[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
“Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην οικονομική κρίση και την κοινωνική οργή η κυβέρνηση”
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Τις ελληνικές λέξεις «ψυχόδραμα» και «τραγωδία» χρησιμοποιεί η γαλλική εφημερίδα Le Figaro για να περιγράψει την «οικονομική και κοινωνική κρίση που οξύνεται στην Ελλάδα»

Εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία έχει και η Le Monde που σχολιάζει ότι «οι επισκέψεις των ελεγκτών της τρόικας τελειώνουν πάντοτε με απρόβλεπτο τρόπο: είτε παρατείνονται βασανιστικά είτε διακόπτονται αιφνιδιαστικά».

Η ανταποκρίτρια της Figaro χαρακτηρίζει ως «μπλοφάρισμα» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ σημειώνει ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει φτάσει τους πολίτες στα όριά τους. Επιπλέον η πίεση από την τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «το θυμό των Ελλήνων που θα αποκτήσει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μετά τη θερινή ανάπαυλα».

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα κρατώντας ένα μπλοκάκι με τρεις σημειώσεις. Οι «εντολές» που θα μεταφέρει στην κυβέρνηση θα είναι λίγες αλλά σαφείς: επιτάχυνση των ήδη θεσμοθετημένων μεταρρυθμίσεων, φορολογικά μέτρα και κυρίως ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγές της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «όσο οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, τόσο θα αυξάνεται η πίεση από τους δανειστές της χώρας».

Για τη Monde η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά σε πολλαπλά εμπόδια καθώς «οι φοιτητές εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της μεταρρύθμισης των Πανεπιστημίων, οι οδηγοί ταξί αποφασισμένοι να συνεχίσουν ότι διέκοψαν προ ολίγων εβδομάδων και το κίνημα των ”Αγανακτισμένων” έτοιμο να επιστρέψει στο Σύνταγμα».

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Ευάγγ. Βενιζέλος

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο στόχαστρο αυτήν την εβδομάδα, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις εγχώριες αντιδράσεις για νέα μέτρα λιτότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταρτίσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012 το οποίο οι ξένοι πιστωτές να θεωρήσουν αξιόπιστο, γράφουν οι Fianacial Times

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα, παρόμοιες με εκείνες του Ιουλίου, όταν ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, βρεθεί στη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα για την καθιερωμένη ομιλία του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται αφού εκκρεμεί ένας ακόμη γύρος εφάπαξ φορολογικών απαιτήσεων, ενώ παράλληλα η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση.

Ακόμη όμως κι αν ο κ. Βενιζέλος αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για φέτος, θα πρέπει και πάλι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να μειώσει 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2014, κυρίως με συγχωνεύσεις και κλείσιμο εκατοντάδων κρατικών μονάδων. Οι διαδικασίες, όμως, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και το χρονοδιάγραμμα που έχουν επιβάλει το ΔΝΤ και η Ε.Ε αναβάλλεται τουλάχιστον κατά 5 μήνες.

Η αξιοπιστία του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν δήλωσε στην τρόικα ότι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, αναβάλλεται για τον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται παράγοντας αξιολόγησης της δέσμευσης της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στοχεύει στην ετήσια εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των μισθών και τη μείωση των επιδομάτων του Δημοσίου. Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από το πρώτο πακέτο στήριξης για τη χώρα, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη αναβληθεί για έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη: από τη μία πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στους ξένους πιστωτές και από την άλλη έχει το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων“, αναφέρει Έλληνας οικονομολόγος και συμπληρώνει: “Η λύση που εφάρμοζαν μέχρι τώρα ήταν οι διαρκείς αναβολές“.

Σε άλλο άρθρο τέλος των FT, με τίτλο “Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για την ΕΕ” επισημαίνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο εν τη γενέσει του, καθώς όλες οι επίσημες προβλέψεις ήταν λανθασμένες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η δυναμική του χρέους είναι «εκτός ελέγχου»



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "“Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην οικονομική κρίση και την κοινωνική οργή η κυβέρνηση”"

Leave a reply