώ και την δήλωση Καρατζαφέρη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συγκυβερνήσουν με την κοινοβουλευτική στήριξη του ΛΑΟΣ, το οποίο όμως δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Είναι ένα σενάριο που «σπρώχνεται» από ισχυρά ΜΜΕ και επιχειρηματικούς παράγοντες.