Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τίμοθι Γκάιτνερ να επιμείνουν σε «σθεναρή, διεθνή απάντηση» στην οικονομική κρίση, που πλήττει από κοινού την ευρωζώνη και τις Ην.Πολιτείες, χωρίς όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να πετυχαίνουν πολλές ακόμα συμπτώσεις απόψεων.
Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι καταγράφηκαν «ελαφρά διαφορετικές απόψεις» αναφορικά με τα κίνητρα τόνωσης της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι αυτά δεν αποτελούν την ευρωπαϊκή επιλογή. Από αμερικανικής πλευράς, ετέθη ως παράδειγμα το πρόγραμμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προϋπολογισμού 447 δισ. δολ. για να δημιουργηθούν ν νέες θέσεις εργασίας μέσω της συμμετοχής στις κρατικές υποδομές. Ο κ. Γιούνκερ διέψευσε ότι έγινε λόγος να ενισχυθεί το Ταμείο διάσωσης της ΕΕ πέραν των υπαρχόντων 440 δισ. ευρώ (607 δισ. δολ. ΗΠΑ) «δεδομένου ότι παρόμοια διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει με ένα μη-μέλος της ευρωζώνης». «Με σεβασμό προς τους ευρωπαίους συνομιλητές και εκδήλωση βούλησης, οι επιδιωκόμενοι στόχοι να μην περιπλακούν», ο κ. Γκάιτνερ αρνήθηκε σχετικά να κάνει σχόλιο.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, ήταν λιγότερο επιφυλακτική κι ανέφερε ότι θεώρησε «δικαιολογημένο» να επιτρέψει στον Γκάιτνερ να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση της οικονομίας διεθνώς, «έστω κι αν συγκριτικά με τις ΗΠΑ τα θεμελιώδη στοιχεία της ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Γκάιτνερ «δεν έδωσε μια διάλεξη» κατ’ αυτήν τη χωρίς προηγούμενο συμμετοχή του στις εργασίες του συμβουλίου. «Επρόκειτο για φιλικό διάλογο» και «με θέμα του την οικονομική κρίση, ό,τι έγινε σήμερα στο Βρότσλαβ» στη νοτιο-δυτική Πολωνία. «Θέλουμε ισχυρή, διεθνή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις».
Στο μεταξύ, η ευρωζώνη κατατρέχεται από τα ερωτηματικά για την ικανότητα του ευρώ να διέλθει αυτήν την οικονομική κρίση, που εξώθησε ήδη τρία μέλη της σε εξωτερικό δανεισμό.
Η ευμεταβλητότητα βασικών δεικτών στις χρηματαγορές ωθεί παρατηρητές να διαβλέψουν ότι επιπλέον μέλη μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσουν κάτι, όμως, που προκαλεί την αμερικανική ανησυχία ότι, σταδιακά θα επιστρέψει η διεθνής οικονομία σε κύκλο ύφεσης. όπως σχολίασε ο διευθυντής του Ιδρύματος οικονομικής σκέψης ReDefine, Σόνι Καπούρ, «με την παρουσία Γκάιτνερ πιστοποιήθηκε ότι προκύπτουν διεθνείς αντίκτυποι τόσο από τις πράξεις, όσο από τις παραλείψεις των ηγετών της ευρωζώνης».
Στην έκτακτη σύνοδο την 21η Ιουλίου η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλησε με μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα μέτρα να κατευνάσει φόβους --στα μέτρα περιλήφθηκε η επέκταση της εντολής για τον μηχανισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας--όμως το θέμα αυτό τελεί, ακόμα, υπό την έγκριση αριθμού εθνικών κοινοβουλίων.
«Το διαρκές μήνυμά μας βέβαια συνίσταται στο ότι πρέπει να προτρέχουμε των γεγονότων. Όσα άκουσα, εκεί στοχεύουν. Όμως χρειάζονται πράξεις, όχι δηλώσεις», επισήμανε ο απερχόμενος την πρώτη Νοεμβρίου πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Τα εθνικά κοινοβούλια του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν μέχρις ώρας εγκρίνει τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο κορυφής την 21η Ιουλίου. Όμως, η Σλοβακία διατηρεί έντονες επιφυλάξεις. Ο Επίτροπος για τις οικονομικές-νομισματικές σχέσεις, Ολι Ρεν, και ο Γιούνκερ ελπίζουν «η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια στο μέσον Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί».
Σήμερα, ο Επίτροπος Ρεν ανέφερε ότι στην αρχή Οκτωβρίου θα αποφασιστεί αν η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου, «αν έχει τηρήσει τη συμφωνία», οπότε η εκταμίευση της δόσης θα γίνει στο μέσον Οκτωβρίου. «Το πέρας της αναθεώρησης αποκλειστικά συναρτάται με την πολιτική βούληση, την ικανότητα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Ελλάδας, να ανταποκριθούν στους φορολογικούς στόχους και τις λοιπές προϋποθέσεις, για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο», τόνισε στο Βρότσλαβ σήμερα ο Επίτροπος Ρεν.